У кав'ярнях напій смачний, єдиний недолік — висока вартість. Але каву можна приготувати і вдома, навіть не маючи кавомашини. І вийде анітрохи не гірше, ніж у спеціалізованому закладі. Головне — вибирати якісні компоненти та вдало їх міксувати. 

Етап №1: вибір кави

Смак кави залежить від різновиду, якості зерен та профілю їх обсмаження. Можна цим зайнятися самостійно, але тут є чимало нюансів, і без певного досвіду результат навряд чи зможе вас задовольнити. Тому краще купувати вже обсмажені зерна, бажано арабіку класу не нижче ніж Specialty. Що стосується смаку, то він залежить від регіону походження. Останнім часом цінується кава з Африки (Малаві, Ефіопія, Танзанія, Кенія). Варто спробувати напій із різних регіонів, щоб мати уявлення про їхні смакові властивості. Звертайте також увагу на якість кавових зерен, яка оцінюється балами (вони зазвичай вказуються на етикетці). Найвищу якість має кава із показником 80–100 балів. Бажано також дивитися на рік виготовлення: свіжі зерна смачніші. На органолептичні показники впливає і спосіб оброблення зерен:

  1. миті мають нотки цитрусових, чорного чаю чи ягідні;
  2. натуральне оброблення дає змогу відчути фруктові смаки та легкі ромові нотки;
  3. якщо це хана, то передбачити смакові відтінки важко: це може бути що завгодно.

 

І головне правило: запах горілого має бути відсутній.

Етап №2: заварювання

Молоти багато не варто: уже через 15–20 хвилин після подрібнення зерно починає втрачати свій початковий смак. Для порції середньої міцності потрібно взяти 5–7 грамів свіжозмеленої кави (чайна ложка із невеликою гіркою) та 100 мл очищеної води. Можна використовувати бутильовану, але можна й із крана, якщо у вас встановлено якісний фільтр — наприклад, ціна магістрального фільтра, якого вистачає на місяць-два, є досить лояльною. Нефільтрована вода спотворюватиме смак. Оптимальна температура заварювання — 95 °C. Тобто заливати потрібно не окропом, а дати постояти чайнику кілька хвилин. І ще один важливий нюанс: міцність кави на інтенсивність смаку напою не впливає. Насамперед — це кількість кофеїну, але він не має власного смаку, якщо не брати до уваги, що надмірна його кількість додає гіркоти. Проте більшість звичайних споживачів цього не відчувають. З якого посуду ви будете пити каву — значення не має.

Рецепт кави «по-польськи»

Найпростіший та найпоширеніший домашній спосіб приготування, безпосередньо в чашці. Насипаємо в посуд 6–7 г меленої кави та заливаємо 100 мл гарячої води (95 °C). Лити воду потрібно швидко та з великої відстані, щоб вона підняла з дна весь об'єм кави. Через 3–4 хвилини в чашці з’явиться невеликий шар частинок зерен, який потрібно відфільтрувати, переливши ваву в інший посуд через ситечко так, аби залишки зерен залишилися на дні першої чашки. Для інших рецептів домашньої кави може знадобитися додаткове обладнання. Наприклад, млинок, френчпрес чи кавомолка, які можна придбати на сайті Алло. Якщо ви любите напій із досить складною смаковою гамою, без кавомашини не обійтися.

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1616
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61448
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38934
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.