Літня обрізка дерев необхідна для яблунь, персику та абрикос.

Яблуня

Влітку обрізку проводять для профілактики або якщо забули це зробити навесні. Це робиться для того, щоб забезпечити доступ повітря і сонця.

Насамперед потрібно зрізати ті пагони, які ростуть далеко за периметром крони або заглиблюються всередину. Якщо гілок буде занадто багато, то виникне конкуренція між ними за поживні речовини і воду.

Коли молоді пагони забирають у дерева багато сил, воно може скинути частину зав’язей, позбавивши вас великого врожаю. Тому в липні потрібно відкоригувати крону і прибрати вовчкові пагони, порослі. Наступного року вони не дадуть урожай, а зараз можуть послабити дерево.

У серпні обрізку проводять, щоб поліпшити розмір і смак плодів – у цей час дерево віддає всі сили на врожай і пагони.

Абрикос

Робити це найкраще в червні або липні, щоб дерево встигло відновитися до осені. Зазвичай обрізку проводять раз на три роки.

У цей час потрібно зрізати хворі гілки, а слабкі й маленькі – обрізати на третину. Також повністю прибираємо ті, які переплітаються між собою або ростуть усередину крони.

Ті однорічні пагони, довжина яких перевищує 30 сантиметрів, обрізаємо на 15 сантиметрів.

Персик

Обрізати слід з другої половини червня і до середини липня. У цей час у плодах формуються кісточки.

Насамперед прибираємо ослаблені й сухі гілки – вони забирають поживні речовини, вологу й можуть зіпсувати зовнішній вигляд дерева. Не шкодуємо і ті гілки, які більше не дають плоди. Але їх обрізаємо вибірково, а не всі підряд. Листя дуже важливе для вегетації і виділяє багато кисню.

Необхідно прибрати пагони, ріст яких спрямований углиб крони. Так персик отримуватиме достатньо сонячного світла. Завдяки цьому плоди будуть солодкими і набудуть гарного кольору.

Гілки з плодами також потрібно прорідити. Більше – не завжди означає краще. Якщо персиків буде занадто багато, вони можуть зламати гілки, або ж дереву не вистачить сил на них усіх.

Фактично обрізку влітку варто сприймати як формувальну та профілактичну.

 

Пише agronews.ua.

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1616
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61448
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38934
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.