В більшості регіонів України впродовж двох тижнів поспіль стояла бездощова спекотна погода із температурами понад +30 градусів за Цельсієм. Звісна річ, що така ситуація не йде на користь посівам сільгоспкультур, і якщо справа із вологою не покращиться, то йтиметься вже про серйозні проблеми для рослин на полях.

Більшість фермерів не сидять склавши руки, а намагаються зробити щось, аби пом’якшити негативний вплив цих стресових факторів на посіви. Переважно вони розглядають варіанти листового внесення антистресантів, здатних покращити стан рослин. Хоча не бракує і скептиків, які не вірять, що за таких спекотних умов витрачені на стимулятори та мікродобрива кошти себе окуплять.

В даному разі слід сказати, що за нашими даними, застосування по-справжньому якісних стимуляторів-антистресантів, наприклад, гуматів дійсно може бути ефективним. Від серйозних проблем із вологою та високими температурами вони, звісно, не порятують, проте можуть принаймні допомогти відтягнути в часі порушення фізіологічного розвитку рослин через несприятливі умови вегетації. А це може бути критично важливим.

Читайте також: Причини виникнення неінфекційних хвороб рослин та їх діагностика

Однак тут необхідно враховувати низку обов’язкових умов для того, щоб застосування органічних стимуляторів було дійсно ефективним.

По-перше, їх слід правильно обирати. На ринку України представлені, мабуть, сотні препаратів, що позиціонуються у якості стимуляторів, антистресантів, органічних листових добрив тощо. Частина препаратів із цього переліку може бути малоефективними в силу різних причин, тим більш, що ті ж таки гумати сьогодні можуть вироблятися фактично в кустарних умов.

Тому бажано обирати антистресанти відомих виробників, і бажано ті препарати, котрі довели свою ефективність на полях сусідів і знайомих.

По-друге, будь-який антистресант – це не чарівна паличка, а лише допоміжний засіб. Причому вносити його потрібне не тоді, коли кукурудза скручується та сохне, а задовго до настання видимих ознак впливу стресових факторів. Так само, як до речі, і фунгіциди, які слід застосовувати превентивно. Тому якщо ми побоюємося, що погодні умови не покращаться впродовж наступних тижнів і рослини зазнають стресу, то органічні стимулятори потрібно давати вже зараз.

Читайте також: Чи можна заощадити на добривах

І нарешті, гумати дуже добре підходять у якості основи робочого розчину при внесенні мікродобрив, передусім солей. Разом із гуматом набагато краще засвоюються рослинами такі простенькі і необхідні добрива як сульфат магнію, цинку, марганцю, борвмісні, фосфоровмісні препарати тощо. Тобто, це дає змогу застосувати комплексну превентивну терапію до появи ознак стресу у рослин.

Ну, і зрештою, вартість навіть найкращих гумінових препаратів є досить демократичною та не зашкодить гаманцеві фермера.

Як правильно вибрати високопоживні гібриди...

Для багатьох господарств у нинішніх скрутних умовах тваринництво стало якщо не «рятівною...

Важливість кормових добавок для свиней

Кормові добавки відіграють важливу роль у забезпеченні свиней необхідними поживними речовинами,...

Сучасні тенденції в сегменті розкидачів...

Розкидачі (або ж розподілювачі) гранульованих мінеральних добрив і нині є актуальними у...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

37862
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

26876
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14001
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

БТУ-ЦЕНТР стає BTU!

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.