Секрет доброго зберігання капусти, як виявляється,— не в датах, а в уважному погляді городника. Хто збирає її вчасно, той восени живе без хвилювань щодо прогнозу погоди.

Багато хто у питанні строків збору капусти орієнтується на календар чи народні прикмети, та досвідчені городники кажуть: головне — дивитися на сам качан і стан грядки. Особливо уважним треба бути тоді, коли осінь примхлива, з дощами чи спекою, бо саме погода диктує, чи варто залишати капусту ще в полі, чи краще зняти негайно. Коли збирають різні сорти

Зазвичай ранні сорти збирають вже у червні-липні, як тільки качани набирають щільність. Середньостиглі сорти дозрівають у серпні-вересні. Ну а пізні сорти знімають у жовтні, коли ночі вже прохолодні. Але строки — це ще не все. Погода часто вносить свої корективи, і саме вона підказує, чи варто залишати капусту на грядці довше.

Хвороби, які змушують поспішати

Якщо качани ушкоджуються, краще не чекати календарних строків, а зрізати врожай одразу. Найчастіші проблеми:

  • Сіра гниль - з’являється після затяжних дощів. На листі та качанах видно бурі плями з сірим нальотом. Така капуста не долежить, тому її варто зняти й використати в першу чергу.
  • Фузаріозне в’янення - при спекотній погоді качани жовтіють і мляво повисають. Чекати, що вони наберуть вагу, марно. Зрізайте й використовуйте для тушкування чи маринування.
  • Кіла капусти - ґрунтова хвороба, що викликає нарости на коренях. Якщо кущ захворів, качан починає дрібніти й перестає рости. Його теж варто зняти раніше, ніж інші.
  • Слизистий бактеріоз - у вологу теплу осінь качани починають розм’якшуватись і неприємно пахнути. Такі рослини на зберігання не годяться, але врятувати частину врожаю можна швидким збиранням.

Головне правило збирання. Здорові качани завжди тримають до моменту, коли вони щільні й пружні, а нічні температури вже стабільно низькі, але без різких заморозків. Якщо ж з’явилися ознаки хвороби — не чекайте жовтня чи листопадових термінів, зрізайте негайно. Ліпше прибрати трохи недозрілу капусту, ніж потім викидати зіпсовану.

 

Пише noviydoctor.com.

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

Виставка інновацій

Враженнями від виставки AGRITECHNICA 2025 ділиться провідний експерт з цифровізації агросектору,...

4 ґрунтообробітки для кукурудзи: що працює?

На базі підприємства «Полтава-Сад» у Полтавській області відбувся демополігон проєкту «Прибуткове...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1606
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61426
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38921
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Фермер з Херсоншини продає корів через TikTok

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.