На Закарпатті вже 5 років поспіль фермерам вдається вирощувати найсмачніші буряки. Що дивно, справа тут не в сорті та не у спеціальних підживленнях, а у звичайному поливі.

Закарпатські фермери вже давно зрозуміли, що правильний полив буряків відіграє основну роль у визначенні смаку плоду – він стає солодким та соковитим незалежно від сорту та внесення добрив. Основним завданням було знайти той самий баланс вологи, який сприятиме нормальному розвитку коренеплоду. Для цього фермери уважно стежили за своїми посадками буряків і точно визначали, коли вологи недостатньо і коли поливу було надто багато і вже на місці скоригували графік подачі води.

Отже, якщо листя буряків стає млявим і сірувато-зеленим, коренеплоди помітно уповільнюються в зростанні і їх смак стає гірким, то води недостатньо.

А якщо ґрунт після поливу ставав липким і холодним і в такому стані перебував протягом кількох днів, листя буряків змінювало колір на мляво-зелений з жовтими прожилками, коренеплід ставав пустотілим із чорними плямами всередині з ознаками гнилі, то це означає, що для рослини занадто багато води.

А тепер розберемо докладно, як правильно поливати буряк, щоб він давав хороший та якісний урожай упродовж багатьох років?

  • До появи перших сходів буряки поливають через день невеликими порціями, щоб не пересихав верхній шар ґрунту.
  • Після появи перших 3-4 справжніх листків полив скорочується до одного разу на тиждень. Якщо на вулиці стоїть спека, то полив проводять кожні 3-4 дні.
  • За 2-3 тижні до збирання врожаю подачу води рослині починають поступово скорочувати, щоб коренеплоди не ставали водянистими.


Норма поливу буряків становить приблизно 10 л води на 1 м2 грядки. При цьому потрібно дотримуватися певних правил – вода повинна бути теплою і відстояною. Полив буряка виробляють під корінь, а не на листя. Інакше є ризик зараження грибковими захворюваннями. Після того, як зробили полив, грядку бажано пропушити і замульчувати, щоб зберегти вологу на більш тривалий термін і не утворювалося кірки.

 

Пише sensatsiya.com.

DoAgro 2025: стратегії виживання сьогодення та...

11 грудня 2025 року асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» та агенція UCABevent провели...

Інновації «Заводу Кобзаренка» на Agritechnica...

Наймасштабніша світова виставка агротехнологій Agritechnica 2025 традиційно зібрала провідних...

Потужні амбіції компанії «OLIS»

На виставці Agritechnica 2025, у Ганновері ми зустрілися з керівником компанії ТОВ «ОЛИС»...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1736
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61707
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

39169
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.