Часто стверджують, що головна проблема десикації — це час. Час для обробки, справді, слід обирати ледь чи не ювелірно точно для кожної культури. Бо трішки зарано чи запізно — і результат уже буде дещо не той, на який сподівалися. Але і вибір препарату для десикації не менш відповідальний. Бо кожна з діючих речовин різних класів має свої особливості в застосуванні, плюси та мінуси.

Десикація може реально допомогти, коли потрібно:

• довести зерно до потрібного рівня вологості;
• покращити якісні параметри урожаю;
• полегшити збирання врожаю;
• зменшити витрати й час на сушіння зерна;
• контролювати пізні бур’яни;
• СПРИЯТИ знищенню патогенів і шкідників.

Однак, як і завдяки чому всі ці можливості краще реалізувати на практиці конкретного господарства?

Три кити десикації

Здавалася б, усе достатньо просто. У всьому світі як десиканти в основному застосовують усього три діючі речовини. Хоча вони самі по собі досить відрізняються за механізмом дії, впливу на цільову культуру, шкідливі об’єкти та агроценоз загалом. А слід взяти до уваги ще й різні формуляції, адже навіть достатньо простий препарат — це далеко не одна діюча речовина. Допоміжні компоненти, тобто різноманітні ад’юванти, суфрактанти тощо в його складі покликані суттєво покращити дію препарату. Окремі унікальні формуляції навіть варті статусу технології, на думку виробників. Окрім того, частенько в бакову суміш слід додавати прилипачі, аміачну селітру тощо. Відтак нескладний начебто вибір десиканту може перетворитися на справжню головоломку для агронома.

Читайте також: Збирання і збереження врожаю озимих культур

Звичайно компанії-виробники завжди готові надати консультацію на користь свого продукту. Але базові механізми роботи тих чи інших діючих речовин від цього не зміняться. Десикація до нинішнього часу стоїть на трьох китах: гліфосати, диквати й глюфосинат амонію.

Гліфосатний ефект

Без гліфосатів у сучасному сільському господарстві, як не дивись, не обійтись. Не виняток і десикація, де ці пестициди підсушують культуру, доводячи зерно до прийнятних кондицій. А також працюють за своїм первинним призначенням, контролюючи пізні бур’яни. Наприклад, це може бути дієвим рішенням у вирощуванні соняшнику. На ринку представлено чимало десикантів на основі ізопропіламінної, амонійної та калієвої солі гліфосату.

Насамперед слід урахувати, що похідні гліфосату чинять системну дію на рослину — як надземну частину, так і кореневу. З тим природний процес дозрівання пришвидшується. Але сам процес підсушування триває більше часу, ніж у разі застосування дикват-продуктів. Коли ще й погодні умови складуться несприятливо, то доведення до кондиції культури може тривати до 20 днів. Також слід урахувати можливий фітотоксичний вплив на наступну культуру. Але переваги гліфосатних десикантів теж беззаперечні — це насамперед швидке проникнення та невідкладна гербіцидна дія. Власне, ефективний вплив таких препаратів на пізні хвилі засміченості часто і спонукає до їх використання. Особливо ефективні гліфосати проти злакових, багаторічних бур’янів тощо.

На ринку вистачає гліфосатних препаратів для десикації. В преміумсегменті можна назвати Раундап Пауер (у формі амонійній солі гліфосату), який має покращений ефект десикації на таких культурах, як соняшник, ріпак, кукурудза, ячмінь і пшениця. Водночас він якісно контролює широкий спектр бур’янів, зокрема осоти, пирії, лободу, берізку й інші. Сучасна формуляція, унікальна суміш поверхнево-активних речовин розроблена для максимального поглинання діючої речовини рослинами. Це дозволяє вносити препарат навіть за одну годину до опадів, він не змиється з рослини й не втратить свого ефекту.

УРАГАН Форте на основі калійної солі теж є високотехнологічним системним гербіцидом суцільної дії, який можна застосовувати для десикації. Так звана інноваційна технологія «HI TECH» з поєднання кількох поверхнево активних речовин забезпечує швидке поглинання та розподілення діючої речовини у рослинах, стійкість до опадів практично через пів години після внесення. Концентрована препаративна форма й висока розчинність дозволяють ефективно проводити десикацію, боротися зі злісними бур’янами за зменшених витрат на гектар.

Дикватні підходи

Якщо проблема забур’я­не­нос­ті не стоїть надто гостро, а більш нагальною є швидкість і м’якіша дія, відсутність фітотоксичного впливу на наступну культуру, то варто розглянути диквати. Особливо, коли йдеться про десикацію широколистих культур, адже ця діюча речовина контактного типу.

Препарати на основі дикватів належать до контактних швидкодійних засобів, після попадання розчину на рослини відбувається підсушування без впливу на кореневу систему. Дія дикватів набагато швидша, ніж гліфосатів: за сприятливих умов триває лічені дні. Активна речовина швидко поглинається рослинами, перетворюючись на перекис водню, який руйнує стінки мембран клітин. Такий механізм сприяє м’якому засиханню стебел і листя і водночас покращуються якісні характеристики зерна. Окрім достатньо м’якої дії нівелюється і проблема фітотоксичності на наступну культуру — дикват розкладається вже за кілька тижнів. З огляду на такі особливості десиканти на дикватній основі часто застосовують на насіннєвих посівах.

Але є зворотний бік медалі: диквати в чистому вигляді уразливі до опадів, достатньо легко змиваються з рослини. Хоча завдяки сучасним формуляціям цей недолік можна усунути. І такого вбивчого ефекту на бур’яни, як від гліфосатів, від них теж не варто чекати. Також швидка дія препаратів може викликати розтріскування стручків у ріпаку, сої, гороху. А спеціальні ПАВ, що цьому перешкоджають, у разі внесення з дикватами не дають належного ефекту.

Читайте також: Збираємо врожай без втрат

Щодо препаратів на дикватній основі, представлених на ринку, то досить широку популярність здобули препарати лінійки препаратів Реглон, особливо на соняшнику. Комбінація ад’ювантів забезпечує швидку дію, стійкість до опадів, оптимальну фракцію краплі під час внесення. В результаті пришвидшується рівномірне дозрівання, покращуються показники урожайності й робить його рівномірним по всіх органах рослини, припиняється розвиток хвороб і контролюється засміченість посівів. Обробку слід проводити в ранній або вечірній час чи за хмарної погоди, бо перекис водню чутливий до ультрафіолетових променів. Вплив прямого сонячного випромінювання може знизити швидкість поглинання активної речовини, а відтак, ефективність і рівномірність десикації.

Амонійні рішення

Продукти на основі глюфосинату амонію певною мірою можна назвати «природним гербіцидом/десикантом». Адже ця діюча речовина є модифікацією продукту метаболізму ґрунтового гриба Streptomyces spp.. Завдяки її властивості блокувати фермент глютамінсинтетаза відбувається перенасичення рослинних клітин аміаком, припинення фотосинтезу та «ефект спалювання». Контактні десиканти на дикватній основі мають м’яку дію на культуру, швидкий період напіврозпаду, не спричиняють розтріскування бобів і стручків, бо ефект десикації максимально наближений до природного. До того ж препарати контролюють низку навіть злісних бур’янів, запобігають виникненню резистентності до гліфосатів. Також вони припиняють розвиток хвороб, зокрема, білої та сірої гнилей тощо.

Відомим представником цього класу десикантів є Баста. Формуляція продукту розроблена для того, щоб гарантувати добре утримання та проникнення в рослину, швидке накопичення вільного аміаку до токсичного рівня, глютамінове виснаження й потужне пригнічення фотосинтезу. Внаслідок чого продукт забезпечує швидку, м’яку, але високоефективну дію.

Залежно від погодних умов повна десикація культури відбувається через 10–14 днів після застосування. Також слід урахувати, що інтенсивні опади в перші 6 годин після внесення можуть позначитися на ефективності дії препарату. Також доцільно вносити десикант у суміші з 10%-м розчином аміачної селітри, що має сприяти значному підвищенню якості врожаю.

Степан Коцький

«Кредитний Коридор» від ADAMA: досвід...

Участь у програмі «Кредитний Коридор» від ADAMA дає змогу зберегти бізнес і розвивати...

Дослідження роботи ротаційної борони

Вплив швидкості руху ротаційної борони на якість роботи досліджували українські вчені протягом...

Рослини можуть отримати вологу без опадів: кейс...

Питання посухи та як рослинам отримувати вологу у такий критичний період залишається актуальним. В...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

38790
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27504
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14428
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.