Згідно даних цінового моніторингу EastFruit, в 2025 році в Україні вже оновлено цінові рекорди по вишні та чорній смородині для заморозки. Подібних аномально високих цін раніше не було ніколи, і зумовлені вони величезними втратами врожаю від весняних приморозків по всій Східній та Центральній Європі, а також в Туреччині.

На даний момент закупівельні ціни на вишню коливаються від 60 до 85 грн/кг, що еквівалентно 1,2-1,7 євро/кг. При цьому ціни мають тенденцію до подальшого зростання, відзначає EastFruit. Цікаво, що чорна смородина, яку в окремі роки буває взагалі важко продати, цього року коштує дорожче вишні і активно закуповується заморозчиками по цінах від 70 до 90 грн/кг (1,4-1,8 євро/кг). 

Звичайно, настільки високий рівень цін на вишню та смородину не завжди означає, що українські фермери зможуть на них гарно заробити. Адже значна частина виробників, передусім тих, хто вирощує вишню, втратили частину бо взагалі весь врожай в 2025 році. Тим же, хто зумів зберегти врожай, цього року можна потирати руки, рахуючи прибутки, адже ціна перевищує витрати на вирощування в рази.

Але є й інший бік питання – переробники та споживачі цих продуктів мають величезну проблему. З одного боку закупівля настільки дорогої сировини потребує залучення непередбачуваних обсягів фінансування, а гроші в Україні коштують дуже дорого. З іншого боку, є ризик, що ціни на готову заморожену продукцію, що зараз є високими в Європі, знизяться в другій половині сезону, якщо підприємства харчової промисловості змінять рецептури на користь дешевшої сировини.

Адже тільки лише собівартість замороженої вишні в Україні, за умови закупівлі за поточними цінами, буде сягати від 3,2 євро за кг і більше, враховуючи витрати на переробку, фінансування, доробку та втрати. І ця ціна не дозволить виробникам замороженої вишні щось заробити. Заморожена ж смородина має коштувати приблизно 3,5 євро за кг, щоб переробники змогли розраховувати на мінімальний прибуток.

Звичайно, це дуже погана новина для підприємств харчової промисловості, які зараз активно шукають дешевші альтернативи, такі як єгипетська заморожена суниця садова (полуниця), екзотичні заморожені фрукти з В’єтнаму на інших азійських країн, а також продукція з країн Центральної Азії, де в 2025 році врожай кісточкових культур був високим.

 

Пише east-fruit.com.

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1616
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61448
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38934
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.