В Україні планують переписати ціни на популярне м’ясо
- Деталі
- Аграрні новини
- 328
В Україні курятина може подорожчати лише на 5-10 гривень за кілограм, оскільки виробники намагатимуться розпродати продукцію, щоб уникнути її псування під час можливих блекаутів. Водночас різкого зростання цін не очікується, адже ринок контролює АМКУ, а найбільші птахофабрики здатні забезпечити і внутрішній, і зовнішній попит.
Про це розповіла експертка Всесвітнього банку з розвитку плодоовочівництва Оксана Руженкова. Попри песимістичні прогнози в соцмережах, експертка запевняє, що значного подорожчання курятини не буде.
За її словами, якщо й відбудеться зростання цін, то воно становитиме в межах 5-7, максимум 10 гривень за кілограм. "Курятина дуже сильно не подорожчає, оскільки виробництва намагатимуться розпродати товар, аби той не зіпсувався", – зазначає Руженкова.
До повномасштабної війни в Україні працювало близько 100 птахофабрик, частина з яких зазнала руйнувань або скорочення виробництва. Водночас три ключові гравці ринку продовжують стабільно забезпечувати і внутрішній, і зовнішній попит.
Експертка пояснює, що навіть у разі перебоїв з електроенергією птахівничі підприємства не ризикуватимуть втратити продукцію. Якщо ж ситуація стане критичною, фабрики можуть зменшувати поголів’я птиці або тимчасово знижувати ціни, щоб уникнути псування товару.
"У разі дуже складної ситуації вони скорочуватимуть поголів’я. А якщо не встигнуть цього зробити, скидатимуть ціну. Якщо світло вимикатимуть ще й у магазинах, то визначити, хто саме піднімає вартість без втручання регуляторів, буде складно", – додає Руженкова.
Традиційно найвищі ціни на м’ясо птиці фіксуються у грудні – напередодні Нового року та Різдва. Це пов’язано не з блекаутами, а з сезонним підвищенням попиту. За оцінками аналітиків, у грудні виробники знову можуть підняти ціни на 5-10 грн, але це буде ринкове, а не кризове зростання.
Таким чином, зимові відключення електроенергії можуть вплинути на стабільність постачань, проте не стануть головною причиною різкого подорожчання. Серед важливих чинників стабілізації ринку експерти називають роль Антимонопольного комітету України (АМКУ). Комітет неодноразово втручався у ситуації, коли окремі виробники чи торгові мережі безпідставно завищували ціни.
"Минулого року АМКУ досить ефективно розібрався з виробниками курячих яєць. А ще під час пандемії Covid регулятор чудово підрівняв і виробників, і мережі. Думаю, що якщо когось із постачальників "занесе", уряд швидко відреагує", – каже експертка.
Навіть у разі спекуляцій чи логістичних збоїв держава має інструменти для втручання і контролю за ціноутворенням. У підсумку, хоча зима може знову принести українцям випробування через можливі блекаути, різкого подорожчання курятини не очікується.
Пише obozrevatel.com.



