Морозилка — справжній рятівник на кухні, завдяки їй ми подовжуємо термін зберігання продуктів і рідше викидаємо їжу. Проте не все, що здається зручним для заморожування, справді його витримує. Деякі продукти після розморожування втрачають смак, структуру, а іноді навіть стають небезпечними для здоров’я. Та попри це, багато господинь продовжують класти їх до морозилки, не здогадуючись, що тим самим тільки шкодять якості їжі.

Сирі яйця у шкаралупі

Це одна з найпоширеніших помилок. Під час заморожування рідина всередині яйця розширюється, шкаралупа тріскається, а після розморожування білок перетворюється на водянисту масу. Такі яйця не можна готувати, вони втрачають текстуру та смак.

Якщо все ж таки є потреба заморозити яйця, розбийте їх у контейнер і злегка збийте перед заморожуванням.

М’які сири

Брі, камамбер, фета, рікота, моцарела — усі ці сири не терплять низьких температур. Після розморожування вони стають зернистими, втрачають ніжність і аромат. Особливо небажано заморожувати сир із високим вмістом жиру, бо він розшаровується.

Тримайте ці види сирів у холодильнику не довше кількох днів і купуйте невеликими порціями.

Фрукти з високим умістом води

Огірки, кавуни, дині, яблука, виноград після заморожування перетворюються на водянисту кашу. Клітинна структура руйнується, тому після розморожування такі фрукти придатні лише для приготування смузі чи варення.

Якщо хочете зберегти смак літа, висушіть або приготуйте з цих фруктів пастилу.

Салати з майонезом або сметаною

Олів’є, оселедець під шубою, вінегрет — у морозильній камері ці страви швидко псуються. Майонез і сметана після розморожування розшаровуються, овочі втрачають текстуру, а смак стає гірким.

Зберігайте салати максимум добу в холодильнику, а краще готуйте порційно.

Кисломолочні продукти

Йогурт, кефір, ряжанка, сметана після заморожування перетворюються на грудкувату масу, яка вже не має харчової цінності та поживності. Бактерії, що відповідають за користь кисломолочних продуктів, гинуть за низьких температур.

Не заморожуйте продукти з кисломолочними бактеріями, вони корисні лише у свіжому вигляді.

Кремові десерти

Торти з вершковим або заварним кремом після морозилки стають непридатними для вживання: крем відділяється, утворюється конденсат, і навіть змінюється смак. Волога руйнує структуру бісквіта, тому десерт втрачає свої смакові властивості.

Якщо треба зберегти торт, охолодіть його, але не заморожуйте.

 

Пише agronews.ua.

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

Виставка інновацій

Враженнями від виставки AGRITECHNICA 2025 ділиться провідний експерт з цифровізації агросектору,...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1607
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61426
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38921
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.