Ожина - ягідна рослина, що відноситься до сімейства трояндових. Ожина є дуже близькою родичкою звичайної малини. В європейських країнах ця рослина недостатньо популярно, а ось в Америці ожину вирощують в промислових масштабах.

Ожина садова - вирощується як чагарникова рослина (найчастіше, ліана) володіє багаторічним кореневищем, що витримує дуже низькі температури, а також гнучкими пагонами, які буквально всіяні гострими шипами. Однак зараз існують сорти, у яких зовсім немає шипів, більш того, вони відрізняються великою врожайністю і стійкістю до більш несприятливих умов.

Якщо при вирощуванні ожини використовувати опори, то пагони можуть досягти двох і більше метрів заввишки. Ожина цінується за свої соковиті ягоди чорного або темно-бузкового кольору з сизуватим нальотом, які у більшої кількості сортів дозрівають в серпні. Крім того, під час цвітіння ожина є відмінним медоносом.

Читайте також: 5 матеріалів для мульчування суниці

Ожина: посадка

Проводити процедуру посадки ожини найкраще навесні (з квітня до початку травня). Місце для посадки варто вибирати з урахуванням того, що ожині потрібна велика кількість сонячних променів, але рослина має бути захищена від сильних вітрів. Найкраще ожина росте на західних чи південних схилах, а не на рівнинах.

Грунти для ожини повинні бути удобрені, добре пропускати повітря і воду. Не варто переборщувати з біологічними добривами (гній, компост), так як в такому випадку ожина буде активно нарощувати зелену масу (листя і стебла), а ось плодів буде утворюватися мало.

Розмір посадкової ями залежить від саджанця, а саме, від розміру його кореневої грудки. Рослини можна висаджувати в поодинокі посадочні ями, а можна і в борозни. У будь-якому випадку, відстань між рослинами повинна бути не менше двох метрів.

Як доглядати за ожиною?

Ожина не вимагає особливого догляду, їй, як і більшості рослин, потрібен полив, прополка, розпушування грунту, підживлення, а також обрізка.

Навесні в першу чергу потрібно встановити шпалери (якщо це потрібно). У використанні шпалерного способу вирощування є очевидні плюси: пагони не лежать на землі, а значить ризик загнивання низький, до того ж, так пагони мають досить високі темпи зростання і розвитку; ягодам краще надходить сонячне світло, а значить, вони швидше дозрівають, мають більш солодкий смак і соковиту м'якоть. Мінус в тому, що постійно, у міру росту пагонів, їх потрібно закріплювати на шпалері. Ще одним обов'язковим пунктом весняного догляду є полив. Саме навесні рослина починає розвиватися, а значить, їй потрібно більше вологи.

Підгодовувати ожину слід так само, як її найближчу родичку - малину. На початку вегетації вносять азотисті і органічні добрива. Калійні і фосфорні добрива вносять або пізньою весною, або в червні-липні. Від фосфорних добрив слід відмовитися, якщо для мульчування пристовбурних кіл використовується гній.

Восени ожину потрібно підготувати до зими. В першу чергу потрібно провести обрізку (про неї піде мова нижче). Далі, рекомендується провести обробку рослини і грунту навколо неї препаратами від грибкових і вірусних захворювань, а також від комах-шкідників. Опале восени листя збирають і спалюють, щоб уникнути поширення захворювань (навіть якщо їх немає, профілактичні заходи зайвими не будуть).

Ожина: обрізка і формування куща

Ожина потребує частої обрізки: навесні, влітку і восени. Навесні потрібно видалити мертві, старі і хворі пагони; влітку слід видаляти зайві пагони; восени прибирають більшу частину пагонів минулого року.

Обрізка ожини особливо не відрізняється від обрізки малини. Однак варто врахувати, що батоги ожини потребують більшого укорочування, ніж гілки малини. Ще один факт, що потрібно знати при обрізанні ожини: плоди з'являються на минулорічних пагонах.

Чим хворіє ожина?

Ожина хворіє на ті ж захворювання, що і малина. Найпоширеніші: септоріоз, сіра гниль та борошниста роса. Зараз існує величезний вибір лікарських препаратів, тому з ними можна боротися. Не варто забувати про профілактичні обробки восени і навесні.

Комахи - вороги ожини

Насправді, комахи-шкідники дуже люблять ожину. Її соковиті і солодкі ягоди приваблюють довгоносиків, малинових жуків, а листя - кліщів, попелиць, а також гусінь.

Найкращі сорти ожини

Зараз існує величезна безліч сортів цієї ягоди, проте найкращими визнані: Карака Блек, Нетчез, Агавам, Лох Тей, Прайм Ян, Прайм Джим. Кожен сорт має свої особливості, плюси і мінуси.

Сорго стає одним із пріоритетних напрямів ЄС в...

Ще донедавна вирощування цього злаку вважали сферою бідних країн Африки й Азії. Проте нині сорго в...

Інструмент для розвитку

Достатність ресурсів є обов’язковою умовою для сталого розвитку аграрних підприємств Історія ТОВ...

Від стерні до сходів — один прохід із BEDNAR...

Які враження у власників дискових лущильників BEDNAR SWIFTERDISC після першого сезону експлуатації...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

56644
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

35680
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

21141
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.