Зберігання плодів є важливим економічним чинником. Ціна на врожай наприкінці сезону та після спливу певного періоду різниться у 5–10 разів. Втрати від зберігання плодів у непристосованих приміщеннях зводять нанівець увесь прибуток.

Яблука живуть своїм життям, їм потрібно пережити зиму, а насінню — прорости навесні. Утворений у результаті фотосинтезу крохмаль перетворюється на цукор, додаючи яблуку солодкості, а з часом гідролізується. Управління спокоєм врожаю стане гідним завершенням праці садівника.

Біохімія достигання

Зірване з дерева яблуко залишається живим організмом, який споживає кисень і виділяє вуглекислий газ та етилен. Після збирання плодів у них відбувається декілька стадій метаболізму, які поступово переходять одна в іншу. У стиглих плодах накопичуються речовини, які за певних умов можуть спричинити передчасне розкладання тканин та отруєння. Строки зберігання залежать від умов у сховищі та особливостей сорту.

Сховище для яблук

У яблук, що належать до клімактеричних плодів, дихання після збирання спочатку посилюється, а потім знижується. Під час дозрівання плоду дихання поступово зміщується в бік анаеробіозу, про що свідчить накопичення у тканинах спирту й ацетальдегіду. Водночас тканини плодів збагачуються етиленом, який є стимулятором дозрівання. Кисень у відповідних дозах також прискорює дозрівання.

У зрілих плодах тривають синтетичні процеси. Одразу після збирання дихання плоду посилюється, вода випаровується, а крохмаль перетворюється на глюкозу. На другій стадії спокою біохімічні процеси знижуються до мінімуму, крохмаль остаточно перетворюється на цукор, випаровування води і дихання зменшуються, починається повільна інверсія сахарози. Третя фаза визначається активацією всіх життєвих процесів і в природі слугує підготовчою стадією до проростання насіння.

Читайте також: Шкідники плодів: опис та заходи захисту

За тривалого зберігання яблук руйнуються хлоропласти, розпадається хлорофіл, гідролізується крохмаль, відбувається деструкція кислот, окислюються субстрати, інактивуються метаболічні ферменти, під дією етилену розм’якшуються клітинні стінки.

У регуляції дії біологічно активних речовин значну роль відіграють фітогормони. Індолілоцтова кислота затримує дозрівання. Абцизова кислота регулює прискорення дозрівання і затримку росту рослинного організму, залежно від своєї кількості підтримує стан спокою організму або стимулює активний розвиток. АТФ сприяє спокою і початку росту.

Необхідні умови для зберігання продукції

Управляти спокоєм продукції можна за допомогою різних режимів зберігання. Понижена температура гальмує усі фізіолого-біохімічні процеси. Високі концентрації СО2 впливають на окислювальну систему мітохондрій окремих органел, пригнічують активність малік-ферменту, дихання, гальмують фізіолого-біохімічні процеси. Малік-фермент, імовірно, бере участь у фіксації СО2 з повітря і переводить частину яблучної кислоти у цикл Кребса.

Зменшення концентрації кисню в навколишньому середовищі знижує рівень дихання, а в разі зниження рівня О2 до 1% починається спиртове бродіння, що зумовлює незворотні процеси: зменшується утворення малік-ферменту, гальмується утворення етилену і дозрівання.

Екзогенний етилен прискорює дозрівання як клімактеричних, так і не клімактеричних плодів, тому його слід своєчасно видаляти за допомогою вентилювання, зниження тиску в камерах сховищ, спалювати на платинових каталізаторах, поглинати хімічними речовинами чи блокувати його утворення шляхом зниження концентрації кисню.

Умови збирання

Одним з важливих факторів успішного і тривалого зберігання плодів є строки їх збирання.

Йодова проба: ліворуч — незрілий плід, посередині — плід, придатний для зберігання, праворуч — плід для негайного споживання.

На тривалість достигання значною мірою впливає погода, тому найточнішим показником дозрівання плодів є зміна вмісту в них крохмалю. Його визначають методом йодної проби. Для аналізу беруть 5–6 плодів із різних зон крони, розрізають упоперек через насіннєву камеру і на 5 секунд занурюють у розчин йоду з йодистим калієм (4 г йодистого калію та 1 г йоду на 1 л води). Якщо вся поверхня зрізу стає чорно-синьою, плід недозрілий. Перетворення крохмалю на цукор у процесі дозрівання починається біля плодоніжки й насіннєвої камери, тому ця ділянка не забарвлюється. Якщо більша частина зрізу навколо насіннєвої камери не забарвлена, яблука потрібно закладати на зберігання. Якщо темне забарвлення з’явилося тільки під шкіркою і трохи забарвилися окремі ділянки, плоди придатні лише для короткочасного зберігання. Коли поверхня зрізу під шкіркою незначно потемніла, плід скоро дозріє. Зріз переспілого плоду не забарвлюється.

Йодова проба готових до зберігання яблук

Осінні сорти яблук зривають тоді, коли насіння починає буріти або вже побуріло. Забарвлення зимових сортів змінюється із зеленого на жовте. Плоди знімають руками разом із тонкою плодоніжкою. Струшені з дерева биті плоди не зберігаються. Урожай сортують, видаляють яблука, що механічно травмовані й пошкоджені плодожеркою, довгоносиком, щитівкою. Такі плоди непридатні для тривалого зберігання.

Йодова проба для яблук сорту Мекінтош, 4–5 — стиглість, придатна для зберігання

Збираючи яблука, необхідно стежити за тим, щоб не пошкодити восковий наліт. Сортують і упаковують плоди у затінку, уникаючи сонячного світла.

Зберігання яблук у неопалюваних приміщеннях

Для успішного зберігання плоди закладають у сховище якнайшвидше. Задовільними для зберігання яблук є умови у погребі, де температура нижча за 5 °C. Також їх можна зберігати у неопалюваних приміщеннях на соломі або сіні, щоб запобігти замерзанню. На початку зберігання бажано щодня протягом кількох годин провітрювати приміщення.

Традиційно яблука зберігають у вистелених соломою ящиках і наземних стелажах. Найкраще зберігати їх за температури 0–2 °C, із відносною вологістю 90%. За таких умов нормальне дозрівання і старіння плодів відбувається якнайповільніше.

Після того як у приміщенні встановлюється необхідна температура, провітрюють рідше — один раз на 1–1,5 місяця. У діапазоні температур мінус 0,5–1 °C яблука замерзають, підмерзлий плід швидко руйнується. Якщо температура підвищується на 1–2 градуси, різко змінюється якість продукції. Вентилятори біля підлоги й на даху будівлі найбільш ефективно видаляють тепле повітря, замінюючи його на холодне нічне повітря.

Читайте також: Закладання промислового саду

Дно ящиків вистилають шаром стружки завтовшки 1–2 сантиметри. Усередині ящика укладають папір у вигляді конверта так, щоб вільними кінцями можна було укрити яблука згори, та між рядами роблять прошарок із паперу. Різні сорти потребують різної упаковки. Антонівка за щільного пакування швидко вражається засмагою, тому її краще розміщувати у ящиках вільніше. Пепін шафранова, навпаки, краще зберігається у щільній упаковці.

Тривале зберігання яблук

Якщо яблука зберігають у холодильниках, сховище має добре закриватися й мати теплоізоляцію. Перед закладанням плодів на зберігання їх охолоджують у спеціальній камері, розміщуючи тару в один шар. Якщо у холодне сховище закладають яблука, температура всередині яких 20 °C, вони швидко псуються.

Останнім часом дедалі ширше застосовують новий спосіб зберігання яблук у так званому регульованому газовому середовищі (РГС) — у плівковій упаковці. Цей спосіб дає змогу подовжити строки зберігання плодів, зменшити у 1,5–2 рази втрати від різних захворювань і краще зберегти товарні якості продукту.

Сховище для яблук із холодильником

Для упакування 25–30 кілограмів яблук зручніше користуватися поліетиленовими мішками-вкладками розміром 1100 × 1100 міліметрів. У ящику спочатку розташовують паперову прокладку, потім поліетиленовий мішок-вкладку, що його заповнюють плодами. Наповнивши ящик, необхідно відкритий верхній кінець мішка-вкладки щільно притиснути до яблук, щоб максимально видалити повітря і вже тоді горловину мішка ретельно закрутити ізоляційною стрічкою. Під час зберігання необхідно постійно контролювати якість фруктів.

Як ми вже сказали, плоди поглинають кисень і виділяють вуглекислий газ, втрачаючи при цьому масу. Кисню в РГС має бути не менше ніж 21%, вуглекислого газу — 0,03%. Для підтримання необхідного співвідношення газів їх концентрацію вимірюють спеціальними газоаналізаторами. Надлишок газів уловлюють скруберами, для чого у середовище додають азот N2. Зайві гази спалюють у герметичних камерах, за потреби додаючи розріджений газ із балонів.

У сховищах контролюють температуру і вологість. Під час встановлення газового режиму, крім температури та вологості, потрібно зважати на властивості сортів. Занадто низькі концентрації кисню зумовлюють зниження стійкості плодів, а за високої концентрації вуглекислого газу плоди мʼякшають, стають водянистими, у них утворюються порожнини.

Особливості зберігання яблук різних сортів

Зберігання кожного сорту має свої особливості. Умови зберігання лише максимально подовжують строки лежкості сортів.

Таблиця 1. Зимові сорти яблук і строки їх зберігання

Усі сорти за тривалістю зберігання можна поділити на три групи: ранньозимового періоду споживання, плоди яких зберігаються до 90 днів; зимового, що їх можна зберігати упродовж 91–150 днів; зимово-весняного — ці плоди зберігаються понад 150 днів.

Олена Безкровна, канд. біол. наук

 

Сорти озимої пшениці вітчизняної селекції в...

Насіння сучасних сортів озимої пшениці має високу генетично зумовлену адаптивну спроможність,...

Як вибрати вживаний комбайн

В Україні навіть за найкращих часів завжди гостро бракувало зернозбиральної техніки. Адже нові...

Особливості застосування діючих речовин для...

Часто стверджують, що головна проблема десикації — це час. Час для обробки, справді, слід обирати...

АгроТренди

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

6835
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Люфа - вирощування та використання природної губки

3187
Люфа є представником ліаноподібних рослин, з пагонами до 4-7 м завдовжки. Всі вони мають розгалужені вусики та шорсткості по ребрах. Листя - пальчато-п'ятилопатеві (іноді цілісні) і розташовані по...

Виробництво та перспективи чорного часнику

15551
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.