На сьогодні в сільськогосподарському виробництві степової й лісостепової зони України найпоширенішими є сорти пшениці твердої озимої V і VI сортозміни Гардемарин, Бурштин, Континент, Крейсер і Босфор. Сорти Гавань, Акведук і Прозорий показують найкращі результати в лісостеповій і північних районах степової зони. Пришвидшено впроваджують у виробництво також сорти нового покоління.

Сорт пшениці твердої озимої Золоте руно

Сорт інтенсивного типу, універсального використання. Рекомендується для вирощування по кращих попередниках (чорні та зайняті пари, зернобобові на зерно, багаторічні трави, овочеві та бахчеві культури), добре забезпечених вологою та мінеральним живленням.

Сорт Золоте руно середньорослого типу (105–115 см), стійкість до вилягання висока. Морозо- і зимостійкість середня (5–6) балів, посухостійкість висока (7–9) балів. Рекомендований для агрокліматичних умов Степу та Лісостепу. Середній урожай зерна — 6,53 т/га, що на 13% вище від середньопорівняного стандарту. Сорт вирізняється груповою стійкістю до основних хвороб, зокрема септоріозу і різних видів сажки (8–9) балів, бурої, стеблової іржі та борошнистої роси (5–7) балів. Якість зерна відповідає вимогам стандарту до вищих ґатунків твердої пшениці: вміст білка в зерні — 14,7–16,0, сирої клейковини — 34,7–38,9%, ІДК — 90 у. о., натура зерна досягає 826 — 841 г/л, склоподібність — 95%, маса 1000 насінин — 43–48 г. Різновид — leucurum.

Сорт пшениці твердої озимої Гардемарин

Сорт інтенсивного типу, універсального використання. Рекомендується для вирощування по кращих попередниках (чорні та зайняті пари, зернобобові на зерно, багаторічні трави, овочеві та бахчеві культури), добре забезпечених вологою та мінеральним живленням.

Читайте також: Вирощування якісного зерна твердої озимої пшениці в Україні

Сорт Гардемарин короткостеблового типу (90–105 см), стійкість до вилягання висока. Характеризується вище середньою морозо- та зимостійкістю. Високою посухостійкістю. Рекомендований для агрокліматичних умов Степу та Лісостепу. Середній урожай зерна — 6,70 т/га, що на 12,4% більше від стандарту. У держсортовипробуванні перевищив стандарт у степовій зоні на 6,7, а в лісостеповій — на 18,9%. Має підвищену стійкість до поширених хвороб: борошниста роса, септоріоз, різні види сажки (8–9), бура і стеблова іржа (6–7) балів. Якість зерна відповідає вимогам стандарту до вищих ґатунків твердої пшениці: вміст білка в зерні — 13,4–15,7%, сирої клейковини — 29,7–35,1%, ІДК — 90 у. о., натура зерна досягає 795–810 г/л, склоподібність — 95%, маса 1000 насінин — 39,5–47,8 г. Різновид — hordeiforme.

Сорт пшениці твердої озимої Бурштин

Сорт інтенсивного типу, універсального використання. Рекомендується для вирощування по кращих попередниках (чорні та зайняті пари, зернобобові на зерно, багаторічні трави, овочеві та бахчеві культури), добре забезпечених вологою та мінеральним живленням.

Сорт Бурштин короткостеблового типу (90–105 см), досить стійкий до вилягання. Характеризується вище середньою морозо- та зимостійкістю (6–7 балів). Високою посухостійкістю (7–8 балів). Рекомендований для агрокліматичних умов Степу та Лісостепу. Середній урожай зерна становив 6,70 т/га, що на 12,4% більше від стандарту. У держсортовипробуванні перевищив стандарт у степовій зоні на 6,7, а в лісостеповій — на 18,9%. Має підвищену стійкість до поширених хвороб: борошниста роса, септоріоз, різні види сажки (8–9), бура, стеблова іржа та борошниста роса (6–7) балів. Якість зерна відповідає вимогам стандарту до вищих ґатунків твердої пшениці: вміст білка в зерні — 13,4–15,7%, сирої клейковини — 29,7–35,1%, ІДК — 90 у. о., натура зерна досягає 795 — 810 г/л, склоподібність — 95%, маса 1000 насінин — 39,5–47,8 г. Різновид — hordeiforme.

Сорт пшениці твердої озимої Континент

Сорт інтенсивного типу, універсального використання. Рекомендується для вирощування по кращих попередниках (чорні та зайняті пари, зернобобові на зерно, багаторічні трави, овочеві та бахчеві культури), добре забезпечених вологою та мінеральним живленням.

Сорт Континент напівкарликового типу (80–90 см), соломина товста, міцна і дуже стійка до вилягання. Характеризується середньою морозо- та зимостійкістю (6–7) балів та високою посухостійкістю (7–9) балів. Рекомендований для агрокліматичних умов Степу та Лісостепу. Середній урожай зерна становив 7,9 т/га, що на 9,7% більше, ніж у середнього стандарту. Має підвищену стійкість до поширених хвороб: септоріоз, різні види сажки (8–9), бура, стеблова іржа та борошниста роса (6–7) балів. Якість зерна відповідає вимогам стандарту до вищих ґатунків твердої пшениці: вміст білка в зерні — 13,0–14,2%, сирої клейковини — 30,1–35,3%, ІДК — 90 у. о., натура зерна досягає 802 — 810 г/л, маса 1000 насінин — 42,7–48,4 г. Різновид — hordeiforme.

Сорт пшениці твердої озимої Крейсер

Сорт інтенсивного типу, універсального використання. Рекомендується для вирощування по кращих попередниках (чорні та зайняті пари, зернобобові на зерно, багаторічні трави, овочеві та бахчеві культури), добре забезпечених вологою та мінеральним живленням.

Сорт Крейсер середньорослого типу (105–110 см), соломина стійка до вилягання. Характеризується середньою морозостійкістю та посухостійкістю (6–7) балів. Рекомендований для агрокліматичних умов Степу та Лісостепу. Середній урожай зерна становив 6,32 т/га, що на 5,4% вище середнього стандарту. Має підвищену стійкість до поширених хвороб: септоріоз, різні види сажки (8–9), бура, стеблова іржа та борошниста роса (7–8) балів. Якість зерна відповідає вимогам стандарту до вищих ґатунків твердої пшениці: вміст білка в зерні — 14,1–16,2%, сирої клейковини — 28,7–34,0%, ІДК — 90–100 у. о., натура зерна досягає 785 — 827 г/л, маса 1000 насінин — 40,4–45,0 г. Різновид — hordeiforme.

Сорт пшениці твердої озимої Босфор

Сорт інтенсивного типу, універсального використання. Рекомендується для вирощування по кращих попередниках (чорні та зайняті пари, зернобобові на зерно, багаторічні трави, овочеві та бахчеві культури), добре забезпечених вологою та мінеральним живленням.

Сорт Босфор короткостеблового типу (95–100 см), соломина стійка до вилягання. Характеризується вище середньою морозо- та зимостійкістю (7–8) балів. Посухостійкість середня (7 балів). Рекомендований для агрокліматичних умов Степу та Лісостепу. Середній урожай зерна в степовій зоні становив 6,00 т/га, що на рівні стандарту, а в лісостеповій зоні 7,85 т/га, що на 5,4% вище середнього стандарту. Має підвищену стійкість до поширених хвороб: септоріоз, різні види сажки (8–9), бура, стеблова іржа та борошниста роса (6–8) балів. Якість зерна відповідає вимогам стандарту до вищих ґатунків твердої пшениці: вміст білка в зерні — 13,5–14,2%, сирої клейковини — 28,0–33,1%, ІДК — 90–100 у. о., натура зерна досягає 785 — 826 г/л, маса 1000 насінин — 45,0–56,8 г. Різновид — hordeiforme.

Сорт пшениці твердої озимої Акведук

Сорт інтенсивного типу, універсального використання. Рекомендується для вирощування по кращих попередниках (чорні та зайняті пари, зернобобові на зерно, багаторічні трави, овочеві та бахчеві культури), добре забезпечених вологою та мінеральним живленням.

Читайте також: Догляд за посівами озимих культур

Сорт Акведук короткостеблового типу (95–105 см), соломина стійка до вилягання. Характеризується вище середньою морозо- і зимостійкістю (7–8) та середньою посухостійкістю (7) балів. Рекомендований для агрокліматичних умов Степу та Лісостепу. Середній урожай зерна становив 6,47 т/га, що на 16,2% вище середнього стандарту. Має підвищену стійкість до поширених хвороб: септоріоз, різні види сажки (8–9), бура, стеблова іржа та борошниста роса (6–7) балів. Має крупний добре озернений колос. Якість зерна відповідає вимогам стандарту до вищих ґатунків твердої пшениці: вміст білка в зерні — 13,1–14,0%, сирої клейковини — 27,2–29,4%, ІДК — 90–100 у. о., натура зерна досягає 789 — 832 г/л, маса 1000 насінин — 41,7–45,2 г. Різновид — hordeiforme.

Сорт пшениці твердої озимої Прозорий

Сорт інтенсивного типу, універсального використання. Рекомендується для вирощування по кращих попередниках (чорні та зайняті пари, зернобобові на зерно, багаторічні трави, овочеві та бахчеві культури), добре забезпечених вологою та мінеральним живленням.

Сорт Золоте руно середньорослого типу (95–105 см), стійкість до вилягання висока. Характеризується середньою (6–7) балів морозо- та зимостійкістю. Високою посухостійкістю. Рекомендований для агрокліматичних умов Степу та Лісостепу. Середній урожай зерна становив 6,48 т/га, що на 16,2% вище середньопорівняного стандарту. Сорт вирізняється груповою стійкістю до основних хвороб , зокрема септоріозу і різних видів сажки (8–9) балів, бурої, стеблової іржі та борошнистої роси (5–7) балів. Якість зерна відповідає вимогам стандарту до вищих ґатунків твердої пшениці: вміст білка в зерні — 13,8–14,5, сирої клейковини — 28,0–30,7%, ІДК — 90 у. о., натура зерна досягає 782 — 819 г/л, склоподібність — 95%, маса 1000 насінин — 42,2–44,3 г. Різновид — leucurum.

Анатолій Паламарчук, канд. с.-г. наук, завідувач
лабораторії селекції пшениці твердої озимої
Селекційно генетичного інституту — НЦНС

Як вирощувати виноград

В Україні є дуже багато незаповнених ніш, куди вигідно вкладати свій час і кошти і однією з таких...

Як правильно вибрати високопоживні гібриди...

Для багатьох господарств у нинішніх скрутних умовах тваринництво стало якщо не «рятівною...

Важливість кормових добавок для свиней

Кормові добавки відіграють важливу роль у забезпеченні свиней необхідними поживними речовинами,...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

37925
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

26961
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14024
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Протидія весняним стресам

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.