Чорне м’ясо й шовкове оперення: 14-річний Василь розводить унікальних курей на Тернопільщині
- Деталі
- Аграрні новини
- 140
Чотирнадцятирічний Василь Довгаль зі Збаража, що на Тернопільщині вирощує п’ять порід декоративних курей. Має індонезійські чорні, китайські шовкові, карликові та золоті.
Хлопець розповідає, що птахівництвом почав цікавитися з двох років, тоді підгодовував бабусиних курей. Зараз у нього є 60 курей і він мріє далі розвивати своє господарство.
Індонезійські — рідкісні кури. Вони мають повністю чорне забарвлення.
“Це порода, назва якої аям цемані. Фермери заводять цю породу для оригінального екстер’єру. Їхні особливості — чорне м’ясо, гребінь, кістки, нутрощі, сережки-очі. Це показник їхньої чистокровності. Яйця середнього розміру, трішки менші, ніж у простої курки. Півень може важити два кілограми, курочка — пів. Характер буває агресивний та полохливий”, — розповів Василь Довгаль.
У цьому ж вольєрі живуть шовкові кури. Вони не літають, тому що замість пір’я мають пух: “Особливість шовкових курочок — незвичне оперення, шовковисте. Яйценосність у цих курей — 100-130 яєць за рік. Їхня цікавинка в тому, що мають п’ять пальців на ногах. М’ясо в них чорне”.
Курник-вольєр для птиці Василь побудував разом із батьком минулого року. На це витратили шість місяців. У ньому живе вісім шовкових курей та п’ятеро аям цемані. У кожної породи — своє місце для сну та вигулу.
Більшість курей Василь виростив з яєць в інкубаторі. Вилуплюються курчата за 21 день, як і в природніх умовах. Однак потрібно контролювати температуру та вологість.
Про своє господарство Василь розповідає у соцмережах: “У мене є свій тік-ток акаунт, де я публікую життя своїх курочок. Також спілкуюся з іншими досвідченими людьми в цій сфері та набираюся досвіду. Моя мрія — розвинути своє господарство і зробити на цьому бізнес. Хочу, щоб моя подальша робота приносила мені більше задоволення”.
Пише seeds.org.ua.



