Осіння пора — час формування майбутнього врожаю озимих культур, коли важливо здійснити низку організаційно-господарських і агротехнологічних заходів для якомога повного забезпечення їх прогнозованого ефекту

Основоположними чинниками, що визначають виробничий і фінансово-економічний результат вирощування озимих культур, є: застосування сівозмін і підбір найкращих попередників; добір сортів з урахуванням їх особливостей; оптимізація систем обробітку ґрунту та удобрення; підготовка високоякісного насіння; вибір строків і способів сівби тощо. Варто враховувати, що високі господарсько-фінансові показники виробництва озимих зернових культур забезпечуються за інтенсивних технологій їх вирощування, що сприяють раціональному використанню як матеріально-технічних, так і земельних ресурсів.

Головною особливістю проведення польових робіт з обробітку ґрунту та сівби озимих зернових під урожай 2023 року є воєнний стан, запроваджений в Україні з 24 лютого у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії. На Кіровоградщині, де немає активних бойових дій, важливо зосередити максимально можливий потенціал для гарантованого забезпечення власної продовольчої та фінансової безпеки, а також формування відповідних державних запасів. Якщо у 2021 р. в Україні було зібрано 36847,9 тис. тонн озимих зернових культур із площі 8220,5 тис. гектарів за врожайності 4,48 т/га, а питома вага Кіровоградської області в цьому доробку становила 6,1% — 2237,4 тис. тонн із площі 462,7 тис. гектарів (5,6%) за врожайності 4,84 т/га, то прогнозоване істотне (до 30%) скорочення в Україні посівних площ озимих зернових під урожай 2023 року через воєнні чинники потребує від аграріїв Кіровоградщини концентрації ресурсів для часткового покриття передбачуваного недобору збіжжя. За обставин, коли восени 2021 року в Україні за сприятливих погодних умов під урожай 2022 року було засіяно близькі до рекордних 6,5 млн гектарів пшениці озимої, зокрема на Кіровоградщині — 380 тис. гектарів (5,9%), або найбільше за останні 20 років, а цієї осені посівна її площа може становити максимум 4,7 млн гектарів, частка Кіровоградської області, де прогнозується посіяти 341,8 тис. гектарів зросте до 7,3%. Це вимагає надзвичайно відповідального ставлення сільськогосподарських виробників області як регіону, що перебувають на повністю підконтрольній території України, до проведення посівної кампанії озимих культур восени 2022 року.

Читайте також: Нордіка — зимостійка урожайність

Зважаючи на те, що формування високопродуктивних посівів озимих зернових культур закладається з осені та відбувається під дією численних технологічних і погодних чинників, тому всі агротехнічні заходи осіннього періоду мають спрямовуватися на створення оптимальних умов функціонування біоценозів озимих зернових культур.

Першочерговими заходами з підготовки до сівби озимих культур має бути визначення обсягів і структури їх посівних площ, а також вибір технологій, за якими їх вирощуватимуть. Також слід ураховувати, що в основі сучасних технологій вирощування озимих культур лежить теорія формування врожаю, що забезпечує скорочення розриву між потенційною і реальною продуктивністю рослин, підвищення виходу необхідної продукції (зерна, білка, олії тощо) із загального врожаю.

Сівозміна є заходом, що майже без додаткових матеріальних витрат сприяє підвищенню врожайності польових культур на 20–25% за їх розміщення з урахуванням біологічних вимог. Науково обґрунтована ротація сільськогосподарських культур і парів має здійснюватися за заздалегідь визначеним планом, а також супроводжуватися відповідною системою обробки ґрунту й удобрення. Завдання сівозмінної системи — систематичне підвищення врожайності, забезпечення найбільшого виходу продукції з одиниці площі за найменших затрат праці й коштів.

Значення сівозміни серед чинників, що зумовлюють особливості сівби озимих культур є комплексним, визначаючи кількість ґрунтової вологи, циркуляцію та доступність поживних речовин, температуру ґрунту, розвиток корисних мікроорганізмів, утворення рістстимуляційних речовин, які містяться в рослинних рештках, фізичну структуру ґрунту. Врахування чинника сівозміни дозволяє розробляти технологію вирощування озимих культур з урахуванням післядії різних заходів, що застосовували під найближчі попередники та врахуванням того, що вони впливають на якість майбутнього врожаю, наявність шкідників, бур’янів і збудників хвороб.

Читайте також: Вплив сортів на забезпечення стабільного урожаю

Досягнення стабільно високих обсягів виробництва озимих зернових культур має здійснюватись як шляхом мінімізації дії несприятливих чинників погодно-кліматичних умов, так і шляхом оптимізації структури посівних площ та впровадження сучасних високо інтенсивних технологій їх вирощування.

Застосування науково обґрунтованої сівозміни у поєднанні з комплексом агротехнічних заходів захисту рослин, що дозволяє регулювати чисельність шкідників і прояви хвороб на всіх етапах формування урожаю озимих культур. Унаслідок недотримання сівозміни, що часто пояснюється вузькою спеціалізацією господарств регіону з вирощування зернових та олійних культур, підвищується чисельність шкідників, шкідлива діяльність яких може призвести до значних втрат урожаю.

Галина Томашина, к. і. н., старший науковий півробітник
сектору економічних досліджень й аналізу
науково-інноваційного потенціалу ІСГС НААН
Юрій Мащенко, к. с.г. н., завідувач науково-технологічного
відділу збереження родючості ґрунтів ІСГС НААН
Олег Гайденко, к. т. н., учений секретар, завідувач відділу
маркетингу та наукового забезпечення трансферу інновацій
ІСГС НААН, ст. наук. співроб.

Товарний кредит для аграріїв — стратегія...

Українському агровиробникові розслаблятися немає коли: кожен новий сезон приносить нові виклики,...

Глибокорозпушувач — важливий інструмент

За останнє десятиліття в Україні спостерігалося доволі значне зацікавлення аграріїв...

MASCHIO GASPARDO: оптимізувати всі процеси для...

Провідний італійський виробник сільгоспмашин представив на Дні поля УКАБ — 2024 низку справді...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

44356
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

30671
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

17044
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.