Фермер поділився, які дерева додатково обрізають влітку
- Деталі
- Аграрні новини
- 484
Літня обрізка дерев необхідна для яблунь, персику та абрикос.
Яблуня
Влітку обрізку проводять для профілактики або якщо забули це зробити навесні. Це робиться для того, щоб забезпечити доступ повітря і сонця.
Насамперед потрібно зрізати ті пагони, які ростуть далеко за периметром крони або заглиблюються всередину. Якщо гілок буде занадто багато, то виникне конкуренція між ними за поживні речовини і воду.
Коли молоді пагони забирають у дерева багато сил, воно може скинути частину зав’язей, позбавивши вас великого врожаю. Тому в липні потрібно відкоригувати крону і прибрати вовчкові пагони, порослі. Наступного року вони не дадуть урожай, а зараз можуть послабити дерево.
У серпні обрізку проводять, щоб поліпшити розмір і смак плодів – у цей час дерево віддає всі сили на врожай і пагони.
Абрикос
Робити це найкраще в червні або липні, щоб дерево встигло відновитися до осені. Зазвичай обрізку проводять раз на три роки.
У цей час потрібно зрізати хворі гілки, а слабкі й маленькі – обрізати на третину. Також повністю прибираємо ті, які переплітаються між собою або ростуть усередину крони.
Ті однорічні пагони, довжина яких перевищує 30 сантиметрів, обрізаємо на 15 сантиметрів.
Персик
Обрізати слід з другої половини червня і до середини липня. У цей час у плодах формуються кісточки.
Насамперед прибираємо ослаблені й сухі гілки – вони забирають поживні речовини, вологу й можуть зіпсувати зовнішній вигляд дерева. Не шкодуємо і ті гілки, які більше не дають плоди. Але їх обрізаємо вибірково, а не всі підряд. Листя дуже важливе для вегетації і виділяє багато кисню.
Необхідно прибрати пагони, ріст яких спрямований углиб крони. Так персик отримуватиме достатньо сонячного світла. Завдяки цьому плоди будуть солодкими і набудуть гарного кольору.
Гілки з плодами також потрібно прорідити. Більше – не завжди означає краще. Якщо персиків буде занадто багато, вони можуть зламати гілки, або ж дереву не вистачить сил на них усіх.
Фактично обрізку влітку варто сприймати як формувальну та профілактичну.
Пише agronews.ua.



