Соя: обробка очима оператора
- Деталі
- Бобові
- 450
Усі ми розуміємо важливість точного вибору засобів захисту рослин. Однак, чи завжди пам’ятаємо, що мінімум 50% їх ефективності залежить від правильного та вчасного внесення? Це стосується препаратів як для фоліарного застосування, так і для обробки насіння. У цій статті пропонуємо розглянути основні аспекти, що допоможуть якісно обробити насіння сої.
Як нам усім відомо, соя досить вибаглива культура, що потребує особливого підходу, починаючи з підготовки посівного матеріалу і закінчуючи сівбою в полі. У процесі обробки насіння слід звернути увагу на три основні моменти:
1. Кількість робочого розчину.
2. Правильне приготування робочого розчину.
3. Обладнання, яким користуються для обробки насіння.
Тож розглянемо детальніше всі ці важливі процеси.
На сьогодні в багатьох господарствах для обробки насіння існує «стандарт» на всі культури — 10 л робочого розчину на тонну, що водночас є основною причиною злипання насіння (за використання інокулянтів) і нерівномірності його покриття. Чому так?
Варто з’ясувати деякі моменти.
Насіння сої має низьку гідрофільність, тобто здатність поглинати вологу. Це означає, що за великої кількості робочого розчину значна його частина стікатиме з насіння. На обробленому насінні спостерігається ефект «перепелиного яйця» (фото 1). Це перша ознака того, що треба зменшити обсяг робочого розчину.
Фото 1. Ефект «перепелиного яйця» на сої
Для обробки насіння сої компанія «Сингента» рекомендує застосовувати інокулянти: бактерії виду Bradyrhizobium Japonicum (Атува®) та живильне середовище протектор Премакс™. Останній надає можливість утворити колоїдний розчин, у якому всі складові будуть розподілені рівномірно. Препарат Премакс™ потрібен для стартового харчування бактерій і на початкових етапах розвитку рослини. Він сприяє кращому рівню виживання бактерій у несприятливих умовах, наприклад, під час посухи. Відповідно, Премакс™ має значно більшу густину, ніж Атува®, і під час використання надмірної кількості робочого розчину та утворення висячої краплі буде стягувати інокулянт донизу, бо Атува® є найлегшою складовою розчину. В такому разі біологічний препарат не зможе рівномірно вкрити насінину, що суттєво знизить його ефективність.
За використання 8, 10 чи 12 л/т робочий розчин стікає по насінню та в місцях дотику між насінинами затримується, і за повного висихання вони сильно злипаються. Надалі це стане проблемою під час сівби й призведе до додаткового травмування насіння, бо доведеться докладати зусиль, щоб розбити утворену грудку.
Щоб уникнути злипання обробленого насіння, потрібно:
1. Дотримуватися рекомендацій компанії «Сингента» при протруюванні насіння сої, за якими кількість робочого розчину має становити від 4 до 6 л/т, залежно від типу обладнання.
2. Скористатися сервісом налаштування процесу обробки насіння від компанії «Сингента»:
• для фермерських господарств — це «АгроГід»;
• для господарств, у яких відсутнє професійне обладнання, — це мобільні протруювальні комплекси;
• для агрохолдингів і насіннєвих заводів — це Інститут захисту насіння Seedcare™.
Правильне приготування робочого розчину
Слідом за кількістю робочого розчину варто розглянути сам процес його приготування. Особливістю розчину для обробки сої є наявність у ньому живих організмів (бактерій), тому приготування такого виду суміші має певну особливість.
На основі проведених багаторічних досліджень виробники біологічних продуктів з метою максимального збереження життєздатності бактерій рекомендують нам для приготування робочого розчину дотримуватися певного порядку додавання компонентів. Він залежить від того, чи використовуємо ми почергове нанесення інокулянта й протруйника, чи застосовуємо бакову суміш.
Варіант № 1 — одна бакова суміш
За такого нанесення протруйника та інокулянта всі компоненти змішують в одному баку і робочий розчин подають до протруювальної камери однією дозувальною лінією (насосом). Головною умовою такого способу нанесення є уникнення прямого контакту інокулянта з концентрованим протруйником. Щоб приготувати робочий розчин правильно, потрібно взяти дві місткості, де підготувати окремо розчин біологічних продуктів і розчин протруйника. У першій місткості потрібно Премакс™ (живильне середовище) спочатку розчинити в необхідній кількості води та ретельно перемішати, потім у цю суміш додати інокулянт Атува® (бактерії) і знову ретельно перемішати. Паралельно з цим в іншій місткості у залишкову кількість води потрібно додати протруйник Вайбранс® RFC, перемішати. Особливу увагу варто приділити змішуванню розчинів із кожної місткості. Потрібно біологічний продукт (перша місткість) залити у хімічний (друга місткість) і все ретельно перемішати.
Для протруйника Вайбранс® RFC за норми робочого розчину 6 л/т це схематично має такий вигляд:
• перша місткість — вода 1 л + Премакс™ 0,5 л перемішування + Атува® 2 л отримуємо суміш 3,5 л перемішування;
• друга місткість — вода 1,5 л + Вайбранс® RFC 1 л перемішування;
• уміст першої місткості (суміш вода + Премакс™ + Атува®)
• 3,5 л виливаємо у другу місткість (вода + Вайбранс® RFC)
• 2,5 л отримуємо об’єм 6 л перемішування.
Оброблене насіння за використання такої бакової суміші зберігати не більше ніж 60 діб від протруєння до моменту висіву.
Варіант № 2 — паралельне нанесення протруйника та інокулянта
Такий спосіб нанесення протруйника та інокулянта передбачає, що всі компоненти подають до протруювальної камери почергово: спочатку — протруйник і вже потім — інокулянт. Приготування робочого розчину аналогічне варіанту № 1 з однією лиш різницею, а саме: не потрібно змішувати розчини з кожної місткості.
Для протруйника Вайбранс® RFC за норми робочого розчину 6 л/т це схематично має такий вигляд:
• перша місткість — вода 1 л + Премакс™ 0,5 л перемішування + Атува® 2 л отримуємо суміш 3,5 л перемішування;
• друга місткість — вода 1,5 л + Вайбранс® RFC 1 л перемішування.
До протруювальної камери розчини з кожної місткості подають окремо і почергово.
Оброблене насіння за паралельного нанесення протруйника та інокулянта зберігати не більше ніж 90 діб від протруєння до моменту висіву.
Примітка для двох варіантів приготування робочого розчину
Для приготування робочого розчину слід брати не хлоровану та не жорстку воду температурою не меншою ніж +12 °С. Приготований розчин потрібно використати протягом 12 год. Варто пам’ятати, що всі препарати перед застосуванням потрібно ретельно збовтати, а готовий робочий розчин постійно перемішувати.
Оброблене насіння повинно зберігатися за таких умов:
• відсутність потрапляння прямих сонячних променів;
• температура навколишнього середовища — від +5 до 15 °С.
Обладнання, яким користуються для обробки насіння
На завершення хочеться сказати кілька слів про правильне обладнання для обробки сої. Ми вже знаємо, як готувати робочий розчин, які норми використовувати для протруювання та якими допоміжними сервісами компанії «Сингента» можна скористатися для отримання максимального ефекту від препаратів.
Чим обробити сою якісно та без травмування насіння?
Великою проблемою для насіння сої є шнекові механізми, що встановлено як у протруювальних камерах, так і в транспортувальному обладнанні. У них соя піддається сильному травмуванню, що в підсумку може призвести до отримання 20% пошкодженого насіння. Це залежить від типу механізму та його технічного стану. Тут варто замислитись, скільки ж втрачається майбутнього потенційного врожаю. Нижче можна побачити, яке на вигляд насіння сої, оброблене на професійній протруювальній машині порційного нанесення Piccolo (фото 2) і на всім відомій ПНШ (фото 3).
Фото 2. Насіння сої, оброблене на професійній протруювальній машині Piccolo
На фото 3 бачимо травмоване та пошкоджене насіння, а це втрати як нашого потенційного урожаю, так і коштів, вкладених у саме насіння. Слід уникати використання подібного обладнання (крім щіткових шнеків) чи замінити його на стрічкові конвеєри транспортувального обладнання і застосовувати сучасні протруювачі барабанного або порційного типу.
Фото 3. Насіння сої, оброблене на ПНШ
Якщо ж склалося так, що потрібного обладнання немає, а потреба у якісній обробці сої вкрай важлива, компанія «Сингента» пропонує українським аграріям скористатися сервісом мобільного протруювання сої. Спеціалісти Інституту захисту насіння Seedcare™ мають досвід і застосовують професійне обладнання для обробки сої відомих світових виробників Piccolo (фото 4) та USC.
Фото 4. Мобільний протруювальний комплекс Piccolo
Віталій ЛІВІЦЬКИЙ, фахівець з підтримки програм
засобів захисту рослин, компанія «Сингента»
Анна КІКОТЬ, технічна менеджерка з
обробки насіння, компанія «Сингента»