Розторопша – лікарська рослина, що стає усе більш популярною в Україні. І це не дивно, адже при урожайності до 16 центнерів з гектра та при ціні в 60 гривень за кілограм, розторопша дає майже 100 000 грн оборотних коштів із гектару. І це при тому, що затрати на її вирощування не значні, а попит стабільний як в самій Україні, так і на продаж за кордон. 

Розторопша плямиста — культура раннього посіву. Оптимальний термін співпадає із сівбою пізніх ярових культур і це забезпечує дружні сходи на 8–10-й день за середньодобової температури +10 °C. Для її вирощування найкраще придатні пухкі, слабокислі супіщані грунти.

Ґрунт перед посівом потрібно розрихлити та внести гербіциди, оскільки розторопшу неприпустимо висівати на засмічених ділянках, особливо багаторічними бур’янами. Вона не вибаглива до родючості ґрунтів, але на підживлення реагує потужним ростом усіх частин рослини. Посухостійка, особливо в другій половині вегетаційного періоду.

Кращими попередниками вважаються чорні пари, озимі зернові, просапні культури, однорічні і багаторічні трави. Є дані, що розторопшу можна вирощувати два-три роки на одному місці. Слід зазначити, що сама розторопша — непоганий попередник для інших польових культур.

Відразу після збирання попередника проводиться лущення стерні дисковими боронами в два сліди на глибину 6–8 см, через 10–14 днів — повторне лущення на глибину 12–14 см. Оранку проводять на глибину 25–27 см. Її можна замінити плоскорізним обробітком на ту ж глибину. У зимовий період проводять снігозатримання.

Враховуючи, що розторопша на перших етапах розвивається поволі і пригнічується бур’янами, внесення гербіцидів є обов’язковим прийомом, особливо при широкорядній сівбі. Необхідність їх застосування визначається з урахуванням ступеня засміченості кожного поля. Добрі результати отримують при поєднанні декількох технологічних операцій при передпосівному обробітку грунту (вирівнювання, культивації, прикочування).

Застосування мінеральних добрив значно впливає на формування густини рослин, продуктивність розторопші і якість її плодів. Розторопша відноситься до рослин із розтягнутим періодом споживання елементів мінерального живлення. Для неї не бажане зайве азотне живлення, оскільки воно веде до затримки дозрівання плодів, а також знижує їх олійність.

Кращий спосіб посіву — суцільний, норма висіву — 25–30 кг/га, глибина закладання насіння — 3–4 см. Суцільний спосіб посіву забезпечує більш рівномірне дозрівання насіння.

Контроль бур’янів в агроценозі забезпечує не тільки підвищення врожайності цієї культури, але і поліпшення якості її сировини. Гербіциди на посівах розторопші можна застосовувати у два етапи: грунтові — до посіву, і післясходові — по вегетуючих рослинах. Основним грунтовим гербіцидом є трефлан. Він ефективно пригнічує лободу білу, щирицю закинену, редьку дику, паслін чорний та інші дводольні бур’яни. Трефлан легко випаровується при внесенні, тому його необхідно закладати в грунт у найкоротші терміни. Результативність дії гербіциду залежить від вологості грунту і глибини його внесення. Сухий грунт значно знижує активність препарату. Ефективність трефлану зберігається у грунті близько місяця. Його застосування на розторопші офіційно дозволене в Україні у вигляді 24%-го і 48%-го концентрату емульсії. Норма внесення — 4 і 2 кг/га, відповідно. Допущений до застосування на цій культурі і грунтовий гербіцид трифлурекс (48%-й концентрат емульсії) у дозі 2 кг/га або 24%-й к. е. у дозі 4 кг/га.

Цвітіння розторопші починається у червні і продовжується майже усе літо. Суцвіття — кошики бузкового кольору до 6 см у діаметрі. Рослина — хороший медонос.

Сировину (плоди) збирають у третій декаді серпня при достиганні насіння, коли суцвіття (кошики) висихають, набувають жовтого кольору і починають розпушуватись. Насіння достигає по мірі засихання кошичка і може швидко висипатись, тому його збір відбувається у кілька прийомів.

При прямому комбайнуванні зернозбиральні комбайни зрізають коробочки і обмолочують їх при збільшеному зазорі і зменшеному числі оборотів молотильного барабана.

Через здатність плодів до осипання збирання слід проводити рано вранці, коли вологість повітря зменшує парусність плодів. Відомі випадки, коли зневага цією закономірністю призвела до втрати більше половини всього урожаю за 3–4 години. При дотриманні всіх технологічних операцій урожайність насіння становить до 1 т/га.

МИРОСЛАВ ДЕРЕВ'ЯНКО, студент кафедри журналістики та філології
Сумського державного університету

Китай дарує світу нову сільськогосподарську...

На власній продовольчій безпеці цивілізація, історія якої нараховує майже 5 тисяч років, як то...

Чотири поради для агрономів, які планують...

В 2023 році в країні площі під соняшником зросли майже на 7% порівняно з попереднім роком через...

АгроХім - дистрибютор засобів захисту рослин в...

Дистрибуційна компанія АгроХім: надійний постачальник засобів захисту рослин, насіння та добрив У...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

33316
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

23465
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

11660
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.