Цього літа українці знову стикаються з високими цінами на сезонні фрукти. Черешня, полуниця, рання абрикоса та персики ще кілька років тому були доступні майже кожній родині, нині ж з’являються на прилавках із цінником, який лякає. У чому причина такої вартості? І як спека позначиться на цьогорічному врожаї? 

Про це журналістам розповіла професорка кафедри садівництва, виноградарства, біології та хімії Одеського державного Аграрного Університету Ірина Іщенко.

Українські фрукти

Перше, на що варто звернути увагу, — походження самої ягоди. Часто на ринку можна побачити ягоди чи фрукти з захмарними цінами, яку помилково сприймають за українську. Насправді йдеться про імпортну продукцію, яка долає тисячі кілометрів і потребує спеціальних умов зберігання та транспортування.

"У садівництві існує поняття "м’які й ніжні ягоди і фрукти", до яких належать, зокрема, кісточкові культури. Вони погано переносять транспортування і мають короткий термін зберігання. Витрати на логістику, охолодження та зберігання у спеціальних газових середовищах суттєво впливають на кінцеву ціну продукції", — пояснює професорка кафедри садівництва, виноградарства, біології та хімії Одеського державного Аграрного Університету Ірина Іщенко.

На відміну від імпортної, українські фрукти мають обмежений термін реалізації — вони починають втрачати товарний вигляд уже після першого дня зберігання. Саме тому ціна формується інакше: вона залежить не стільки від витрат на логістику, скільки від швидкості доставки до споживача та обсягів врожаю.

Фрукти без пестицидів

Ще одне часте запитання споживачів — чи є українські фрукти безпечними. Адже частина покупців схиляється до думки, що імпортна та вітчизняна продукція може містити залишки пестицидів або зберігатися з використанням консервантів. Проте, сучасні стандарти вирощування і перевірки якості в Україні дозволяють не сумніватися в користі місцевих фруктів.

"Якщо порівнювати по якості, вони, як правило, абсолютно ідентичні за хімічним складом, за вітамінами, за мінералами. І, звичайно, якщо говорити по змісту пестицидів, то, як і закордонні, так і наші виробники стараються дотримуватись допустимих норм згідно з чинним законодавством. З погляду безпечності, вони абсолютно безпечні й корисні", — зазначає Ірина Іщенко.

Чи буде врожай цього року

Цьогорічна весна виявилася нестабільною, а на початку червня в південних регіонах уже спостерігається нетипова спека. Це не може не позначитися на врожайності, особливо для культур, чутливих до нестачі вологи.

"Це особливо актуально для суниці. Втім, сучасні насадження суниці, малини, ожини, лохини — у нас і в сусідніх регіонах — усі обладнані системами зрошення. Виняток — кісточкові культури, наприклад, слива. Проте це досить витривала культура, і вона вже відцвіла", — пояснює експертка.

Волога — ключовий чинник, який впливає не стільки на виживання рослин, скільки на розмір і якість плодів. Якщо опадів буде недостатньо, фрукти можуть бути дрібнішими, а кількість врожаю — меншою. Водночас критичних втрат не очікується: температури залишаються в межах, які культури півдня здатні витримувати. Ну, а українські фрукти — це не лише джерело вітамінів, а й показник стійкості фермерського сектору в умовах змін клімату, зростання цін на ресурси та глобальної конкуренції.

 

Пише odesa.novyny.live.

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1616
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61448
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38934
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.