Ще до початку нового сезону лохини в Україні від виробників почали надходити повідомлення про істотні втрати врожаю даної ягоди. Загалом, представники комерційних господарств в основних регіонах виробництва вже на даний момент озвучують втрати майбутнього врожаю від 30% і більше.

Про це повідомляють повідомляють аналітики EastFruit.

Окрім того до уваги не беруться можливі додаткові втрати врожаю лохини внаслідок весняних заморозків, які також цілком ймовірні.

«На 100% підрахувати втрати майбутнього врожаю лохини, та й інших ягідних культур, тільки від впливу умов перезимівлі рослини дуже проблематично. Також не можна не враховувати можливі наслідки майбутніх заморозків, які цілком вірогідні і в останній декаді квітня, і в травні поточного року», – розповів Олександр Ярещенко з Інституту садівництва НААН України.

На думку аналітиків EastFruit, умови перезимівлі лохини в період з грудня 2020 року по лютий 2021 року можна назвати задовільними. Занадто кардинальних температурних стрибків або збереження критично низьких температур повітря протягом тривалого періоду не спостерігалося.

Це підтверджують і професійні виробники. Лише місцями в різних регіонах України, температура повітря опускалася нижче значення -30°С, але тільки на певних ділянках плантацій, і виключно в нічний час доби.

«Дійсно в окремо взяті дні цієї зими, ми фіксували зниження температури повітря на нашій плантації до -28°С і навіть до -30°С, і на окремих ділянках поля, при перших весняних обходах і детальному огляді бруньок, ми відзначили серйозні пошкодження насаджень. Але при цьому, повторні обходи тих же ділянок плантацій вже не показували таких критичних значень втрат, що і не дозволяє в даний момент навіть приблизно визначити всі можливі втрати майбутнього врожаю ягід», – відзначає представник аграрної компанії «Еко-Парк» Федір Прима.

Окрім того, за повідомленням виробників лохини в Україні, навіть не знаючи загального відсотка втрат майбутнього врожаю ягід, можна з упевненістю заявити, що максимально погано перезимували більш пізні сорти лохини високорослої. Найбільш часто садівники згадували про найбільші втрати за такими сортами лохини, як «Чандлер», «Спартан», «Блюкроп», «Аврора», «Ліберті» і ін. А найбільш стійким до несприятливих погодних умов протягом останньої зими, на думку переважної більшості фермерів, виявився сорт «Дюк».

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

Виставка інновацій

Враженнями від виставки AGRITECHNICA 2025 ділиться провідний експерт з цифровізації агросектору,...

4 ґрунтообробітки для кукурудзи: що працює?

На базі підприємства «Полтава-Сад» у Полтавській області відбувся демополігон проєкту «Прибуткове...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1606
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61425
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38920
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.