Червоний буряк є не лише основою багатьох українських традиційних страв, а й містить купу вітамінів і мікроелементів, необхідних для здоров’я. Однак багато городників стикаються з проблемою: вирощений буряк виявляється дрібним, прісним і водянистим. Причина найчастіше криється в порушенні балансу поживних речовин у ґрунті.

Основним фактором того, що буряк росте дрібним і несмачним, є відсутність необхідних поживних елементів у ґрунті. Для повноцінного розвитку коренеплодам необхідні бор, калій та азот. Якщо не вистачатиме цих мікроелементів, буряк ростиме повільно, втрачатиме цукристість і стане менш соковитим.

Найкраще застосовувати комплексний підхід до підживлення буряків, поєднуючи органічні та мінеральні добрива.

Перше підживлення треба проводити через 2 тижні після появи сходів. Для цього необхідно розчинити столову ложку нітроамофоски в 10 літрах води і полити буряк. Це добриво забезпечить молоді рослини азотом для розвитку листової маси і фосфором для формування міцної кореневої системи.

Друге підживлення слід робити тоді, коли формуються коренеплоди, через 4-5 тижнів після першого. Щоб приготувати розчин, необхідно взяти чайну ложку борної кислоти і столову ложку сульфату калію на 10 літрів води. Поливати рядки треба рясно. Бор у цій суміші відповідає за підвищення цукристості, а калій сприяє формуванню щільної, соковитої м’якоті.

Третє підживлення варто проводити за 3 тижні до збирання врожаю. Для приготування добрива необхідно взяти склянку деревного попелу й залити п’ятьма літрами гарячої води. Треба дати настоятися добриву впродовж доби. Перед застосуванням слід розвести настій водою у співвідношенні 1:2 і полити буряк. Попіл збагатить ґрунт мікроелементами, що сприятливо позначиться на смакових якостях буряка.

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1616
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61448
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38934
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.