Однією з найдавніших сільськогосподарських культур світу є ячмінь. Як і пшениця, його окультурили в епоху неолітичної революції на Близькому Сході не менше як 10 тис. років тому. Однак, попри свою прадавню історію, людство й далі веде селекційну роботу, створюючи все нові сорти, які поряд із високим рівнем урожайності повинні мати необхідні господарсько-цінні властивості: високий уміст білка і вуглеводів — для виготовлення круп, комбікормів і годівлі худоби; низький уміст білка, високий — вуглеводів, а також високий рівень виходу солоду — для пивоваріння тощо. Проте, досягаючи успіхів в урожайності та якісних показниках, ми робимо наші сорти все більш залежними від погодних умов і рівня інтенсифікації виробництва, зокрема удобрення і хімічного захисту.

З тим не припиняється пошук шляхів зменшення капіталовкладень у технологію вирощування й зниження собівартості продукції. Не є винятком і ярий ячмінь. Сьогодні існує чітке розуміння підходів до формування продуктивності посівів (табл. 1), але відсутні зрозумілі й прогнозовані механізми керування ними. Погодні умови все більше впливають на врожайність, ніж технологія вирощування.

Таблиця 1. Підходи до формування продуктивності посівів зернових культур згідно з рекомендаціями Асоціації виробників зерна Великої Британії (HGCA)

Джерело: Асоціація виробників зерна Великої Британії (HGCA)

Ключовим чинником інтенсифікації виробництва є система удобрення та захисту сільськогосподарських культур. До того ж, вкладаючи величезні кошти в систему удобрення, зазвичай намагаються заощадити на системі захисту, зокрема від хвороб, забуваючи, що ефективність використання добрив, рівень урожайності та якість зерна безпосередньо залежить від величини й тривалості функціонування фотосинтетичної поверхні стебла, листків і колоса.

Яскравим підтвердженням цього є результати випробувань, які провела компанія BASF в умовах Німеччини на посівах ячменю 2021 року (рис. 2).

Рис. 2. Ефективність застосування азотних добрив залежно від фунгіцидного захисту

Правильно вибудована технологія фунгіцидного захисту ячменю на основі препаратів компанії BASF дозволила досягти аналогічних показників урожайності за майже втричі нижчих норм унесення азотних добрив, ніж на ділянках, де захист від хвороб був відсутній. Тобто система захисту є потужним чинником підвищення ефективності використання елементів живлення й оптимізації виробничих витрат, особливо на тлі значного здорожчання мінеральних добрив.

Найбільшої шкоди фотосинтетичній продуктивності посівів ячменю завдають сітчаста, смугаста і темно-бура плямистості, ринхоспоріоз, борошниста роса, кореневі гнилі тощо. Недобір урожаю в результаті ураження хворобами в середньому становить 20–30%, а за епіфітотійного поширення може сягати 50–60% і більше. Відповідно, 20–60% елементів живлення, внесених із мінеральними добривами для формування врожаю, лишаться невикористаними і надалі частково або повністю стануть недоступними через непродуктивні втрати (денітрифікацію, промивання, змивання, вивітрювання, засвоєння мікробіотою, бур’янами тощо). Тому ефективна система захисту в сучасних умовах господарювання стає важливішим елементом технології вирощування ячменю та інших сільськогосподарських культур, ніж навіть система удобрення.

У сегменті фунгіцидного захисту ярого й озимого ячменів відмінно зарекомендував себе фунгіцид Систіва®, який поряд із високою ефективністю і тривалим періодом захисту від плямистостей листка і кореневих гнилей (рис. 3) характеризується нестандартним підходом щодо застосування. Традиційно контроль плямистостей листка ячменю здійснювався за допомогою обприскування посівів упродовж вегетації листковими фунгіцидами, які містять діючі речовини з хімічних груп стробілуринів і/або SDHI. Однак завдяки Ксеміуму (флуксапіроксаду), ще одному представнику групи SDHI, який є діючою речовиною Систіва®, ці підходи вдалося докорінно змінити й отримати завдяки цьому низку переваг.

Рис. 3. Систіва® — відмінний контроль хвороб сходів і плямистостей листка до фази прапорцевого листка зернових колосових (ВВСН 37–39)

На відміну від традиційних листкових фунгіцидів Систіва® застосовують для передпосівної обробки насіння, але її не можна ототожнювати з протруйниками. Адже, на відміну від останніх, Систіва® поряд із захистом кореневої системи й вузла кущення ефективно захищає листкову поверхню від плямистостей, зокрема сітчастої, до фази прапорцевого листка (ВВСН 37–39). Це досягається завдяки високій селективності флуксапіроксаду до культури, що дозволило використовувати високі концентрації Ксеміуму для обробки насіння, а також відмінним системним і фунгіцидним властивостям, які забезпечують неперевершене перерозподілення діючої речовини у рослині та тривалий захист (рис. 4, 5).

Рис. 4. Контроль сітчастої плямистості (Drechslera teres) в посівах ярого ячменю фунгіцидом-протруйником Систіва® протягом періоду кущення — молочної стиглості в умовах Київської та Хмельницької обл., 2015–2016 р. (n = 4)

Рис. 5. Систіва® зберігає високу фотосинтетичну продуктивність посівів ярого ячменю станом на початок воскової стиглості зерна (ВВСН 79–81)

Отже, обираючи Систіва® для захисту ярого ячменю й інших зернових колосових, ми не лише отримуємо відмінний захист посівів, а й оптимізуємо використання людських і матеріальних ресурсів. Адже зникає потреба постійного моніторингу фітопатологічного стану посівів і внесення листкових фунгіцидів наприкінці кущення — виходу в трубку (ВВСН 25–32).

Крім того, українські аграрії на власному досвіді мали змогу переконатися, що Систіва® — це не лише інноваційний фунгіцид для захисту посівів ячменю від хвороб, а й відмінний антистресант і стимулятор росту. AgCelence®-ефекти, які забезпечує Ксеміум, дозволяють:

• підвищити стійкість рослин до стресових умов (посухи, заморозків, морозів) і стимулювати їхній ріст і розвиток, зокрема кущення й формування кореневої системи;
• оптимізувати водоспоживання, зменшити транспіраційний коефіцієнт;
• підвищити концентрацію хлорофілу, подовжити й активізувати функціонування фотосинтетичного апарату;
• стимулювати продукування рослинами нітратредуктази, яка відіграє ключову роль у поглинанні й перетворенні азоту в рослині.

У результаті отримуємо вищий рівень урожайності та якості продукції за нижчої собівартості.

Застосовуйте Систіва®! Оптимізуйте ваше виробництво! Щедрих вам урожаїв!

П. В. Материнськийканд. с.-г. наук,
менеджер з розвитку продуктів BASF Agricultural Solutions

Чесна співпраця в дії: як товарні кредити...

Компанія ADAMA в межах програми «Кредитний Коридор» і далі забезпечує українських аграріїв...

Зернозбиральний комбайн MF 7370 — вправний...

Зернозбиральний комбайн MF 7370 — це поєднання новітніх технологій і передових конструкційних...

В умовах війни: як аграрії на Сумщині утримують...

Війна внесла в українське сільське господарство безліч викликів — від логістичних труднощів до...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

55357
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

34819
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

20423
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.