Зростання виручки від експорту молочних продуктів з України в квітні ймовірно зумовлене вигідним курсом євро, попитом на певні продукти та сезонним скороченням виробництва молока в Океанії.

Про це повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

За попередніми даними ДССУ, в квітні 2025 року було експортовано 11,94 тис. т молочних продуктів на суму $38,68 млн.

Відносно березня натуральні обсяги експорту скоротилися на 3%, а порівняно з квітнем 2024 року виросли на 8%. Експортна виручка збільшилася на 2% відносно березня і на 46% відносно квітня 2024 року.

Головними експортними товарами в квітні були:

  • Масло вершкове — 33%;
  • Молоко та вершки, згущені — 26%;
  • Морозиво — 18%;
  • Сири — 15%.

У квітні 2025 року Україна наростила натуральні обсяги експорту маслянки до 477 тис. т (+12%), масла вершкового до 1,79 тис. т (+27%), сирів до 1,26 тис. т (+10%), морозива до 1,89 тис. т (+24%) відносно березня.

Відносно березня збільшилася грошова виручка за відвантажене молоко та вершки, згущені до $9,87 млн (+3%), маслянку до $721,2 тис (+2%), масло вершкове до $12,72 млн (+27%), сири до $5,88 млн (+10%) та морозиво до $7,06 млн (+30%).

Скоротилася виручка за експортовані молоко та вершки, не згущені до $1,08 млн (-1%) та молочну сироватку до $1,32 млн (-22%).

В той же час у квітні 2025 року Україна імпортувала 5,18 тис. т молочних продуктів на суму $27,05 тис. Відносно березня 2025 року натуральні обсяги імпорту скоротилися на 10%, а відносно квітня 2024 року скоротилися на 0,4%. Зовнішньоторговельне сальдо в квітні було позитивним і становило $11,62 млн.

«У квітні зовнішньоторгівельне сальдо було в плюсі через збільшення обсягів експорту вершкового масла. Збільшення грошової виручки за експортовані товари може бути пов’язано з укріпленням курсу євро. Контракти в євро, укладені українськими експортерами з компаніями з ЄС, були вигідними. Ймовірно, нарощення обсягів експорту масла, морозива, маслянки, сирів та згущеного молока може бути пов’язано з сезонним скороченням виробництва молока-сировини в Океанії, підготовкою до весняних свят, туристичного сезону, сезону відпусток та літніх канікул, коли зростає кількість відвідувачів у закладах громадського харчування, споживання морозива та солодощів», — зазначив експерт АВМ.

 

Пише latifundist.com.

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1616
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61448
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38934
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.