Вартість продуктів харчування в країнах єврозони зросла більш ніж на 30% порівняно з 2019 роком, згідно з аналітичним звітом, опублікованим Європейським центральним банком (ЄЦБ).

Згідно з даними ЄЦБ, витрати домогосподарств на продукти харчування у 20 країнах єврозони зараз приблизно на третину вищі, ніж до пандемії COVID-19. Економісти зазначають, що ціни на продукти харчування завжди зростали трохи швидше, ніж на інші категорії товарів, але з 2022 року цей розрив став «винятковим і стійким».

Експерти ЄЦБ особливо наголошують на тому, що інфляція цін на продукти харчування непропорційно впливає на сприйняття інфляції громадськістю: навіть незначне зростання цін на продукти харчування негайно впливає на очікування споживачів та рівень цінової стабільності в регіоні.

Ключовими факторами нещодавнього зростання цін є зростання витрат на робочу силу, вищі світові ціни на продукти харчування та зміна клімату. Наприклад, посухи на півдні Іспанії у 2022–2023 роках призвели до рекордного зростання цін на оливкову олію, тоді як несприятливі погодні умови в Гані та Кот-д'Івуарі призвели до зростання вартості кави та какао.

За оцінками аналітиків, з кінця 2019 року:

  • ціни на молоко зросли майже на 40%;
  • ціни на яловичину на 30%;
  • ціни на вершкове масло та оливкову олію приблизно на 50%.

Динаміка залежить від країни:

  • на Кіпрі зростання склало близько 20%,
  • в Італії — 28%,
  • у Німеччині — 37%,
  • а в країнах Балтії — понад 50%.

Експерти ЄЦБ попереджають, що збереження кліматичних ризиків та зростання виробничих витрат можуть продовжувати чинити тиск на ціни, що робить інфляцію цін на продукти харчування однією з ключових проблем монетарної політики єврозони.

 

Пише dairynews.today.

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

Виставка інновацій

Враженнями від виставки AGRITECHNICA 2025 ділиться провідний експерт з цифровізації агросектору,...

4 ґрунтообробітки для кукурудзи: що працює?

На базі підприємства «Полтава-Сад» у Полтавській області відбувся демополігон проєкту «Прибуткове...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1607
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61426
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38921
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Фермер з Херсоншини продає корів через TikTok

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.