Науковці дослідної станції «Маяк» у Крутах (Чернігівська область, Україна) готують до передачі в держреєстр перший вітчизняний сорт овочевого лопуха.

Українські селекціонери вивели перший сорт їстівного лопуха – це прорив у функціональному харчуванні. До цього часу селекцію лопуха в Україні проводили тільки в лікарському напрямку, зазначає «Інформаційний портал Чернігівщини».

Він їстівний і багатий на інулін, котрий є природнім полісахаридом і пребіотиком, який добре розчиняється в гарячій воді, стимулює ріст корисних бактерій в кишечнику, покращує травлення та регулює рівень цукру в крові.

Їсти в такій рослині можна все – від листя та черешків до особливо цінного коренеплоду. Окрім овочевого лопуха, цьогоріч до державного реєстру сортів крутівські селекціонери планують передати ще два сорти інших малопоширених овочевих культур – цибулі багатоярусної та хризантеми овочевої.

Чим же овочевий лопух відрізняється від лікарського та свого дикорослого родича?

«По-перше, це – прямий, а не розгалужений корнеплід, менша вегетативна маса та компактність рослини, – пояснює розробник першого вітчизняного сорту овочевого лопуха молодший науковий співробітник дослідницької станції «Маяк» Олександр Позняк. – Головна його перевага – це товарність коренеплоду».

Для використання в овочівництві підходить і молоде листя, і молоді черешки лопуха. Їх вживають у ранньовесняний період. Загалом же овочевий лопух є культурою сезонного використання, хоча взимку також можна ласувати корисним овочем.

«Восени після того, як викопують коренеплоди, їх запісковують у сховищах, і потім можна взимку використовувати не тільки корінь, але й робити вигоночну культуру – посадити у вазон, поставити на підвіконня і вирощувати молоде листя на салати», – розповідає про особливості вживання незвичайного овоча селекціонер.

Лопух – культура дворічна. Особливо цінною ця рослина є для людей, котрі страждають на цукровий діабет.

«У коренях лопуха міститься інулін (це природний пребіотик, знижує рівень цукру і холестерину в крові), – розповідає Олександр Позняк. – Використовувати його можна у будь-якому вигляді: на салати, чаї, можна тушкувати, відварювати чи смажити. Молоді листки можна додавати в салат чи робити з них голубці. Черешки використовують як спаржу. А щоб позбутись легкої гіркоти, лопух треба відварити».

За словами селекціонера, ця культура у вирощуванні невибаглива, але, як і всі овочі, любить воду. Отож на поливах будуть соковитіші зелень та корінь.

До цього часу, як зазначалося, овочевих форм лопуха в Україні не було. Проте цей напрямок овочівництва надзвичайно популярний на Далекому Сході – в Японії та Китаї, а також активно розвивається в росії, яка орієнтується на ринок Азії.

Свій сорт Олександр Позняк вважає дуже перспективним, планує передати його в державне сортовипробування вже цього року. Вихідну форму науковець купував у Японії. Для того, щоб вивести новий сорт, обирав ще кілька форм, і з допомогою методу полікросу перезапилював рослини між собою. Селекційна робота з лопухом тривала роками, бо окрім полікросу (методу створення сортів-синтетиків, що дозволяє об’єднувати за морфологічними і біологічними ознаками кращі сім’ї, що володіють високою загальною комбінаційною здатністю), селекціонер проводив постійні добори на вирівняність, стабільність та якість коренеплоду. В результаті науковець отримав ніжний, компактний і чудовий за товарним виглядом продукт. Вміст інуліну в крутівському лопуху складає 7%.

 

Пише east-fruit.com.

 

 

 

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1616
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61448
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38934
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.