
Агроном розповів, навіщо садити на городі квасолю
- Деталі
- Аграрні новини
- 278
Щороку висаджую квасолю, але не заради урожаю: ось чому в мене в 3 рази більше овочів.
По-перше, необхідно відмітити, що я неймовірно смачні сорти квасолі. Взяти, наприклад стручкова, яка на смак абсолютно ідентична до спаржі. Окрім того, квасоля буває дуже ніжною, ароматною, легкою, текстурною, що робить її ідеальним доповненням до багатьох страв. Це ще й неймовірне джерело білка.
По-друге, вона дуже просто вирощується, а головне — не займає багато місця. Її часто висаджують на грядках, де вже є овочі. Просто обирають місця у міжряддях, і квасолі цього вистачає. Окрім того, що вона любить рости біля кукурудзи, адже може її використовувати у якості опори.
Але найголовніше якість квасолі — це насичення ґрунту азотом, що нам так потрібно для того, аби овочі швидко нарощували пагони і давали більшу кількість зав’язей. Безумовно, можна вносити азотні добрива, але це завжди певні наслідки для землі. Вона стає кислішою, вона не завжди віддає увесь азот рослинам, і часто він навіть не засвоюватися.
Але з квасолею все інакше: де вона росте, там азоту вистачає вдосталь, і інші рослини можуть використовувати її так би мовити як донора, але при цьому не пригнічувати саму культуру.
А у весь секрет в тому, що коріння квасолі утворює симбіоз з азотфіксуючими бактеріями, такими як Rhizobium і Frankia. Ці мікроорганізми фіксують атмосферний азот, перетворюючи його на аміак — форму, доступну рослинам. Завдяки цьому вони , до речі, можуть рости навіть у бідних ґрунтах без додаткового внесення добрив. І відповідно роблять цю ділянку більш привабливою для інших рослин.
Нагадуємо, що перед тим, як висаджувати квасолю, її необхідно викласти на вологу серветку, щоб посадковий матеріал пустив корінці, і лише після цього висаджувати у відкрити ґрунт. Це дасть набагато кращий результат.
Пише newsyou.info.