
Ціни на молоко та яловичину в єврозоні зросли майже на 40% з 2019 року
- Деталі
- Аграрні новини
- 14
Вартість продуктів харчування в країнах єврозони зросла більш ніж на 30% порівняно з 2019 роком, згідно з аналітичним звітом, опублікованим Європейським центральним банком (ЄЦБ).
Згідно з даними ЄЦБ, витрати домогосподарств на продукти харчування у 20 країнах єврозони зараз приблизно на третину вищі, ніж до пандемії COVID-19. Економісти зазначають, що ціни на продукти харчування завжди зростали трохи швидше, ніж на інші категорії товарів, але з 2022 року цей розрив став «винятковим і стійким».
Експерти ЄЦБ особливо наголошують на тому, що інфляція цін на продукти харчування непропорційно впливає на сприйняття інфляції громадськістю: навіть незначне зростання цін на продукти харчування негайно впливає на очікування споживачів та рівень цінової стабільності в регіоні.
Ключовими факторами нещодавнього зростання цін є зростання витрат на робочу силу, вищі світові ціни на продукти харчування та зміна клімату. Наприклад, посухи на півдні Іспанії у 2022–2023 роках призвели до рекордного зростання цін на оливкову олію, тоді як несприятливі погодні умови в Гані та Кот-д'Івуарі призвели до зростання вартості кави та какао.
За оцінками аналітиків, з кінця 2019 року:
- ціни на молоко зросли майже на 40%;
- ціни на яловичину на 30%;
- ціни на вершкове масло та оливкову олію приблизно на 50%.
Динаміка залежить від країни:
- на Кіпрі зростання склало близько 20%,
- в Італії — 28%,
- у Німеччині — 37%,
- а в країнах Балтії — понад 50%.
Експерти ЄЦБ попереджають, що збереження кліматичних ризиків та зростання виробничих витрат можуть продовжувати чинити тиск на ціни, що робить інфляцію цін на продукти харчування однією з ключових проблем монетарної політики єврозони.
Пише dairynews.today.