
Хрін вам
- Деталі
- Нішеві культури
- 95
Чому вирощування нішевої культури набуває популярності в Україні
Перед українськими агровиробниками наразі постає стільки проблем і викликів, що часом так і хочеться сказати: «А хрін вам!» Та якщо сприймати буквально, цей коренеплід може стати слушною відповіддю на питання: як заробити дещо грошей без надто значних капіталовкладень. Особливо для невеликих господарств, що спеціалізуються на нішевих культурах
До хрону не прикута пильна увага статистичних органів, тому про точні обсяги його вирощування говорити складно. Але експерти кажуть, що ця нішева культура в Україні набуває більшої популярності. Адже вона здатна забезпечити високий прибуток навіть за помірних обсягів урожаю. Вітчизняні фермери, особливо на Заході України, вже спостерігають значне підвищення доходів від вирощування цієї культури. Висловлюється навіть думка, що 2025 року прибуток із хрону може подвоїтися.
__________________
Органічний хрін, ціна якого може сягати від 13 до 18 тис. доларів за тонну, здатний забезпечити прибуток, що в деяких господарствах перевищує 100 тис. доларів із гектара навіть за врожайності 5–6 т
__________________
Хрін, який не лише слугує традиційною приправою, а й має численні корисні властивості для здоров’я — від антиоксидантного ефекту до детоксикації організму, відкриває нові можливості для агробізнесу. Зокрема органічний хрін, ціна якого може сягати від 13 до 18 тис. доларів за тонну, здатний забезпечити прибуток, що в деяких господарствах перевищує 100 тис. доларів із гектара навіть за врожайності 5–6 т.
Нішеві переваги хрону
Технологічно вирощування хрону має низку переваг, що роблять його доступним для невеликих фермерів. Ця культура відома низькою собівартістю, оскільки вирощування не вимагає великих початкових інвестицій та спеціалізованого обладнання. Серед основних переваг вирощування хрону такі:
Швидка окупність капіталовкладень. Вирощування хрону вимагає невеликих стартових інвестицій і забезпечує досить швидку окупність, особливо якщо врахувати високі ціни на органічний хрін;
Невисока трудомісткість. Хрін відносно легко вирощувати, оскільки його агротехніка доволі проста й не вимагає великих трудовитрат;
Морозостійкість і адаптивність. Хрін є морозостійкою та досить невибагливою культурою, яка може рости на різних ґрунтах. Це робить його придатним для вирощування в різних регіонах України.
Вільна ніша на ринку. Хрін є відносно невеликою нішевою культурою на ринку України, що дозволяє фермерам отримати певну частку ринку без великої конкуренції.
Ґрунтовний підхід до вирощування
Хрін вирощують на таких ґрунтах, як суглинки, чорноземи або супіщані ґрунти, а глинисті ґрунти можна вдосконалити, додавши пісок або перегній. Загалом хрін найкраще росте на ділянках із достатнім сонячним освітленням і правильно організованим поливом, який становить від 150 до 250 м³ води на гектар. Полив проводять зазвичай 3–4 рази у центральних регіонах, а в південних районах — 5–6 разів, що забезпечує рівномірне розподілення води та сприяє стабільному зростанню рослин. Автоматизовані системи поливу з датчиками вологості дозволяють точно контролювати процес, що особливо важливо для дрібних господарств.
Поточна ситуація в галузі вирощування хрону демонструє позитивну динаміку. Фермери Львівщини, які активно впроваджують інноваційні методи обробітку ґрунту й автоматизовані системи поливу, досягли врожайності 5–6 т/га. Як зазначається, близько 60% урожаю має товарний вигляд, а решту використовують як посадковий матеріал для наступного сезону.
Ідеться й про застосування мінімальних методів обробітку ґрунту, скажімо, таких як no-till або strip-till. Чи, скажімо, ridge tillage — система обробітку ґрунту, за якої він формується у вигляді грядок (гребенів), а рослини садять на вершинах цих грядок. Високі грядки особливо доречні в регіонах із важкими або погано дренованими ґрунтами, оскільки вони сприяють поліпшенню умов для росту рослин. Загалом цю технологію досить широко застосовують для таких культур, як кукурудза, соя та картопля. Однак в Угорщині чи Польщі, що є європейськими лідерами у вирощування хрону, її можна застосовувати й на цій культурі.
Серед основних переваг високих грядок такі:
Покращений дренаж. Високі грядки забезпечують ефективне відведення надлишкової вологи, що знижує ризик загнивання коренів.
Ранній початок сезону. Ґрунт на високих грядках швидше прогрівається навесні, що дозволяє раніше почати посівні роботи.
Зручність обробітку. Високі грядки полегшують доступ до рослин, зменшуючи необхідність нахилятися, що робить процес догляду комфортнішим.
Загалом застосування ridge tillage може знизити витрати на обробіток ґрунту та збирання врожаю. Водночас покращується якість коренів хрону, що підвищує їхню ринкову вартість.
Попит і напрями збуту продукції
Попит на хрін в Україні доволі стабільний, хоча споживачі ще не повністю усвідомлюють його численні корисні властивості. Зокрема, це багатий вітамінний склад, антимікробна й протизапальна дія, поліпшення травлення, детоксикація організму та підтримання дихальних шляхів. Хрін є популярною приправою в кулінарії як в Україні, так і в багатьох країнах Європи — його популярність серед екосвідомих споживачів тільки зростає.
Серед основних переробників хрону в Україні значну роль відіграє Вінницька харчосмакова фабрика, яка під брендом «Українська Зірка» обіймає провідну позицію на ринку. Фабрика активно закуповує сировину з регіонів, проте постійною проблемою є її брак, через що в періоди кризи доводиться імпортувати саджанці з тієї ж Угорщини. Також варто назвати таких відомих переробників, як Demydiv, Novus, «Хуторок» й ін.
Експортні перспективи вирощування хрону також досить обнадійливі. Основними ринками вважаються Німеччина, Польща, Франція та Велика Британія, де популярність органічних продуктів стрімко зростає. І виробництво хрону, яке відповідає стандартам ЄС, відкриває українським аграріям можливості для роботи з великими дистриб’юторами.
Хрін по-новітньому
Для подальшого покращення виробництва та переробки хрону в Україні треба модернізувати технології вирощування. В перспективі йдеться про впровадження систем точного землеробства, мінімального обробітку ґрунту, автоматизованих систем поливу із застосуванням датчиків вологості тощо.
__________________
На часі розширювати виробництво продуктів із доданою вартістю, таких як сухий хрін, пасти, соуси тощо
__________________
Також великі перспективи має й переробка. На часі розширювати виробництво продуктів із доданою вартістю, таких як сухий хрін, пасти, соуси тощо. Експерти кажуть про запровадження новітніх технологій для збереження свіжості й аромату хрону, таких як вакуумне упакування та контроль температури, що забезпечує високі стандарти якості. Переробні підприємства можуть упроваджувати нові формати продукції, використовуючи хрін як базовий інгредієнт у соусах, приправах і навіть напоях.
Загалом інвестиції в сучасну переробку дозволять підвищити якість продукції, знизити собівартість виробництва та розширити канали збуту як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках.
Іван Кандул