Застосування технології смугового обробітку у зонах ризикованого землеробства дозволяє досягати стабільних врожаїв

Клімат вимагає особливого підходу

Вже близько половини сільськогосподарських угідь України можна віднести до зони ризикованого землеробства. Кліматичні зміни ускладнили вирощування основних культур через посухи та температурні екстремуми. Враховуючи таку ситуацію аграрії змушені адаптувати технології, аби отримувати стабільні прибутки у несприятливих умовах.

Аби почати працювати за технологією смугового обробітку в першу чергу необхідно придбати відповідні знаряддя. Порівнюючи необхідний парк техніки за традиційної технології, коли для підготовки ґрунту вам потрібні декілька агрегатів (дискова борона, агрегат для основного обробітку ґрунту та культиватор чи дискатор), в рамках технології Strip-Till вам потрібен тільки один універсальний агрегат, що зробить смуговий обробіток з одночасним внесенням добрив.

 

В 2-3 рази менше проходів техніки по полю. До -70% вартість техніки для підготовки ґрунту та витрати на паливо

Переобладнувати існуючі агрегати не завжди зручно і технічно можливо, тому як правило йдеться про нову техніку. На ринку представлено відносно небагато агрегатів, що розраховані на роботу саме за технологією Strip-Till. Тому досить цікавою стала поява нових моделей для смугового обробітку від компанії BEDNAR – універсального культиватора STRIP-MASTER EN та глибокорозпушувача TERRASTRIP ZN.

Агрономічні переваги

Культиватор смугового обробітку STRIP-MASTER EN пропонує цікаві агрономічні переваги. Це більш швидке прогрівання оброблених на глибину до 35 см смуг ґрунту, їх аерація, зниження ерозії, краще водопоглинання у порівнянні з прямою сівбою, а також цілеспрямоване локальне внесення мінеральних чи органічних добрив у смуги, що позитивно впливає на розвиток кореневої системи культури. Крім того застосування смугового обробітку ґрунту з кожним роком сприяє зростанню вмісту гумусу у ґрунті та зменшення ущільнення. Це накопичувальний ефект, який збільшує родючість ґрунту.

Збільшення врожайності до 20% за рахунок кращого розвитку кореневої системи

Глибокорозпушувач TERRASTRIP ZN призначений для глибокого обробітку ґрунту глибиною до 55 см перед підготовкою смуг для посіву таких культур як кукурудза, соняшник, ріпак, соя або цукровий буряк. Агрегат пропонується в чотирьох моделях з міжряддям 45 см для цукрового буряку або 50-80 см для інших просапних культур. Крім того TERRASTRIP ZN можуть бути оснащені різними робочими стійками: Active-Mix для відмінного розпушення і перемішування, а також Zero-Mix для обробітку без активного перемішування, що використовуються в рамках технології Strip-Till.

Смуговий обробіток передбачає покриття міжрядного простору рослинними рештками минулих врожаїв. Це зменшує випаровування вологи з ґрунту. Крім того рослинні рештки в міжряддях є перешкодою для поширення бур’янів. А це в свою чергу, може приводити до зниження витрат господарства на хімічну чи механічну боротьбу з бур’янами.

Для регіонів, де ґрунти схильні до ерозії, смуговий обробіток є досить ефективним рішенням. Враховуючи, що під час вирощування широкорядних культур процеси ерозії відбуваються найбільш активно, рослинні рештки у міжряддях добре захищають ґрунт від негативного впливу сонця, вітру і води.

 

Універсальний смуговий культиватор

Агрегат STRIP-MASTER EN можна впевнено назвати універсальним культиватором. Він призначений для смугового обробітку ґрунту на глибину до 35 см. При цьому відстань між рядами секцій може бути 45/50 або ж 70/75/80 см. Агрегат має універсальну раму, що дозволяє встановлювати необхідну відстань для підготовки смуг під конкретну культуру. У будь-якій конфігурації дана модель відмінно справляється з обробітком майбутніх рядків і видаленням з них рослинних решток для подальшої сівби. Таким чином культиватор STRIP-MASTER EN є гарним рішенням для смугового обробітку ґрунту під кукурудзу, сою, соняшник, олійний ріпак або цукровий буряк.

Культиватор STRIP-MASTER EN має міцну раму, на якій встановлено окремі робочі секції. Кожна секція кріпиться до рами за допомогою тяг. Культивуюча секція кріпиться на паралелограмі, який забезпечує ідеальне копіювання рельєфу поля і підтримку заданої глибини обробітку.

На кожній секції встановлено комплект робочих органів, які виконують весь перелік необхідних операцій. Попереду встановлено ріжучий диск, завданням якого є розділення шару рослинних решток і утворення щілини у ґрунті. Це значно полегшує очищення смуги ґрунту від решток «їжачками», що рухаються позаду ріжучого диску. Також зменшується опір ґрунту під час роботи основної культиваторної лапи. В залежності від ґрунтових умов замовник може обрати один з трьох типів ріжучих дисків: гладкий, зубчастий і хвилястий. По обидва боки від ріжучого диска встановлюються опорні колеса, які обмежують заглиблення диска.

Рихлення смуги ґрунту виконується долотом на глибину від 14 до 35 см в залежності від умов і потреб господарства. На долото можна обрати 2 варіанти наконечників, тож можна обирати оптимальний варіант для кожного господарства. 

Секція встановлюється на паралелограмній підвісці з гідроакумуляторами, що забезпечує кращу надійність і простоту експлуатації. Зусилля спрацювання захисту стійки може бути встановлене до 750 кг, тож долото може відхилятися до 26 см у разі зіткнення із перешкодою. Подібна увага до цілісності основного робочого органу приділена невипадково. Позаду лапи можна встановити пристрій для внесення добрив, який можна переміщувати по висоті задля встановлення потрібного горизонту внесення матеріалу. Добриво вноситься локально в зону, де воно працює найбільш ефективно, а саме в зону кореневої системи рослини. Завдяки цьому норма внесення добрив може бути зменшена до 2 разів без втрати ефективності.

Локальне внесення добрив за технологією Strip-Till забезпечує скорочення витрат на добрива в середньому на рівні 30% в залежності від культури

Взагалі виробник пропонує декілька варіантів бункерів для добрив. Це фронтальний навісний бункер FERTI-BOX FB2000F на 1900-2200 л, а також причіпні бункери FERTI-CART на 3500 л і COMBO SYSTEM CS з двосекційним бункером на 5000 л. Причіпні бункери оснащені власною триточковою навіскою, до якої кріпиться, агрегатується основний агрегат. Крім того, існує можливість роботи із причіпним або самохідним агрегатом для внесення рідких органічних добрив. Однак для України більш актуальною буде система внесення рідких мінеральних добрив.

Дозувальні котушки для твердих мінеральних добив встановлюють такі ж, як і на сівалках BEDNAR. Вони мають електричний привід і здатні забезпечувати норму внесення від 0,6 до 650 кг на гектар. Вже у базовій комплектації бункери для добрив оснащуються навігаційними антенами, за якими визначається швидкість руху й відповідно коригується норма внесення. Підключення до трактора відбувається через ISOBUS або використовується власний монітор.

Одразу позаду долота встановлені загортаючі диски. Вони вирівнюють поверхню і сприяють рівномірному прогріванню обробленої смуги ґрунту. Зворотнє ущільнення та руйнування грудок виконує коток шириною 200, 250 або 350 мм (всього 4 основних видів котків для різних умов роботи). Крім цього доступні інші опції, що дозволяють підібрати найоптимальнішу комплектацію агрегату під ваші умови поля.

Важливою особливістю агрегату є висока прохідність в складних умовах. Його можна експлуатувати на полях без будь-якого попереднього обробітку ґрунту, наприклад, безпосередньо на проміжних (покривних) культурах або на полях з великою кількістю рослинних решток.

Робоча ширина агрегату складає 6 м, при цьому для роботи з міжряддями 70 см одночасно вдається обробляти 8 рядків. Якщо ж готувати поле під сівбу культур з вужчими міжряддями, можливо «нарізати» більше смуг – усе залежить від ширини міжрядь. Максимально можливе встановлення 12-ти секцій з міжряддям 45 см. При цьому секції мають офсетне розміщення, що дуже важливо для кращої роботи агрегату по рослинним решткам. За допомогою гідравліки агрегат складається до транспортної ширини 3 метри.

Потрібна потужність для роботи з агрегатом STRIP-MASTER EN починається від 240 к.с. Звісно, що багато залежить від типу ґрунту, його вологості, кількості і типу рослинних решток, глибини обробітку, рельєфу місцевості тощо. Але враховуючи, що власна вага агрегату складає від 3080 кг, агрегатувати цей культиватор із слабким трактором не варто. 

 Павло Довгаль

Як вирощувати виноград

В Україні є дуже багато незаповнених ніш, куди вигідно вкладати свій час і кошти і однією з таких...

Як правильно вибрати високопоживні гібриди...

Для багатьох господарств у нинішніх скрутних умовах тваринництво стало якщо не «рятівною...

Важливість кормових добавок для свиней

Кормові добавки відіграють важливу роль у забезпеченні свиней необхідними поживними речовинами,...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

37867
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

26880
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14003
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

БТУ-ЦЕНТР стає BTU!

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.