Цю бобову культуру багато хто вже називає найприбутковішою культурою сезону. Деякі фахівці вважають, що за належних умов й агротехнічних підходів соя здатна суттєво перевершити за рентабельністю вирощування навіть високомаржинальний соняшник. Але високий результат та якість урожаю потребують вивіреного поєднання всіх чинників виробництва. І своєчасне та ефективне збирання сої — це одне з головних завдань, яке нагально постає перед агровиробником. Адже неправильні рішення у цей відповідальний час можуть коштувати 20–30% урожаю. Тому європейські виробники сої особливу увагу надають саме завершальному етапу технологічного циклу

У Євросоюзі менше сіють, але врожай збільшується

Європа поки що не є одним зі світових лідерів у виробництві цієї бобової культури. З тієї простої причини, що сіють її там обмаль. Та й Україна, де цьогоріч очікують зібрати приблизно 4 млн тонн сої, теж ще не стала повноправним учасником європейської спільноти.

Однак, за прогнозами Союзу сприяння розвитку олійних і білкових рослин (UFOP), урожай сої цього року у ЄС становитиме близько 2,8 млн тонн — що на 16% більше за тогорічний. Прогнозоване істотне збільшення загальної пропозиції соєвих бобів у ЄС буде зумовлено вищою врожайністю, бо посівні площі під соєю у ЄС становлять 994 тис. гектарів, що навіть значно менше, ніж торік. Європейські фахівці зазначають: вагому роль в успіхах місцевих виробників відіграють також ефективні підходи збирання.

Критерії успішного збирання — прості: отримати максимальну кількість зерна з максимально можливою якістю й чистотою в оптимальні терміни. Як наголошують у Європейському Співтоваристві Legume Hub/Центр Бобових Культур, основними чинниками, що впливають на втрати врожаю, є передзбиральні заходи, час збирання та налаштування комбайна.

Польові танці від вологості

Збирання слід починати, коли вологість насіння знизиться до 13–15%. Швидкість висихання в основному залежить від температури та опадів. Вітряна погода також пришвидшує висихання сої.

Також зазначається, що вміст вологи в насінні може варіювати протягом дня на 5%. Тобто якщо вранці насіння занадто вологе, воно може висохнути протягом дня до оптимальних кондицій. А волога фаза зберігається довше, бо ночі стають довшими й холоднішими.

_____________________

Зрілі соєві боби більше відкриті, ніж у зернових культур — і можуть швидко втрачати вологу протягом дня. Оскільки стручки тендітні, цикли висихання і зволоження, що повторюються, збільшують дроблення стручків і втрату насіння. Тому, якщо погода нестабільна, то вибір часу має вирішальне значення.

_____________________

Біологічні особливості культури зумовлюють високу швидкість висихання. Зрілі соєві боби більше відкриті, ніж у зернових культур — і можуть швидко втрачати вологу протягом дня. Оскільки стручки тендітні, цикли висихання і зволоження, що повторюються, збільшують дроблення стручків і втрату насіння. Тому, якщо погода нестабільна, то вибір часу має вирішальне значення.

Ідеальна вологість зерна для жнив — близько 13%. Для виробництва насіння вона становить близько 15%, бо насіння за такої вологості менш схильні до механічних пошкоджень. Очікування, коли врожай висохне приблизно до 12%, знижує витрати на сушіння після збирання врожаю. Вологість насіння може бути нижчою за 15% для короткого зберігання і близько 12% — для довгого.

Утім, ідеал важкодосяжний навіть у Європі. Тож якщо після середини жовтня вміст вологи в насінні вищий і краща погода не передбачається, можна розпочати збирання і з вологістю насіння вищою від ідеальної — до 20%. Але тоді буде потрібно турбуватися вже про сушіння сої, що тягне за собою додаткові витрати. Загалом за затримання збирання врожаю збільшуються втрати та знижується якість насіння.

Сценарії соєвих жнив

Фахівці Legume Hub зазначають: під час збирання сої можуть виникнути різні типові сценарії:

• культура розвивалася у сприятливих умовах, листя опадає впродовж дозрівання, протягом кількох днів вологість насіння знижується до оптимального рівня для збирання врожаю;
• рослини потерпають від стресових умов, таких як посуха та/або висока температура, що призводить до раннього фізіологічного старіння. Більшість листя ще не опало, тоді як стручки і насіння дозріли й готові до збирання врожаю;
• урожай дозріває, але з тих чи інших причин його вчасно не збирають. У такому разі втрати збільшуються через хвороби й осипання стручків. Особливо це небезпечно, якщо вже достиглі стручки піддаються шкідливому впливу кількох циклів зволоження та висихання.

Упродовж вегетаційного періоду розвиток культури може змінюватись залежно від польових умов. Фермерам рекомендують регулярно перевіряти стан зрілості стручків і вологість зерна, щоб визначити початок збирання. Окрім того, треба регулювати комбайн як мінімум двічі на день уже в процесі збирання. Адже вологість насіння може коливатися залежно від часу доби (вологість насіння на світанку і надвечір може відрізнятися на 5% вологості насіння опівдні).

Щоб бункер показав добрий урожай

Зрозуміло, що успішне збирання врожаю — це справа техніки. Тобто її параметрів і підготовки, кваліфікації оператора. Без ретельного налаштування зернозбирального комбайна кінцевий результат завжди бажатиме кращого, який би там високий не сформували врожай.

Соя має кілька біологічних особливостей, які визначають оптимальні методи збирання. Насамперед ранні стручки часто формуються близько до ґрунту. Це означає, що стіл і ніж комбайна мають бути спрямовані близько до землі — рівне, тверде та вільне від каміння насіннєве ложе є великою підмогою під час жнив.

Характеристики самої сої впливають на налаштування та роботу комбайна. Соєві боби великі й важкі, але оболонка насіння тендітна. Зерна потрібно захищати від сил і механізмів молотарки, особливо якщо зерно використовують для виробництва насіння.

_____________________

Cлід ретельно відрегулювати швидкість обертання барабана та відповідний зазор підбарабання. Стручки легко обмолочуються, тому можна застосовувати найбільш щадний молотильний механізм із низькою швидкістю обертання барабана та відкритим підбарабанням. Окрім мінімізації травмування зерна це також знижує споживання пального комбайном.

_____________________

Відтак слід ретельно відрегулювати швидкість обертання барабана та відповідний зазор підбарабання. Стручки легко обмолочуються, тому можна застосовувати найбільш щадний молотильний механізм із низькою швидкістю обертання барабана та відкритим підбарабанням. Окрім мінімізації травмування зерна це також знижує споживання пального комбайном.

Для дбайливого відокремлення насіння від соломи можна використовувати високу швидкість обертання вентилятора. Нарешті, слід дбайливо поводитися з насінням у зерновому бункері, у шнеках та під час транспортування, не випорожнюючи повністю бункери та шнеки й мінімізуючи швидкість шнеків і висоту падіння.

Техніка й практика збирання

Центр Бобових Культур Legume Hub наводить основні технічні рекомендації, які слід урахувати в процесі збирання сої:

• Збирання сої має відповідати стану поля та врожаю. Для цього треба відрегулювати швидкість руху комбайна, повітряний потік, швидкість обертання барабана, зазори та сита;
• Збиральна маса захищає насіння, тому швидкість руху вперед має підтримуватися для достатнього потоку матеріалу через молотильні механізми, щоб зменшити пошкодження насіння;
• Різальний апарат комбайна слід тримати близько до ґрунту (3–6 см). Для того, щоби зрізання рослин близько до поверхні ґрунту, швидкість руху повинна бути помірною — не більше за 5 км/год;
• Каміння або нерівна поверхня можуть обмежити мінімально можливу висоту зрізування, адже слід уникати пошкоджень жатки. В ідеалі слід використовувати гнучкий різальний апарат, який дозволяє ковзати по землі та видаляти каміння тощо. Це знижує втрати приблизно на 10% і робить мінімальними;
• Барабан жатки має бути ретельно відрегульований, щоб зменшити контакт із рослиною;
• Швидкість обертання барабана має бути синхронізована зі швидкістю комбайна — зазвичай на 25% швидше;
• Швидкість обертання барабана має становити 400–600 оборотів на хвилину, залежно від вологості насіння;
• Сита мають бути відрегульовані відповідно до розміру насіння.

Іван Кандул

Віталій Ільченко: «Українські компанії повинні...

В Ukravit не чекають на закінчення війни, а фокусуються на роботі, щоб розвиватися й фінансово...

Заробити на сушарці

Наявність ефективного зерносушильного комплексу в господарстві дає змогу не лише суттєво заощадити...

Галина Борачок: «Для Аграрного сектору пріоритет...

Як перетворити філію заводу профнастилу й сандвіч-панелей на надійного партнера агронапряму й...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

43240
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

30139
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

16632
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.