Сімейна козина ферма «Бабині кози» (Київська область) має власний підхід до утримання тварин. Так, тут не ставлять за мету досягти максимальної продуктивності від кожної кози, а дійних нині налічується 170 голів.

За словами власника ферми Олександра Бабіна, таке утримання можна назвати екстенсивним. У середньому його кози живуть 9-12 років, що значно перевищує середній вік тварин на великій промисловій фермі.

До того ж «бабиних» кіз не знерожують, як часто практикують на інших промислових фермах. Адже ріг ‒ це складний орган із нервовою й кровоносною системами.

Інша особливість цієї козиної ферми ‒ пізнє відлучення молодняку: у двомісячному віці. Хоч ефективніше це робити в перші хвилини життя, коли новонароджені козенята не стресують через відлучення, й випоювати надалі молоком або ж його замінником.

«Ми цього не робимо, бо елементарно не маємо часу на правильне відлучення, ‒ зазнив Олександр Бабін. ‒ Так, не добираємо молока, бо основну частку випиває козеня. Крім того, відлучення у двомісячному віці супроводжується сильним стресом молодняку, наслідком якого може бути різке падіння імунітету, що збільшує ризик виникнення хвороб, і навіть зупинення росту».

Але є й переваги у пізньому відлученні: коза краще роздоюється, адже фактично завдяки козеняті робить це цілий день, тільки рештки молока віддає через доїльну установку. А козенята своєю чергою їдять, коли хочуть і скільки хочуть, навчаючись у мами, пояснив фермер.

«Щоб виросла продуктивна коза, не так важливо, скільки козеня вип’є молока, як запуск його травної системи, особливо рубця, ‒ наголосив Олександр Бабін. ‒ Бо коли козеня п’є молоко, в нього працює сичужний відділ шлунку, і тільки коли воно їсть зелені й концентровані корми, починає працювати рубець».

До того ж, відлучаючи у двомісячному віці, можна заощадити на обігріві. Адже в перші два тижні життя козенята не регулюють температуру тіла, тож за раннього відлучення, яке зазвичай припадає на зиму чи ранню весну, потребують додаткового обігрівання, а коло мами їм тепло, зазначив фермер.

 

Пише agrotimes.ua.

Роль і місце обробітку ґрунту в землеробстві

У сучасних умовах господарювання, після збирання сільськогосподарських культур та в період посухи...

SWIFTERDISC XN_Z: спеціальна конструкція...

Компанія BEDNAR представляє нову навісну дискову борону SWIFTERDISC XN_Z, яка гарантує високу...

Компанія Case IH представила новинки...

Компанія Case IH демонструє на в иставці Agritechnica 2025 останні інновації в лінійці тракторів,...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1507
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61150
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38708
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.