Після тривалого періоду стагнації в сегменті моркви, яка спостерігалася на українському ринку з початку осені, на сьогоднішній день відпускні ціни на ці коренеплоди почали підвищуватися, повідомляють аналітики.

За даними щоденного моніторингу проекту, лише з початку поточного тижня морква на українському ринку подорожчала в середньому на 12%, і сьогодні виробники готові відвантажувати цю продукцію по 7-13 грн/кг ($0,17-0,31/кг), залежно від якості та обсягів партій овочів, що пропонуються.

За словами ключових гравців ринку, зростанню цін на моркву сприяє помітне підвищення торговельної активності у цьому сегменті. Водночас більшість господарств призупинили продаж коренеплодів високої якості в очікуванні ще більшого зростання цін і заклали основний обсяг врожаю на зберігання. До реалізації вони пропонують лише надлишки, внаслідок чого пропозиція цих коренеплодів на ринку дещо скоротилася.

Але, незважаючи на подорожчання, на сьогоднішній день морква в Україні пропонується до продажу в середньому на 54% дешевше, ніж за аналогічний період минулого року. При цьому учасники ринку не виключають, що тенденція зростання цін може бути тимчасовим явищем. На їхню думку, подальше подорожчання може мотивувати фермерів розпочати розпродаж моркви зі сховищ, що призведе до збільшення постачання і, як наслідок, до зниження цін.

За даними"Мінфіну", середня ціна моркви в найбільших торговельних мережах України становить 12,23 грн/кг – це на 48 коп. менше, ніж у вересні. Власний аналіз показав, що вартість овоча в супермаркетах варіюється від 9,89 до 15,90 грн/кг. Станом на 30 жовтня ціни в українських супермаркетах такі:

  • Megamarket – 15,90 грн/кг;
  • "Фора" – 10,90 грн/кг;
  • Auchan – 10,90 грн/кг;
  • Metro – 9,90 грн/кг
  • "Сільпо" – 10,90 грн/кг;
  • Varus – 10,90 грн/кг;
  • Novus – 10,89 грн/кг;
  • АТБ – 9,89 грн/кг.

 

Пише obozrevatel.com.

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

Виставка інновацій

Враженнями від виставки AGRITECHNICA 2025 ділиться провідний експерт з цифровізації агросектору,...

4 ґрунтообробітки для кукурудзи: що працює?

На базі підприємства «Полтава-Сад» у Полтавській області відбувся демополігон проєкту «Прибуткове...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1606
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61425
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38920
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.