
Гречка в органічному виробництві
- Деталі
- Зернові культури
- 64
Альтернативою дорогим у вирощуванні та логістиці культурам у 2023 році може стати гречка. В останні роки у зв’язку з високою ціною на гречану крупу і, відповідно, на зерно гречка стала високопродуктивною культурою
Україна — світовий лідер у вирощуванні органічної гречки
Україна вирощує половину всієї органічної гречки у світі. Підвищення інтересу до виробництва органічної гречки як із боку сільськогосподарських виробників, так і з боку держави робить цей напрям доволі перспективним. Особливо актуально стоїть питання органічного виробництва гречки, збільшення її посівних площ та обсягів виробництва. Крім того, для збільшення масштабів вітчизняного органічного виробництва потрібно сформувати власну базу органічного насіння.
Найкращими попередниками для гречки є просапні культури, такі як картопля, буряки та кукурудза; добрими — зернобобові, озима пшениця, льон і люпин. Дещо гіршими попередниками є ярі зернові, соняшник і сорго.
Передпосівний обробіток ґрунту слід розпочинати з ранньовесняного закриття вологи боронами, коли верхній шар ґрунту досягне фізичної стиглості. Основним завданням подальших культивацій є зменшення рівня забур’яненості поля. Першу культивацію на глибину 10–12 см проводять через 10–15 днів після закриття вологи, а через два тижні поле культивують вдруге на глибину 8–10 см.
Сходи гречки дуже чутливі до заморозків і пошкоджуються за температури повітря від –2 до –3 °С. Щоб підвищити польову схожість й отримати дружні сходи гречки, сіяти її потрібно в добре прогрітий ґрунт. Ураховуючи, що гречка є теплолюбною культурою, починати сівбу найкраще, коли температура ґрунту на глибині 10 см становитиме не менше як 12–14 °С. Орієнтовно для Полісся це І декада травня, для Лісостепу — ІІІ декада квітня — І декада травня, а для Степу — ІІІ декада квітня. За сівби в оптимальні строки сходи з’являються на 3–4-й день, а повні — в середньому за 7–9 днів після сівби. Для проростання насіння гречки потрібно всього 45–50% вологи від власної ваги.
Гречка — хороший попередник для інших культур
Добре розвинуті вирівняні посіви гречки відмінно пригнічують ріст бур’янів. Гречка є добрим попередником для інших культурних рослин, бо має алелопатичні властивості.
Одним з етапів догляду за посівами гречки є бджолозапилення з розрахунку 2–3 бджолиних сім’ї на 1 га поля — за сприятливих умов гречка забезпечує збір меду від 60 до 100 кг/га.
________________
Гречка є добрим попередником для інших культурних рослин, бо має алелопатичні властивості
________________
Для отримання якісної продукції важливим є своєчасне та якісне збирання, початок якого припадає на період побуріння 75–80% плодів на рослині. В органічному виробництві доцільним буде роздільне збирання зі скошуванням у валки на висоті не меншій за 15–20 см для швидкого підсихання маси та підбирання валків через 3–5 днів після скошування.
За сприятливих погодних умов, коли на час збирання встановилася сонячна й суха погода, можливе також і пряме комбайнування.
Застосування препаратів органічного походження
З огляду на те, що гречку вирощують в органічному виробництві, застосування швидкорозчинних синтетичних добрив заборонено. Щоб підвищити врожайність органічної гречки доцільно додавати добрива органічного походження. Тому вивчення застосування препаратів органічного походження в цій технології вирощування насіння гречки, де не застосовують мінеральні добрива, є актуальним.
За відмови від мінеральних добрив за органічного виробництва ми вивчали формування насіннєвої продуктивності гречки за застосування рідкого органічного добрива для обробки насіння й обприскування посівів.
Застосування препаратів органічного походження в технології вирощування гречки покращувало фітосанітарний стан посівів. Обробка насіння й обприскування посівів гречки сприяло кращому росту рослин, збільшенню гілкування, наростанню вегетативної маси. Також підвищувалась конкурентоздатність рослин гречки до бур’янів упродовж усієї вегетації. Найнижчу забур’яненість посівів перед збиранням отримано за поєднання обробки насіння гречки та дворазового обприскування посівів рідким органічним добривом — вона становила 38 шт./м², що на 30% менше від контролю.
Найефективнішим за час проведення досліджень було поєднання обробки насіння та дворазового обприскування посівів гречки за рядкового способу сівби, де урожайність становила 2,16 т/га, що на 0,79 т/га, або на 57,7% більше, ніж на контролі.
Застосування органічного добрива за незначних додаткових виробничих витрат дозволило підвищити економічну ефективність органічного вирощування гречки.
Вартість валової продукції була високою, у зв’язку з підвищенням цін на гречку та збільшувалась по варіантах унаслідок підвищення урожайності. Так, на контрольному варіанті вона становила 29 400 грн/га і підвищувалась за обробки насіння та поєднання його з обприскуванням посівів до 32 340–46 830 грн/га.
Поєднання в технології вирощування гречки обробки насіння та двох обприскувань посівів рідким органічним добривом забезпечило отримання чистого прибутку 38 623 грн/га та рівня рентабельності — 471% і найнижчу собівартість 1 т зерна — 3680 грн.
Галина Куничак, канд. с.-г. наук, завідувачка лабораторії
Ольга Дутчак, мол. наукова співробітниця
Наталія Матвієць, мол. наукова співробітниця
Володимир Матвієцьк, канд. с.-г. наук, завідувач відділу
Прикарпатська ДСГДС ІСГ Карпатського регіону НААН