У зв’язку з широкомасштабними воєнними діями, що розв’язала росія на теренах України, практично у всіх куточках земної кулі загострюється питання продовольчої безпеки. Тією чи іншою мірою світ змушений існувати в умовах «надзвичайного продовольчого стану». Україна протягом багатьох років є одним із найпотужніших гравців на ринку сільськогосподарської продукції. Наскільки світ залежить від українського аграрного сектора, війна показала дуже добре — про розблокування морських портів і змогу експортувати вітчизняне зерно говорить сьогодні весь світ. ООН вже непокоїться про те, що війна в Україні стане причиною для голоду в багатьох регіонах світу. Велике значення в цей час набувають міжнародні компанії, які можуть підтримати фермерів і масштабами діяльності диверсифікувати ризики. Про це ми сьогодні поговоримо з керівником бізнесу Corteva Agriscience в Східній Європі Сергієм Харіним.


 

• Як працює за таких надзвичайних обставин та в чому вбачає свою місію Corteva Agriscience — компанія, яка є глобальним драйвером сільського господарства й однією з перших ухвалила рішення про вихід з ринку російської федерації?

— Ми в Corteva Agriscience завжди орієнтувалися на те, що пріоритетом діяльності мають бути продовольча безпека світу та підтримка фермерів, які її забезпечують. Якщо фермери вчасно та в повному обсязі отримають замовлені засоби захисту рослин і насіння, вони отримають хороші врожаї, а споживачі — харчові продукти. Тому від початку широкомасштабних воєнних дій для Corteva в Україні першочерговим було забезпечення безпеки співробітників і нормальне проведення весняної посівної кампанії. І я щиро захоплений відданістю нашої команди, які відмінно впоралися з обома завданнями. Наприклад, працівники заводу «Стасі Насіння», який із початком воєнних дій був тимчасово закритий, самі просили поновити виробництво і були готові працювати в режимі повітряних тривог, спускаючись у бомбосховища посередині зміни. Наші торгові агенти, служба підтримки, працівники складів цілодобово були на зв’язку з фермерами, перевіряли безпеку по напрямках постачань, вносили необхідні зміни в документах і підлаштовували часи відвантажень під можливості фермерів і повітряні тривоги.

Нині команда Corteva працює над тим, щоб наступного сезону виробники мали необхідне для них насіння генетики Corteva — вже проведено виробничу посівну кампанію, команди агрономів працюють над дослідженнями й допомагають фермерам розв’язувати складні агрономічні питання, логісти забезпечують можливості доставки потрібних засобів захисту рослин. Тобто ми робимо все можливе зі свого боку, щоб Україна була одним зі світових лідерів виробництва аграрної продукції попри всі випробування, які випали на її долю через почату росією широкомасштабну війну.

 

• Corteva однією з перших ухвалила рішення припинити комерційну діяльність у рф. Багато ваших конкурентів не наважилися на цей крок, що очевидно обурює сільгоспвиробників. Цей важливий крок — ще один аргумент до співпраці з Corteva. Як далося керівництву це рішення?

— Одразу після початку широкомасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року Corteva Agriscience припинила комерційну діяльність у рф, а потім невдовзі керівництво компанії вирішило остаточно вийти з російського ринку й ініціювало план припинення всієї виробничої та продуктової діяльності. Цей крок був абсолютно логічним для компанії, яка у своїй діяльності керується цінностями, передусім повагою до людського життя. Ми категорично засуджуємо насильство та вважаємо війну категорично неприйнятою. Тому лишатися працювати в рф — суперечити власним принципам і цінностям. Я, як українець, особисто дуже вдячний глобальному керівництву за таку позицію.

 

• У розпал війни Corteva вирішила повністю перейти на єдину пряму модель ведення насіннєвого бізнесу в Україні. Чим викликана така потреба саме тепер та які подальші перспективи цієї моделі?

— Справді, пряма модель продажів насіння кукурудзи та соняшнику бренду Pioneer® була вже налагоджена за останні три сезони й довела свою успішність. Протягом перших місяців війни ми побачили, що в цих умовах вона працює якнайкраще, даючи можливість бути в постійному контакті з фермерами, допомагати їм налагоджувати логістичні ланцюжки в мінливих умовах, мати всю інформацію та швидко реагувати. Нині за такою самою моделлю фермери можуть придбати насіння озимого ріпаку бренду Brevant® seeds, але наступного сезону кукурудзи та соняшник компанія пропонуватиме об’єднаний асортимент під єдиним брендом Pioneer®.

Перевага підходу полягає в тому, що фермери можуть купити безпосередньо у виробника будь-яку кількість насіння, отримати вичерпні консультації й агрономічний супровід упродовж повного циклу вирощування та збирання врожаю. Зокрема, торгових агентів наділено розширеними можливостями щодо погодження комерційних умов купівлі продукції відповідно до комерційної політики компанії, а також визначення положень і термінів постачання.

В умовах воєнного часу це дозволяє команді Corteva працювати максимально гнучко та підлаштовуватися під потреби фермерів.

 

• Чи вдається нині повністю забезпечити арсенал наших агровиробників сучасними ефективними ЗЗР та насінням? Чи виникає загроза дефіциту окремих продуктів і затримки з постачанням?

— Corteva забезпечує споживачів максимально можливо. І це нам добре вдається, враховуючи, що компанія працює в 130 країнах світу і має можливість налагодити максимально диверсифіковані ланцюжки постачань. Хоча, звісно, на нас, як і на весь світ, впливає певне перевищення попиту над пропозицією через обмеження виробництва в Китаї, підвищення собівартості через зростання цін на енергоносії, логістичні труднощі, які спостерігалися протягом двох років через обмеження, спричинені COVID-19. Якщо ж говорити про Україну — жодної нової небезпеки із забезпеченням споживачів, крім спричинених воєнним станом логістичних обмежень і, відповідно, затримок, немає. Ми робимо максимум, щоб забезпечити постачання вчасно, але якщо військові підривають міст, то вантаж затримується, і ми нічого не можемо вдіяти. Хоча наші колеги відшукують можливості постачання навіть у найскладніші з боку логістики регіони, використовуючи всі можливі варіанти транспортування.

 

• Окрім логістичних з якими іншими виробничими чи організаційними викликами нині стикається Corteva Agriscience у своїй діяльності?

— З усіма класичними викликами, які є в компанії, що веде комерційну діяльність, звісно — питання безпеки, яку ми намагаємося максимально забезпечити для своїх співробітників і клієнтів. Ну і варто додати, як і весь ринок, ми потерпаємо від дефіциту пального, хоча робимо все можливе, щоб це не перешкоджало нашій діяльності.

 

• Які нові продукти з’являються в портфоліо Corteva Agriscience?

— Corteva Agriscience — це науково-виробнича компанія, яка багато зусиль покладає на покращення своєї продукції. У нас всякчас з’являються нові гібриди насіння з більшим потенціалом урожайності, кращою стійкістю до хвороб, кращою адаптивністю. Навіть у роки, коли не пропонуємо нові революційні рішення, пропонуємо рішення кращі за торішні. Наприклад, цього року в нас з’явилися витриваліші гібриди соняшнику P64LE137, P64LL155, P63LL156, нові гібриди кукурудзи Optimum®AQUAmax® P8904, P9042, P8754 з дуже швидкою вологовіддачею. По ріпаку можна виділити новий гібрид PT293, особливістю якого є підвищений потенціал урожайності в інтенсивних умовах, і гібрид PT279CL з високою адаптивністю до різних технологій.

 

• Чи вдається в повному обсязі забезпечувати агрономічно-консультаційний супровід?

— Беззаперечно так. Звісно, ми обмежені в можливості вільно зустрічатися з клієнтами, але й вони обмежені у своїй можливості пересуватися хоча б через дефіцит пального. Проте натреновані «віддаленістю» комунікацій під час пандемії COVID-19 команда Corteva й далі підтримує клієнтів в онлайн-режимі через Zoom і телефоном. Щоб розширити коло людей, які можуть отримати фахові поради по справді важливих питаннях у вирощуванні тих чи інших культур, використанні засобів захисту рослин, боротьбі зі шкідниками та хворобами, критичних моментах у різні фази розвитку та за потреби скорегувати свої дії в полі, Corteva запустила проєкт «Агропоради від Corteva» на Youtube-каналі. Утім, агрономи компанії провели низку офлайн семінарів по ріпаку, наші торгові представники зустрічаються в полях із фермерами, агрономи виїжджають за потреби на ті території, де це можливо. Тобто робимо все, щоб клієнти відчували підтримку.

 

• Corteva завжди багато працювала із соціальною сферою, реалізовувала проєкти на підтримку громад. Як із цим тепер? Чи підтримують Україну колеги з інших країн, де працює Corteva?

— Допомога суспільству та громадам входить до стратегії сталого розвитку компанії до 2030 року. Під час війни Corteva спрямовує фінансову підтримку в основному на забезпечення постраждалих харчовими продуктами та медикаментами, а також навчання громад фермерства для їхнього сталого розвитку. Наші колеги допомагають вивозити людей із територій, де точилися воєнні дії, находити їм прихисток у безпечних місцях, збирають кошти на важливі потреби й волонтерять іншими шляхами. В інших країнах, де працює компанія, люди збирають гроші та гуманітарну допомогу, яку доставляють в Україну. В цей складний час Corteva довела свою єдність по всьому світу — ми побачили надзвичайну підтримку та єднання колег заради допомоги постраждалим.

 

• Якщо підсумувати, співпраця Corteva Agriscience з українськими агровиробниками проходить випробування в надзвичайно стресових умовах. На яких засадах зростає наша спільна впевненість, що Україна виборе переможні врожаї для себе та світу?

— Війна не могла зашкодити кваліфікації наших виробників, їх розумінню, як і що вирощувати. Українські фермери справді віддані справі — нещодавно тут летіли кулі, а тепер працює трактор, адже час сіяти. Corteva чудово розуміє їх, бо наші колеги також віддані своїй справі — забезпечити фермерів передовим насінням й інноваційними засобами захисту рослин, щоб вони працювали та були конкурентними. Тож уміння, бажання, ентузіазм і наша якісна продукція — це запорука того, що Україна точно переможе на аграрному полі.

Як вирощувати виноград

В Україні є дуже багато незаповнених ніш, куди вигідно вкладати свій час і кошти і однією з таких...

Як правильно вибрати високопоживні гібриди...

Для багатьох господарств у нинішніх скрутних умовах тваринництво стало якщо не «рятівною...

Важливість кормових добавок для свиней

Кормові добавки відіграють важливу роль у забезпеченні свиней необхідними поживними речовинами,...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

37867
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

26880
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14003
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

БТУ-ЦЕНТР стає BTU!

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.