Нова «золота жила»: чому в Україні вирощувати вишню стало надвигідно
- Деталі
- Аграрні новини
- 396
Єдині фрукти, які «вистрелили» рекордною ціною цього сезону – це черешня та особливо вишня.
Про це написала Ксенія Гусева, експертка плодоовочевого ринку.
За даними агентства, сезон черешні завершився на рівні 150-220 грн/кг від виробника з саду, вишні – 110-130 грн/кг. За усі роки Незалежності перший раз вишня мала таку ціну, в інші роки вона була максимум 60 грн/кг, а торік – 50-70 грн/кг. Черешня продавалася у межах 80-120 грн/кг з поля.
«Головна причина такого росту – неврожай, напевно найбільший за останні роки завдяки приморозкам, втрати черешні склали у середньому по господарствах 40-50%, вишні до 90%, – зазначила Гусєва. – Плоди останньої на заморозку буквально змітали з ринків, хоча та сама проблема сталася і в інших країнах. Тому потенціал для садіння й виробництва вишні в Україні, особливо на заморозку/переробку, залишається ще дуже великим».
Пише agrotimes.ua.



