Сушіння зерна кукурудзи справедливо вважається одним із найвідповідальніших завдань для кожного елеватора чи господарства. Річ у тім, що за норми вологості 13-14% ця культура досить часто збирається із вологістю 20-21% і більше, нерідко перевищуючи показник 30%.

При цьому визначальною особливістю сушіння зерна кукурудзи є суттєво нижча інтенсивність вологовіддачі у порівнянні з іншими олійними культурами. Щільна оболонка зерна значно ускладнює процеси розподілу вологи: переважно потрапляючи через зародок, рідина розподіляється нерівномірно. Відповідно, під час процесу сушіння у різних частинах зернівки виникає нерівномірне внутрішнє напруження, яке може спричиняти пошкодження тканин і утворення тріщин.

Ще одним важливим чинником, котрий суттєво ускладнює завдання доведення врожаю кукурудзи до оптимальної вологості, є той фактор, що в ідеалі вологе зерно повинно бути оброблене протягом перших 4 годин. Враховуючи традиційно вищу врожайність цієї культури в абсолютній вазі, господарства часто відчувають брак сушильних потужностей для нормальної доробки бодай половини врожаю, що збирається. Це особливо відчувається у тому разі, коли середня урожайність з 1 га перевищує 10 т. Потреба оперативно довести до товарної готовності сотні і тисячі тонн кукурудзи нерідко стає причиною буквально зупинки комбайнів. В інакшому разі господарство може постати перед проблемою щось негайно робити з декількома тисячами тонн зерна кукурудзи.

Читайте також: Як зекономити на сушці кукурудзи

Достатньо сказати, волога зернова маса кукурудзи особливо потребує контролю і регулювання температурного режиму. При 30ºС відбувається посилення природного випаровування вологості, а при 38ºС настає період бродіння, збільшується ризик ураження грибковими захворюваннями. За подальшого зростання температури зерно темніє і з›являється характерний солодовий запах. Саме тому небажано, щоб зібрана перезволожена кукурудза тривалий час (іноді він обраховується годинами) лежала на току і на сонці чи взагалі купою.

Із цього випливають ключові висновки, на які дедалі частіше звертають увагу керівники агропідприємств. Перший – господарствам, що вирощують кукурудзу у зоні Лісостепу, варто ширше використовувати сучасні гібриди із підвищеною вологовіддачею. Це дасть змогу на момент збирання отримати урожай із вологістю не декілька тонно-процентів нижчою, що суттєво прискорить та здешевить подальшу доробку зерна. Другий висновок полягає в об’єктивній потребі мати або ж орендувати більшу кількість комбайнів саме під кукурудзу, аби мати змогу зібрати врожай хоча б на частині полів в оптимальний з точки зору вологості момент – до дощів. Третій – якщо ви плануєте вирощувати принаймні 500-600 га цієї культури вам не обійтися без потужної високопродуктивної сушарки. Якщо ж кукурудзи ще більше, раціонально використовувати в господарстві дві чи більше сушарок, виділивши найпотужнішу з них винятково під кукурудзу.

Збиральна вологість кукурудзи може бути настільки високою, що для того, аби висушити стигле зерно до стандартної вологості (13-14%), одного прогону через сушарку найчастіше буває недостатньо. При цьому після завершення першого циклу сушіння партія кукурудзи повинна відлежатися для рівномірного тієї вологи, що лишилася, по всій масі. Надалі вже після перевірки за допомогою лабораторного обладнання приймається рішення про повторення сушки зерна або ж закладання на зберігання.

Як забезпечити максимальну ефективність процесу зерна з урахуванням зазначених вище умов? Існує декілька підходів, які можуть бути використані на будь-якому агропідприємстві з метою підвищення продуктивності роботи.

По-перше, це застосування двох різнотипних зерносушильних агрегатів. Перший агрегат здебільшого шахтового типу має найвищу потужність і розрахований на зняття надлишку вологості. Туди може закладатися зерно вологістю від 27-28 до 40% і піддаватися нормальній термічній обробці. Результатом цього буде доведення вологості до 20-24%. Після цього партія кукурудзи повинна відлежатися впродовж двох-трьох діб, при цьому за рахунок перерозподілу вологи по всій масі, її вологість ще знизиться.

Надалі зерно спрямовується на досушування до менш потужного агрегату, де акуратно доводиться до потрібної вологості. Дуже важливо поставити цей процес на потік таким чином, аби не допустити простою сушильних агрегатів. З цією метою слід налагодити чіткий автоматизований контроль за рухом різних партій зерна по території. Інакше декілька тисяч тонн можуть завдати серйозних клопотів, не кажучи вже про цілком ймовірні зловживання з боку персоналу.

По-друге, існує сенс виділити під кукурудзу відразу дві сушарки, одна з яких відповідатиме за сушіння зерна із вологістю понад 24-25%, а інша – за кукурудзу, вологість якої перебуває у розумних межах. У цьому разі ми швиденько перепускатимемо через сушарку безпроблемні партії і відразу їх спрямовуватимемо на зберігання чи деінде, а із перезволоженим зерном «морочитиметься» окремий агрегат.

Читайте також: Чинники та причини, які призводять до втрати зерна

Звичайно ж, можна нічого не вигадувати і придбати потужну високопродуктивну сушарку, за допомогою якої ми намагатимемося висушити кожну партії одним махом. Це було б непогано, однак теорія та практика відрізняються досить часто і не в найприємніший бік. Зерно може втратити товарний вигляд та якості, а сама маса, котру піддають тривалому впливу високих температур, цілком може загорітися. Тому ліпше продумати таку технологічну схему, яка дасть змогу забезпечити максимальний економічний ефект.

Дійсно, тут чимало питань впираються саме в економіку. З одного боку, забирати вологість із 40%, використовуючи як паливо природній газ – це з біса дорого! Та з іншого – потрібно ще знайти таку твердопаливну сушарку, яка дасть змогу нормально сушити зерно кукурудзи, що має підвищену вологість…

Тому перед вибором моделі сушильного агрегату під цю культуру потрібно здійснити необхідні технічні та економічні розрахунки. Надзвичайно важливо детально обговорити із представниками виробника та дилера реальні можливості цієї сушарки. Може трапитися і таке, що аналіз наявного співвідношення обсягів зібраної кукурудзи, середньостатистичної вологості та поточних фінансових можливостей агропідприємства дадуть неочікуваний результат. Скажімо, що покупку сушарки на цей рік варто відкласти, а наступного року встановити сучасний повністю автоматизований комплекс із двома агрегатами.

Наші партнери

Зміна клімату та сільське господарство в...

Зміни клімату загалом сприятливо впливають на продуктивність та якість плодоовочевих культур....

Система mini-till: перспективи мінімального...

Мінімальний обробіток є перспективним і відносно просто запроваджується на структурованих і добре...

12-корпусний плуг LEMKEN Eurotitan в СТОВ...

«Олстас-льон» є одним із найвідоміших господарств Чернігівщини, без перебільшення задаючи тон у...

АгроТренди

Люфа - вирощування та використання природної губки

852
Люфа є представником ліаноподібних рослин, з пагонами до 4-7 м завдовжки. Всі вони мають розгалужені вусики та шорсткості по ребрах. Листя - пальчато-п'ятилопатеві (іноді цілісні) і розташовані по...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

5543
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Виробництво та перспективи чорного часнику

12875
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.