Найкращий сир року продали на аукціоні за рекордні 36 000 євро (2.5 кг)
- Деталі
- Аграрні новини
- 143
Найкращий сир року з Кабралесу цієї неділі був проданий на аукціоні за 36 000 євро, що є сумою, яку ніколи не було досягнуто за 52 випуски конкурсу, присвяченого найвідомішому сиру Астурії, який дозріває місяцями в природних печерах у Пікос-де-Европа.
Як і минулого року, Іван Суарес з Льягар-де-Кольото в Ов'єдо запропонував найвищу ціну за цей сир, який також без проблем залишиться в Книзі рекордів Гіннеса як найдорожчий сир, проданий на аукціоні у світі цього року.
Цей відомий астурійський сорт сиру утримує цей рекорд з 2018 року, хоча цей аукціон перевершив 30 000 євро, сплачені минулого року, на 6 000 євро на традиційному аукціоні, що відбувся в останню неділю серпня в Аренас-де-Кабралес.
Цього разу це був виріб вагою близько двох з половиною кілограмів, виготовлений сироварнею Ángel Díaz Herrero в Тьєльве, який журі обрав найкращим з п'ятнадцяти виробників, що брали участь у конкурсі, а потім був проданий на аукціоні.
Торги на цей сир розпочалися одразу після 14:10. Початкова ціна становила 3000 євро, а в аукціоні взяли участь дев'ять закладів громадського харчування з Астурії та Мадрида, чотири з яких брали участь вперше, серед яких Llagar de Colloto, який вже чотири рази вигравав нагороду «Найкращий сир Кабралес».
У 2018 році цей ресторан заплатив 14 300 євро за переможний твір конкурсу, встановивши перший світовий рекорд Гіннеса за найдорожчий сир у світі на аукціоні. Через рік він знову побив рекорд, заплативши 20 500 євро, а потім знову у 2023 році, досягнувши 30 000 євро.
У 2022 році, після двох років пандемії, протягом яких конкурс не проводився, Льягар де Коллото заплатив 17 000 євро за твір-переможець.
Витримано в природних печерах
Кабралес – це натуральний сир, виготовлений вручну із сирого коров'ячого молока або суміші двох чи трьох видів (коров'ячого, овечого та козячого), який дозріває в природних печерах на горах Пікос-де-Европа протягом двох-чотирьох місяців у вологих умовах, що сприяють розвитку цвілі типу пеніциліум, яка надає йому характерних синьо-зелених прожилок та плям.
Смак злегка пряний, більш виражений, коли виготовлено з чистого козячого та овечого молока або суміші із зареєстрованих ферм у зоні виробництва: муніципалітеті Кабралес та трьох міст у сусідньому муніципалітеті Пеньямельєра Альта, в самому серці Національного парку Пікос.
Кабралес захищений знаком походження (PDO) з 1981 року та є найбільш міжнародно визнаним серед понад 300 сортів сиру, доступних в Астурії, одному з європейських регіонів з найбільшим розмаїттям сирів.
За середньої ціни тринадцять євро за кілограм для виробників, двадцять один виробник, що охоплений Захищеним позначенням походження, минулого року реалізував майже 290 000 кілограмів кабралесу, чверть з яких була продана за межами Іспанії.
Зокрема, 54 258 кілограмів було продано в країнах Європейського Союзу , а понад 18 000 кілограмів було розподілено по всій планеті, згідно з даними, наданими під час заходу віце-президентом князівства Хіменою Льямедо.
Читайте також : Ціна на сало злетіла: вартість у липні б'є рекорди
Цікаві поради : Помідор скрутив листя «човником»: що робити?
Пише lavozdeasturias.es.



