Вже незабаром в Україні розпочнеться збиральна кампанія ранніх зернових та озимого ріпаку. Буквально вже зараз потрібно пересвідчитися у тому, що комбайни та автомобілі-зерновози цілковито справні і в разі потреби оперативно здійснити необхідне технічне обслуговування.

Поряд з тим далеко не всі українські аграрії очікують жнив із колишнім захватом. Проблем, спричинених рашистською агресією проти України, дуже і дуже багато. Це і нестача та здорожчання пального, і розтрощена техніка, і дефіцит комплектуючих і в тому числі – неможливість звільнити зерносховища, заповнені зерном попереднього врожаю.

Однак, так чи інакше, хліб у полі ніхто не лишатиме і наші фермери зроблять все можливе й неможливе, аби зібрати кожну зернину та завезти її на тік. Тому надзвичайно важливо по-максимуму використати усі можливі резерви продуктивності та економії ресурсів.

Так, як ми же наголошували уся техніка повинна бути цілковито справною. Окрім цього вже зараз слід критично оцінити стан та робочу ширину збиральних жниварок, щоб розуміти наскільки вона є оптимальною. Як відомо, більша довжина жниварки дає змогу збирати врожай із вищою продуктивністю. З іншого боку, її застосування на полі із високою врожайністю може призвести до перевантаження комбайна та, відповідно, перевитрати пального і надмірного зношення елементів конструкції машини.

Також, якщо технологія обробітку грунту передбачає подрібнення та рівномірне розподілення пожнивних решток сільгоспкультур, бажано прорахувати, що буде вигіднішим з точки зору витрати пального: включення штатного подрібнювача соломи чи використання пружинної борони із мульчувачем після того, як врожай буде зібрано. Точний розрахунок цього моменту може забезпечити економію дорогоцінних літрів пального на кожному гектарі полів.

Окрім цього, ще не пізно придбати спеціальний польовий бункер-перевантажувач для зерна, котрий слугує мобільним проміжним сховищем для щойно зібраного врожаю. Це зведе простої зернозбиральних машин до нуля і дасть змогу зробити більш плавним та передбачуваним перевезення збіжжя із поля до току.

Використання таких бункерів дозволить істотно підвищити продуктивність збирання ранніх зернових. Як відомо, пшениця та ячмінь дуже швидко починають осипатися, в тому разі, якщо їх вчасно не почати збирати.

Нарешті, якщо у господарстві працюють сучасні зернозбиральні комбайни, то є сенс досконало розібратися із їх функціоналом, чим у деяких господарствах незрідка нехтують. Адже нові комбайни мають спеціальні режими для збирання конкретних видів сільгоспкультур, а окрім цього в них можна обирати різні режими роботи. Наприклад, це може бути максимально енергоощадний режим чи режим найвищої продуктивності. Ці моменти краще заздалегідь обговорити із представниками сервісної компанії. Такі «дрібнички» можуть дозволити дуже відчутно підвищити продуктивність збирання зерна, його якість, а також знизити витрату пального.

 

Захист посівів у весняний період

Весняний догляд за посівами озимини є важливим щодо дотримання агротехнічних заходів та технології...

BASF Agricultural Solutions Україна про...

У 2024 році аграрна сфера стоїть перед низкою викликів: кліматичні умови, обмежений фінансовий...

Інкубатори для яєць: як обрати

Інкубатори для яєць є ключовим елементом у процесі розведення птиці, що дозволяє контролювати...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39037
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27637
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14543
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.