Холодна весна, тривалі дощі, які накрили Україну у травні завадили нормальним сходам овочів. Багато насіння згнило в ґрунті, а молоді паростки загинули.

Але ще не все втрачено. У червні можна встигнути посіяти культури з коротким терміном вегетації й усе ж зібрати врожай до осені. Найкраще це зробити до 18-25 червня. Тому не варто зволікати, а сіяти вже.

«Дощі досить легко заплискують грунт. Через це рослини можуть загинути. Волога, яка затримується у ґрунті, шкодить корінню рослин.Вони перестають рости через нестачу кисню. Рослина гине, корені відмирають. Тому поки є час для пересіву, треба діяти», – говорить селекціонер Микола Завальний.

Якщо доглядати за городиною, то зберете врожай і цілком ймовірно, що навіть кращий, зауважує Завальний.

Якщо вдруге садити картоплю, то її варто перед посадкою замочити на 15-20 хвилин у легкому розчині марганцівки. Коли підсохне – висадити. Не зайвим буде обсипати картоплю попелом. Це стимулюватиме насіння картоплі до росту та збільшить врожайність на 17-20 відсотків. Наприклад, таке добриво можна застосувати і для іншого насіння баклажанів, квасолі, кукурудзи.

Важливо вберегти рослини від пероноспорозу. Це грибок, який уражує рослину в усі фази розвитку. Листя починає вкриватися білями плямами і рослина всихає.

«Бажано обробити насадження содовим розчином. 50 грам соди розведіть в 10-літрах води. Додайте 10-20 капель йоду та перемішайте. Цим забезпечите захист від хвороб. Якщо негода продовжується і коли випаровування та дощі – цей грибок прогресуватиме», – наголосив селекціонер.

Що можна пересіяти:

Огірки, скоростиглі сорти

Огірки швидко ростуть і дають урожай уже через 40-50 днів після посіву. У червні можна сіяти прямо у відкритий ґрунт. Варто обирати гібриди, стійкі до хвороб, які добре ростуть навіть у пізніші строки.

Вибирайте самозапильні сорти, якщо росте під накриттям.

Редис

Це одна з найшвидших культур – дозріває за 25-30 днів. Можна сіяти кілька разів за літо, навіть у липні. Головне – забезпечити достатній полив, аби коренеплоди не стали гіркими або порожніми всередині. Обирайте літні сорти, які не викидають стрілку.

Листова зелень – кріп, петрушка, базилік, кінза, салат

У червні зелень росте особливо добре, адже тепла вже достатньо, а дощі ще не повністю зникають. Посіви можна проводити хвилями – кожні 10-15 днів для постійного врожаю. Більшість зелені готова до зрізання за 25-45 днів.

Базилік любить тепло, тому краще сіяти в найсонячніше місце.

Квасоля спаржева

Скоростиглі сорти кущової квасолі дають врожай через 50-60 днів. Вона не боїться червневого посіву, добре переносить спеку й вологу. Головне – прогрітий ґрунт і достатньо місця для росту.

Після проростання землю краще мульчувати – так вона довше залишатиметься вологою

Морква

Сійте скоростиглі сорти. Вони дозріють за 80–90 днів і чудово підійдуть як для споживання восени, так і для нетривалого зберігання. Для кращих сходів поливати грядку перед посівом і замульчувати зверху.

Буряк столовий

Буряк із червневого посіву встигає дозріти до осені, особливо якщо вибрати ранні та середньостиглі сорти. Він добре зберігається, навіть якщо посіяний у другій половині червня. Тільки не загущуйте посів. Буряку потрібен простір.

Кабачки

Вони швидко ростуть і урожай можна збирати вже через 45-55 днів.

Не забувайте регулярно знімати плоди. Це стимулює нові зав’язі.

 

Пише agronews.ua.

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1616
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61448
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38934
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.