Низькі ціни на зерно змушують агровиробників розглядати шляхи диверсифікації свого бізнесу. Одним із таких напрямків, особливо перспективних для невеликих господарств, є ягідництво. Буквально 1-2 гектари ягід за наявності мінімальної інфраструктури для зберігання та реалізації вирощеної продукції, можуть забезпечити хороший економічний ефект. Поговоримо про класичні вимоги закладання смородинової плантації.

Кущі смородини сягають 1,5-2 м висоти. Основна маса коренів розташована в шарі ґрунту на глибині 10-60 см, а окреме коріння досягає глибини 1,5 м. Розгалужується коріння в сторони від основи куща на відстань до 2,5 м. Чим далі від куща, тим на більшій глибині залягає коріння . Це важливо врахувати як під час обробітку ґрунту, так і при виборі ділянки під насадження смородини на схилах, де відбувається водна ерозія ґрунту.

При виборі ділянки під смородину слід врахувати світлолюбність цієї культури. У тіні кущі смородини більше уражаються хворобами та ушкоджуються шкідниками, затримується дозрівання ягід, і в тіні швидко оголюються скелетні гілки. Усе це впливає як урожайність смородини загалом, і на якість ягід. Також складніше правильно формувати віковий склад куща.

У південному лісостепу та степовій зоні України через нестачу вологи у ґрунті зростання кущів пригнічується. Тому при виборі місця під смородину у цих районах слід відводити зрошувані ділянки або низовини. Основні сорти, що вирощуються в Україні, є самоплідними, але найбільше ягід зав'язується, коли пилок переноситься з квітки на квітку комахами. Тому, щоб залучити до запилення квіток смородини бджіл, її слід садити у місцях, захищених від вітрів. Не зайвою буде також розташована неподалік невелика пасіка.

Читайте також: Посадка ремонтантної малини навесні

При виборі ділянки також слід враховувати кислотність ґрунту – смородина погано росте та плодоносить на кислих ґрунтах. Тому необхідно вибирати ділянку з нейтральною чи слабокислою реакцією. У крайньому разі здійснити попереднє бодай дворазове вапнування ґрунту.

Смородину висаджують на добре підготовленій та удобреній площі, що сприятиме швидкому зростанню та розвитку кущів, а також правильному їх формуванню. Надалі це забезпечить високу врожайність та тривалість періоду продуктивного використання насаджень.

При підготовці ґрунту під плантацію смородини необхідно знищити кореневищні та кореневідпорні бур'яни, накопичити достатню кількість вологи та поживних речовин та розпушити ґрунт на глибину залягання основної маси коренів.

Для цього підзолисті ґрунти орють на глибину орного шару з ґрунтовиглиблювачами, щоб не вивертати на поверхню підзолистий шар, а на ґрунтах з глибоким гумусовим горизонтом виробляють оранку на глибину 35-40 см. На площах засмічених пирієм та іншими коренепаростковими бур’янами за декілька місяців до посадки смородини вносять гербіциди до повного знищення небажаної рослинності.

Під оранку рекомендується внести органічні та мінеральні добрива – 40-60 т/га гною та по 90-120 кг/га фосфору та калію. Калійні добрива бажано застосовувати у безхлорній формі. Азотні добрива вносять навесні під перший обробіток ґрунту і у вигляді підживлення.

Смородина починає розвиватись навесні дуже рано. Більшість сортів вегетує за температури 5-6 ° С, але за стійких середньодобових температур 2-3 °С настає початок розпускання бруньок. Тому смородину краще висаджувати восени, коли саджанці завершили свій розвиток та рослини перебувають у стані відносного спокою. Оптимальними термінами є кінець вересня-перша половина жовтня.

У Степу цей період може подовжуватися на 15-20 днів залежно під погодними умовами конкретного року. Важливо, щоб до настання стійких заморозків пройшло від часу посадки щонайменше 2,5-3 тижні. Це забезпечить часткове осіннє приживання кореневої системи, а надалі, у весняний період, одночасний розвиток надземної та підземної частини.

При весняній посадці важливо провести всі роботи до розпускання бруньок і коли ще в ґрунті є достатньо весняної вологи.

Щільність посадки для смородини становить 2,5-3 метри між рядами, а в рядах між кущами - 1-1,5 м, залежно від біологічних особливостей сорту.

Читайте також: Технологія вирощування чорної бузини

Ямки під саджанці копають безпосередньо при посадці за розміром кореневої системи. Якщо органічних та мінеральних добрив під оранку було внесено невелику кількість, то посадкові ями копають 60х40 см та глибиною 30х40 см та заправляють їх добривами. З розрахунку на одну яму: 5-6 кг перегною, 120-140 г суперфосфату та 50 г калійних добрив.

Внесені добрива треба перемішати і прикрити невеликою кількістю ґрунту, щоб уникнути прямого контакту активного коріння з гранулами добрив. Відразу ж після посадки, якщо грунт недостатньо вологий, рослини поливають із розрахунку 4-5 л води на одну рослину. Оптимально, звичайно ж, відразу налагодити стабільне зрошення ягідника.

Глибина посадки залежить від типу ґрунту: на ґрунтах важкого механічного складу умовну кореневу шийку заглиблюють на 3-5 см, на легких ґрунтах на 8-10 см. Восени кущі завжди висаджують на кілька сантиметрів глибше, ніж навесні. Навесні надземну частину саджанців зрізають на 2-3 бруньки.

Віталій Ільченко: «Українські компанії повинні...

В Ukravit не чекають на закінчення війни, а фокусуються на роботі, щоб розвиватися й фінансово...

Заробити на сушарці

Наявність ефективного зерносушильного комплексу в господарстві дає змогу не лише суттєво заощадити...

Галина Борачок: «Для Аграрного сектору пріоритет...

Як перетворити філію заводу профнастилу й сандвіч-панелей на надійного партнера агронапряму й...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

43240
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

30139
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

16635
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.