У конкуренції за місце під сонцем широке різноманіття бур’янів становить вкрай серйозну загрозу для соняшнику. Вважається, що в багатьох країнах навіть відмовились від його вирощування у великих промислових масштабах через відсутність дієвих методів боротьби із засміченістю посівів. Україна є визнаним соняшниковим лідером, і відмовлятися від цієї великої культури аграрії не збираються, попри всі сутужні часи на нашій землі

Ранні пріоритети. Бур’яни справедливо називають головними конкурентами соняшнику. Вони суттєво конкурують із культурою за світло, вологу та елементи живлення, що позначається на розвитку рослини та продуктивності. Не можна забувати й про те, що засміченість часом є справжньою оазою для розвитку інших шкідливих об’єктів: різноманітних шкідників і хвороб.

Найбільш від конкуренції культура потерпає у фазу 3–5 пар справжніх листків та у фазу цвітіння. Практика свідчить, що для великого та якісного врожаю потрібно ретельно контролювати бур’яни принаймні 40 діб після сівби. Фахівці наголошують: надійний і якісний контроль бур’янів можливий тільки за допомогою технологічно обґрунтованого підходу до системи захисту рослин. Ми нині не розглядаємо імідазолінові технології Clearfield та Clearfield Plus, зумовлені високим рівнем загрози з боку вовчку, чи трибенурон-метилову технологію Експрес®. Найпоширеніша класична технологія вирощування соняшнику теж має свої переваги, інноваційні рішення й тонкощі.

Механічні підходи. Щодо механічних обробок у боротьбі з бур’янами, то за всієї своєї позірної простоти й доцільності слід урахувати важливі нюанси. Так, досходові та післясходові боронування можуть спричинити зниження густоти рослин і зниження рівномірності стояння культурних рослин. Також є ймовірним ущільнення верхнього шару ґрунту і навіть провокування появи нової хвилі бур’янів. Хоча фахівці водночас наголошують, що та сама міжрядна культивація крім певного контролю бур’янів, що й забезпечує кращу аерацію кореневої системи соняшнику, запобігає випаровування вологи в ґрунті.

Читайте також: Вирощування соняшнику: використання регуляторів росту рослин

Ґрунтовий захист. Вивірене поєднання механічного й агрохімічних методів дозволяє досягти надійного контролю бур’янів. Традиційним рішенням є застосування ґрунтових гербіцидів, які здатні забезпечити ефективний контроль однорічних дводольних і злакових бур’янів у посівах соняшнику. В умовах дефіциту низки продуктів і торгових марок препаратів є сенс розглянути основні діючі речовини, які вживають для досходової обробки:

• Ацетохлор — препарати на його основі одні з найпопулярніших і доступних за ціною. Ефективний на однорічних злакових і низці дводольних, хоча мало дієвий проти перерослих бур’янів. Він гірше працює на сухому ґрунті, а в умовах перезволоження можлива фітотоксична дія;
• Пропізохлор контролює низку злакових і дводольних бур’янів, має подовжену ґрунтову дію та придатний для післясходової обробки. Відсутня проблема прояву фітотоксичного впливу на культуру й наступники у сівозміні;
• Прометрин менш залежний від типу ґрунтів, його виокремлює пролонгована ґрунтова дія на достатньо широкий спектр дводольних бур’янів, але він обмежено працює проти злакових;
Комбінація S-метолахлор + тербутилазин забезпечує контроль основних однорічних бур’янів, пролонговану захисну дію. Хоча фітотоксичність щодо культури загалом не становить, за надмірних опадів може спричинити пригнічення паростків соняшнику;
• Пендиметалін показує добрий ефект із тривалою захисною дією проти однорічних злакових і дводольних бур’янів за достатнього рівня зволоження. Не має фітотоксичного впливу на культуру;
• Диметенамід-П гальмує зростання низки однодольних і деяких дводольних бур’янів на ранніх фазах розвитку, забезпечує ефективність навіть в умовах недостатнього зволоження. Відсутні проблеми з фітотоксичністю щодо культури.

Звичайно, неможливо обійти увагою гліфосат. Ця діюча речовина зазвичай працює за принципом «дешево, дієво та сердито». За своєї високої ефективності в боротьбі з одно- та багаторічними бур’янами він має високу токсичність.

Загалом якісна дія ґрунтових гербіцидів залежить від низки чинників, серед яких належна, дрібно грудкувата структура верхнього шару ґрунту, відсутність рослинних решток, діапазон ґрунтової вологи близько 5–10 мм, рівномірне розподілення робочого розчину в шарі ґрунту завглибшки 0–5 см достатньо високе.

Страхові рішення. За потреби по ранніх фазах розвитку культури працюють препаратами, що містять таку діючу речовину, як оксифлуорфен. Він забезпечує контактну та подовжену ґрунтову дію на низку однорічних і багаторічних бур’янів, включно з проблемними. Для контролю дводольних видів бур’янів препарати виготовлено на основі діючої речовини флурохлорідон, що має довгий період захисної дії. Продукти на основі флуміоксазину теж інколи застосовують для боротьби з дводольними та деякими однодольними бур’янами, включно зі злісними видами, вони мають так званий ефект спалювання. Але існує ризик завдати шкоді й самій культурі. Деякі продукти можна використовувати й по ґрунтовій, і по страховій схемі, що надає виробникам більшу гнучкість у використанні.

Окремо варто згадати таку «інноваційну бомбу», як гербіцид на основі діючої речовини галауксифен-метил. Препарат забезпечує максимальну ефективність і гнучкість у контролі найпроблемніших бур’янів.

Грамініцидний арсенал. Також в арсеналі агровиробника антизлакові гербіциди, тобто грамініциди. Їх можна застосовувати за будь-якої технології вирощування соняшнику за значної засміченості посівів однорічними та багаторічними бур’янами. За культивування класичного соняшнику рекомендується працювати у фазу 3–5 листків у соняшнику на 2–6 листків бур’яну, загалом більшість продуктів слід застосовувати до фази зірочки. Також слід урахувати, що бакові суміші протидводольних гербіцидів із грамініцидом часто призводять до зниження їх дії на дводольні види бур’янів. На ринку є також препарати на основі таких діючих речовин, як диметенамід-П, клетодим, хізалофоп-п-етил трифлуралін, флуазифоп-П-бутил й ін.

Читайте також: Мінеральне живлення для соняшнику

За вирощування соняшнику за технологією ExpressSun хімічний контроль багаторічних злакових бур’янів можливий тільки грамініцидами, адже ці бур’яни є стійкими до трибенурон-метилу. Варто пам’ятати, що грамініциди НЕ МОЖНА змішувати з препаратами на основі трибенурон-метилу. Їх застосовують окремо, за 6–7 днів до застосування Експресу або його аналогів.

Гербіцид Євро-Лайтнінг (діючі речовини імазапір та імазамокс), що застосовують у вирощуванні соняшнику за технологією Clearfield, дозволяє якісно проконтролювати переважну більшість злакових бур’янів. За такої гербіцидної технології застосування грамініцидів доцільно тільки у разі сильного засмічення посіву багаторічними злаковими бур’янами. У такому разі грамініцид вносять окремо, за 10–14 діб до обробки посіву Євро-Лайтнінгом.

Геліантекс — післясходовий гербіцид системної дії, створений на основі молекули Arylex™ active для контролю проблемних дводольних бур’янів у посівах соняшнику. Геліантекс був створений для захисту соняшнику й застосовується проти: амброзії, лободи, дурману, нетреби, пасліну, підмаренника, гірчиці польової. Діюча речовина: галауксифен-метил 68,5 г/л (Arylex™ active) Препаративна форма: концентрат суспензії Хімічний клас: арилпіколінати Упаковка: 1 л Термін зберігання: 2 роки. Застосування гербіциду: норма витрати, л/г. соняшник 0,045. Обприскування посівів, починаючи від фази 4-х справжніх листків до початку стадії «зірочки» у соняшнику (ВВСН 14–50) з додаванням ПАР*.

Олекса Стерній

Три врожаї картоплі за сезон

Це на практиці доводить завідувач Проблемної науково-дослідної лабораторії «Інститут проблем...

«Кредитний Коридор» від ADAMA: досвід...

Участь у програмі «Кредитний Коридор» від ADAMA дає змогу зберегти бізнес і розвивати...

Дослідження роботи ротаційної борони

Вплив швидкості руху ротаційної борони на якість роботи досліджували українські вчені протягом...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38809
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27514
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14438
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.