
Найпоширеніші сорти пшениці для вирощування в різних регіонах України
- Деталі
- Озимі
- 2545
Продовжуємо розповідати про найпоширеніші сорти пшениці твердої озимої. В цій статті піде мова про Ареал одеський, Лайнер, Престижний та Шляхетний.
Сорт пшениці твердої озимої Ареал одеський
Сорт інтенсивного типу, універсального використання. Створений в результаті складної міжвидової та внутрішньовидової гібридизації ярих та озимих сортів і форм пшениці твердої. Рекомендується для вирощування по кращих попередникам (чорні та зайняті пари, зернобобові на зерно, багаторічні трави, овочеві та бахчеві культури), добре забезпечених вологою та мінеральним живленням.
Читайте також: Пшениця тверда озима: найпоширеніші сорти
Сорт Ареал одеський середньорослий (100–105 см), стійкість до вилягання висока. Характеризується вище середньою морозо- та зимостійкістю. Високою посухостійкістю. Рекомендований для Степу та Південних районів Лісостепу. Середній урожай зерна (2008–2013 рр.) становив 62,8 ц/га, що на 8,2 ц/га більше від стандарту. Має підвищену стійкість до поширених хвороб: борошниста роса (7–9), бура і стеблова іржа (5–7), септоріоз і перенофора (6–7) балів. Якість зерна відповідає вимогам стандарту до вищих ґатунків твердої пшениці: вміст сухого протеїну — 13,9–15,9%, сирої клейковини — 28,0–30,7%, ІДК — 90 у. о., натура зерна досягає 798 — 835 г/л, склоподібність — 95%, маса 1000 насінин — 45,8–48,4 г. Різновид — hordeiforme.
Сорт пшениці твердої озимої Лайнер
Сорт інтенсивного типу, універсального використання. Створений в результаті складної міжвидової та внутрішньовидової гібридизації ярих та озимих сортів і форм пшениці твердої. Рекомендується для вирощування по кращих попередникам (чорні та зайняті пари, зернобобові на зерно, багаторічні трави, овочеві та бахчеві культури), добре забезпечених вологою та мінеральним живленням.
Сорт Лайнер короткостебловий (85–95 см), стійкість до вилягання висока. Характеризується вище середньою морозо- та зимостійкістю (6–8 балів). Високою посухостійкістю (7–9 балів). Рекомендований для Степу та Південних районів Лісостепу. Середня урожайність на сортодільницях 57,4 ц/га зерна, що на 6,3% вище середнього стандарту. Має підвищену стійкість до поширених хвороб: септоріозу і різних видів сажки (8–9) борошнистої роси, бурої і стеблової іржі (7–9 балів). Якість зерна відповідає вимогам стандарту до вищих ґатунків твердої пшениці: вміст сухого протеїну — 14,4–16,3%, сирої клейковини — 32,7–37,9%, ІДК — 95 у. о., натура зерна досягає 800 — 818 г/л, склоподібність — 95%, маса 1000 насінин — 42,5–43,6 г. Різновид — leucurum.
Сорт пшениці твердої озимої Престижний
Сорт інтенсивного типу, універсального використання. Створений в результаті складної міжвидової та внутрішньовидової гібридизації ярих та озимих сортів і форм пшениці твердої. Рекомендується для вирощування по кращих попередниках (чорні та зайняті пари, зернобобові на зерно, багаторічні трави, овочеві та бахчеві культури), добре забезпечених вологою та мінеральним живленням.
Читайте також: Догляд за посівами озимих культур
Сорт Престижний характеризується вище середньою морозо- та зимостійкістю (6–7 балів). Посухостійкість висока (8–9 балів). Високопродуктивний. В державному випробуванні (2015–2017 рр.) максимальна урожайність сорту досягла 82,5 ц/га (Степ) і 100,2 ц/га Лісостеп. Має підвищену стійкість до поширених хвороб: різних видів сажки і борошниста роса (8–9), бура іржа (5–7), перенофора (6–7 балів). Сорт короткостебловий (85–95 см), має високу стійкість до вилягання. Має високі технологічні показники якості зерна: вміст білка 13,6 — 14,9, сирої клейковини — 27,3–30,1%, ІДК — 100 у. о. Натура зерна складає 796 — 802 г/л, склоподібність — 95%, маса 1000 насінин — 45,1–48,5 г. Різновид — leucomelan.
Сорт пшениці твердої озимої Шляхетний
Сорт інтенсивного типу, середньорослий (95–105 см), стійкий до вилягання, універсального використання. Створений в результаті складної міжвидової та внутрішньовидової гібридизації сортів і форм ярих та озимих пшениць твердої і м’якої. Рекомендується для вирощування по кращих попередниках (чорні та зайняті пари, зернобобові на зерно, багаторічні трави, овочеві та бахчеві культури), добре забезпечених вологою та мінеральним живленням. Сорт Шляхетний характеризується середньою морозо- та зимостійкістю (6–7) та високою посухостійкістю (7–9 балів). Високоврожайний — урожайність на сортодільницях степової зони досягла 58,9–78,9 ц/га, а в Лісостепу 91,2–105,0 ц/га, що відповідно на 9,6 і 8,5% вище середнього стандарту. Має підвищену стійкість до поширених хвороб: різних видів сажки і борошниста роса (8–9), бура іржа (7–8), стеблова іржа (6–8), перенофора (6–7). Має високі технологічні показники якості зерна: вміст сухого протеїну — 14,8–15,5%, сирої клейковини — 27,7–31,9%, ІДК — 95 у. о. Натура зерна досягає 792–806 г/л, склоподібність — 95%, маса 1000 насінин — 43,5–47,3 г. Різновид — leucurum.
Анатолій Паламарчук, канд. с.-г. наук, завідувач лабораторії селекції
пшениці твердої озимої Селекційно генетичного інституту — НЦНС