Погодно-кліматичні умови вирощування озимої пшениці диктують жорсткі вимоги як до сортів вітчизняної, так й іноземної генетики. Навіть у досить сприятливих умовах Центральної та Західної України, вони мають гарантувати як мінімум три речі: продуктивність, стійкість до низьких температур і толерантність до посухи. Сорт Нордіка можна назвати взірцем європейської селекції, яка повністю відповідає вимогам українських агровиробників.

Суворі зими та болісні весняні приморозки для Нордіки — не завада. Про це можна здогадатися навіть із назви цього середньораннього сорту. А головне з тих результатів, які він показує навіть в екстремальних погодних умовах у багатьох господарствах у різних регіонах.

«Сорт озимої пшениці Нордіка безостого типу характеризується насамперед високими показниками зимостійкості й морозостійкості, — наголошує Артем Юр’єв, продукт менеджер з розвитку зернових культур та озимих ріпаків компанії «Лімагрейн». — Ми орієнтуємося на українську селекцію по зимостійкості». 

Агровиробники часом здригаються, згадуючи екстремальні умови перезимівлі в сезоні 2019/20: тривалі тріскучі морози, обмаль снігового покриву та запасів продуктивної вологи на виході із зими. Нордіка впевнено витримала це випробування, агроном міг бути за неї спокійним. І вже навесні, за повернення морозів, цей сорт теж був одним із найкращих у таких складних умовах. Ніяких проявів, тих чи інших негативних наслідків від впливу таких екстремальних чинників не було помічено. Пшениця в результаті добре розкущилась і сформувала хороший урожай.

Загалом рослина характеризується добре розвинутою кореневою системою, стебло стійке до вилягання й осипання зерна. По потенціалу врожайності сорт Нордіка належить до сортів інтенсивнішого типу. За належних технологій вирощування він упевнено займе чільні місця за продуктивністю. «В умовах Західної України не рідкість, коли господарства стабільно отримують у межах 90–100 ц/га із року в рік», — констатує Артем Юр’єв.

Пшениця озима Нордіка
• Група стиглості: середньоранній
• Зона вирощування: Полісся, Лісостеп
• Продовольчий сорт: клас В
• Висока зимостійкість
• Стабільний в умовах нестійкого вологозабезпечення
• Висока толерантність до основних хвороб
• Висока стійкість до полягання
• Велика крупність зерна

Фахівці наголошують, що такі результати досягаються високими показниками зимостійкості/морозостійкості, високим рівнем адаптивності до стресових умов. Слід зазначити також толерантність сорту в умовах посушливих проявів. Серед значущих переваг сорту є також висока стійкість до хвороб, зокрема до ураження фузаріозом колоса та борошнистою росою. Утілюючи подібний комплекс агрономічних характеристик, пшениця від компанії «Лімагрейн» стабільно демонструє високі показники продуктивності в умовах Центральної та Західної України. Сорт Нордіка — це реальна відповідь на ключові виклики, що постають перед місцевими агровиробниками.

Результати врожайного — навіть за екстремальних погодних викликів — поступу сорту Нордіка свідчать самі за себе:

• ПрАТ «Кремінь» (Чернігівська обл.) — 85,3 ц/га;
• АФ «Корсунь» (Черкаська обл.) — 70 ц/га;
• ТОВ «Седна Агро» (Черкаська обл.) — 90,7 ц/га;
• ФГ «Одарочка» (Вінницька обл.) — 79 ц/га;
• ПП «Деметра» (Хмельницька обл.) — 84 ц/га;
• ТОВ «Україна» (Тернопільська обл.) — 87 ц/га;
• ТОВ «Україна» (Тернопільська обл.) — 96 ц/га;
• ПАП «Агропродсервіс» (Тернопільська обл.) — 89,8 ц/га;
• ТОВ «Бучачагрохлібпром» (Тернопільська обл.) — 87,5 ц/га.

Придбати насіння еліти / першої репродукції сорту Нордіка можна в компанії «Ерідон».

Особливості збирання сільськогосподарських культур

Збирання врожаю зернових культур треба починати з озимого ячменю, потім скоростиглих сортів озимої...

Аграрії-переробники можуть масштабувати бізнес і...

Українські компанії, які з агросировини виготовляють продукт із доданою вартістю або вже...

Машини для внесення органічних добрив

Без добрив, що забезпечують рослини поживними речовинами, неможливо отримати високі врожаї. Проте,...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39230
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27751
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14628
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.