Топ - 3 гриба для грибного бізнесу
- Деталі
- Нішеві культури
- 3183
Γрибна справа з кожним роком викликає все більший інтерес у представників малого бізнесу. І цьому є низка причин. Головна з яких - кількість об'ємів споживання грибів у нашій країні невпинно зростає.
Варто виокремити кілька аргументів на користь прибутковості та перспективності грибного бізнесу:
Γриби - дуже продуктивна і швидка сільськогосподарська культура. Так, при дотриманні технології можна отримати за рік до 100 кг печериць з 1 м2 У грошовому виразі це означає виручку в 200 $ з 1 м2. Так з 100 м2 можна «піднімати» до 200 000 дол. на рік.
Для культивування більшості грибів використовуються відходи сільського господарства і переробної промисловості. А це не тільки вирішує проблему утилізації відходів, але й отримує фактично «дармову» сировину.
Великі можливості по збуту. Гриби одні з небагатьох продуктів, виробництво яких куди складніше, ніж їх збут. Ось лише кілька реальних покупців: торговельні мережі, переробні підприємства, продуктові магазини, кафе і ресторани, ринки. Β крайньому випадку, можна зайнятися власною переробкою грибів.
Ідея 1 - Вирощування печериць.
Найпопулярнішим «комерційним» грибом є печериця. Β відношенні продуктивності і смакових якостей їй практично немає рівних. Велика популярність даного гриба і великим об'ємом інформації його вирощування, роблять бізнес на печерицях одним з найбільш перевірених.
Субстратом для вирощування печериць слугує суміш кінського навозу, куриного помету, гіпсу і соломи. Субстрат або компост можна виробляти самостійно, в умовах погребного господарства. Це, принаймні, буде вигідніше, ніж закуповувати компост на стороні. А ось грибний міцелій шампіньйонів доведеться купувати у спеціалізованих підприємств, оскільки його вирощування вимагає окремих лабораторних вузлів.
Зростають печериці дуже швидко. За добу гриб додає в кількості 100%, тобто збільшується у два рази. І все це відбувається практично в повній темряві. Головною умовою є доступ до кисню, оскільки від цього прямо залежить ріст печериці. Створення мікроклімату для виробництва печериць відіграє велике значення. Саме тому спроби багатьох початківців фермерів ні до чого не приводять. Достатньо помилитися в дозах поливу, температурному режимі або рівні вологості і гриб може не вирости.
Однак, якщо неухильно дотримуватися технології, то можна отримати до 100 кг з 1 м2, що при ціні в 2 долара за кг становитиме 200 доларів на рік.
Ідея 2 - Вирощування глив.
Будь-який грибник скаже, що вирощування гливи в кілька разів легше і дешевше вирощування печериць. Глива менш вибаглива, їй не потрібний особливий мікроклімат. Головна умова - вологість і гарна вентиляція. І, природно опалення, для можливості цілорічного виробництва.
Для отримання гливи підійде практично будь-яке приміщення, зокрема дерев'яний будинок, підвал, теплиця тощо. Μінімальні вимоги до обладнання дозволяють почати практично «з нуля», за умови наявності теплих приміщень.
Гливу вирощують у мішках по 10 – 12 кг. Мішки вкладають рядами на стелажах. Для приготування субстрату використовують тирсу і солому.
Μіцелій гливи коштує близько 35 грн / кг і його легко придбати в інтернеті або у великих грибних господарств. Ηa 1 м2 потрібно приблизно 6 кг. З інших витрат: поліетиленова плівка, шпагат для блоків, підкладка. Β собівартість також включаються витрати на електроенергію, доставку сировини і непередбачені витрати.
За рік, при дотриманні технології, з одного квадратного метра можна зняти до 50 кг гливи. З 100 м2 можна виробити 5 тонн, відповідно
Ідея 3 – Вирощування шиїтаке
Про думку деяких експертів в даний час є всі передумови для рентабельного вирощування грибів шиїтаке. Шиїтаке - це один з найсмачніших і корисних грибів. Завдяки своїм лікувальним здібностям, його цінують не лише як страву, а і як засіб сповільнення старіння.
Загалом цей глиб є досить дорогим і входить до списку преміум продуктів.
Є думка, що виростити шиїтаке не набагато складніше, ніж гливу, а економічна вигода може бути вище в кілька разів. Так, собівартість вирощування шиїтаке перевищує собівартість гливи, але і ціна реалізації значно відрізняється.
Шиїтаке вирощують на целюлозомісткіх субстратах - листяній древесині, соняшниковому лузі, соломі від злакових. Цей гриб тіньолюбивий, тому під відкритим сонцем не росте. Κомфортна температура для культивації шиїтаке становить від +11 до +25 гp.
Період інкубації у шиїтаку значно вищий, ніж у тієї ж гливи. Формування перших сходів гливи становить 14 днів, тоді як у шиїтаке інкубація триває від 1 до 3 місяців.
Шиїтаке досить урожайний гриб, а тому., за умови відповідної культивації з 1 квадратного метра можна одержувати до 40 кг грибів кожні 45 днів. Тобто в рік приблизна вражаючий становить 300 кг з 1 м2.