Стиглі та соковиті червоні помідори — гордість кожного дачника. Проте іноді плоди починають гнити прямо на кущах ще до того, як їх встигають зібрати. Гниль томатів може з’являтися як у відкритому ґрунті, так і в теплиці. Ураження може торкатися не лише плодів, а й листя, стебел і навіть коренів.

Щоб уникнути гнилі на томатах, слід уважно ставитися до кожного етапу догляду: від підживлення до захисту від хвороб. Помідори віддячать щедрим, здоровим урожаєм тим, хто створить їм комфортні умови.

Найпоширеніша причина гниття помідорів — заражений або виснажений ґрунт. Також впливають надмірна вологість, грибкові інфекції та порушення агротехніки.

Чому томати гниють на кущі, і що з цим робити – розповідає 24 канал.

Перелив або застій води
Найчастіша причина – надмірний полив або погано дренований ґрунт. Коріння томатів не любить “болота”. Зайва волога спричиняє грибкові захворювання і гниль плодів. Тож, радимо поливати нечасто, але рясно, тільки під корінь, бажано вранці. Стежте, щоб ґрунт між поливами просихав.

Недостатня вентиляція
Густа посадка томатів або вирощування в теплицях без належного провітрювання створює ідеальні умови для поширення грибків.

Недостаток кальцію (вершинна гниль)
Одна з найпоширеніших проблем – темні плями на нижній частині плода. Це ознака дефіциту кальцію, а не інфекція. У такому випадку радимо підживлювати томати кальцієвмісними добривами (наприклад, нітратом кальцію) і не допускати різких коливань вологості.

Зараження грибковими хворобами
На жаль, серед причин можуть бути специфічні хвороби. До прикладу, фітофтороз, альтернаріоз, сіра гниль – усе це захворювання, що починаються з плям і закінчуються гниллю. Обробляйте кущі профілактично фунгіцидами або народними засобами (настій часнику, сироватка з йодом).

Переспілі плоди, які не зірвали вчасно
Часто томати починають псуватись просто через те, що довго висять на кущі. Тому радимо збирати врожай регулярно та не залишати перестиглі плоди довше, ніж треба.

 

 

Пише agronews.ua.

Розпушити ґрунт — зберегти майбутнє: як фермери...

Обробіток ґрунту за мінливих кліматичних умов набуває критичного значення для забезпечення...

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1621
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61475
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38954
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.