
Виробництво вермікомпостних добрив отримує поштовх для розвитку
- Деталі
- Статті
- 2406
Аграрний сектор України стикається с кардинальними викликами. І це не лише воєнне лихоліття, експортні обмеження, не завжди непродумані рішення в земельній сфері тощо. Навіть перспектива вступу у ЄС, перехід на євростандарти — це вкрай серйозні й непрості зміни. Особливо обтяжливими вони можуть стати для невеликого аграрного бізнесу. Тому пошук нових ніш для підприємницької діяльності стає все актуальнішим. І виробництво органічних добрив, зокрема біогумусу, сповна відповідає європейському курсу та трендам розвитку сільського господарства
Як визнається на галузевому й на офіційному рівні, Україна розпочала переговори щодо вступу до Євросоюзу практично без можливості обстоювати свої умови. Тобто ми змушені однозначно погодитися на всі вимоги ЄС, зокрема щодо аграрного сектору. Олександра Авраменко, голова комітету з євроінтеграції УКАБ, наголосила: «Нам доведеться імплементувати тисячі директив і нормативних актів ЄС, включно з вимогами щодо агропромислового комплексу». Як законодавству, так і українським аграріям уже час потроху адаптуватися до нових, жорстких європейських стандартів.
Органічне рівняння на Європу
І тут слід урахувати, що у Європі неухильно проводиться політика щодо скорочення хімічних добрив у сільському господарстві й просуванню екологічно безпечніших рішень. Зокрема, застосування різного роду органічних, біологічних добрив. Так, ЄС ухвалив масштабну стратегію «Європейська Зелена угода» (European Green Deal), частиною якої є програма «від ферми до столу» (Farm to Fork). Одним із головних завдань є скорочення використання хімічних пестицидів і добрив на 50% до 2030 року, збільшення частки органічного сільського господарства до 25% загальної сільськогосподарської площі
у ЄС.
Одним із напрямів «екологізації» європейського агросектору є нарощення виробництва та застосування біогумусу / вермікомпосту.
Біогумус — це повністю органічне добриво, яке покращує структуру ґрунту, підвищує її родючість і сприяє здоровому росту рослин, не забруднюючи ґрунтові води й не накопичуючи токсичні речовини в ґрунті. Біогумус також сприяє збереженню ґрунтової мікрофлори та фауни, що позитивно впливає на загальну екосистему земельних угідь.
Окрім декларування та відповідної регуляторної політики Європейський Союз та уряди окремих країн-членів надають субсидії та гранти фермерам, які переходять на більш екологічні методи ведення сільського господарства. Сюди входить підтримка використання органічних добрив, таких як біогумус.
В Україні про таку підтримку наразі говорити складно. Проте перспективність такої ніші для малого аграрного бізнесу стала очевидною. У цьому сегменті вже працює низка компаній — від найбільшої в країні верміферми на Закарпатті (1100 м²) до зовсім маленьких, аматорських стартапів.
Простота й мінімум витрат
Технологія виробництва біогумусу — це простий і ефективний процес, який дозволяє отримати якісне органічне добриво з мінімальними витратами. Природний процес переробки органіки складається з кількох етапів:
• Підготовка субстрату (живильного середовища). Він зазвичай складається з органічних відходів, таких як гній і пташиний послід, рослинні рештки (листя, трава, солома, силос тощо, харчових відходів). Важливо забезпечити правильне співвідношення вуглецю й азоту в субстраті для оптимального живлення черв’яків і запобігання гниттю.
• Вибір і заселення черв’яків. Для виробництва біогумусу найчастіше використовують дощових черв’яків виду Eisenia fetida (червоний Каліфорнійський черв’як), бо вони досить невибагливі щодо умов існування, швидко переробляють органічні відходи, збагачуючи його ферментами й корисними мікроорганізмами.
• Створення оптимальних умов. Черв’яки потребують певних умов для активної переробки органіки. Температурний режим має становити 15–25 °C, вологість субстрату — 70–80%. Також для доступу кисню субстрат має бути добре провітрюваним.
• Переробка органіки (компостування). Черв’яки харчуються органічним матеріалом, пропускаючи його через травну систему і переробляючи на компост. Під час цього процесу органічні речовини розкладаються, збагачуються ферментами, корисною мікрофлорою, гуміновими й фульвовими кислотами, а також мінеральними елементами.
• Дозрівання вермікомпосту. Після того як черв’яки переробили субстрат, біогумусу потрібно дійти до кондиції, дозріти протягом 1–3 місяців. У цей час відбувається стабілізація гумусу і поліпшення його властивостей. У результаті виходить більш концентроване добриво, яке повільніше вивільняє поживні речовини й забезпечує підживлення рослин на триваліший строк.
• Сепарація біогумусу і черв’яків. Коли субстрат повністю перероблено, біогумус відокремлюють від черв’яків. Їх потім використовують для наступного циклу переробки.
• Сушіння та упакування. Готовий біогумус часто підсушують (у щадному режимі, щоб зберегти корисні мікроорганізми й активні речовини) для видалення зайвої вологи та зручності зберігання, фасують у мішки або контейнери для подальшої реалізації.
Легкодоступно, поживно та корисно
Добриво, отримане в результаті діяльності черв’яків, має низку переваг перед іншими органічними добривами. Воно містить необхідні рослинам поживні речовини, макро- і мікроелементи в легкозасвоюваній формі. Так, хімічний склад біогумусу значно варіює, що пов’язано з широким набором органічної сировини для його виробництва. Та в його складі в тій чи іншій пропорції є:
• основні макроелементи — калій, магній, фосфор і азот — та мікроелементи. У біогумусі ці речовини перебувають в активній, розчинній формі, що полегшує їх засвоєння рослинами;
• фульвові кислоти, які перетворюють сонячну енергію на хімічну, що підтримує життєдіяльність рослин. До того ж фульвові кислоти мають антибактеріальні властивості, захищаючи рослини від хвороботворних мікроорганізмів;
• гумінові кислоти стимулюють розвиток кореневої системи, особливо за внесення рідких добрив. Завдяки цим кислотам ґрунт краще утримує вологу й поживні речовини, що важливо в умовах посухи.
Що важливо: в біогумусі містяться рослинні антибіотики та гормони за відсутності патогенних мікроорганізмів, яєць паразитів, насіння бур’янів. Вермікомпост не збільшує інфекційне навантаження на ґрунт, засміченість ділянок бур’янами, як це відбувається за внесення інших органічних добрив, зокрема, гною тощо. Біогумус повільно та рівномірно засвоюється рослинами на всіх стадіях вегетації, забезпечуючи їх повноцінне харчування, покращуючи кількісні та якісні показники врожаю.
Повноцінний комплекс переваг
Таким чином, ми отримуємо повноцінне, екологічно корисне добриво комплексної, синхронної та пролонгованої дії. Його ефективність у ґрунті зберігається до 5 років. Біогумус перешкоджає вимиванню поживних речовин, покращує фізико-хімічні властивості ґрунту, знижує дію шкідливих речовин, фітотоксичних елементів, радіонуклідів і важких металів. Також застосування вермікомпосту знижує норму внесення мінеральних добрив.
Серед найпоширеніших сфер застосування цього органічного добрива варто зазначити овочівництво як відкритого, так і закритого ґрунту. Також усе активніше біогумус використовують у садівництві, виноградарстві, вирощуванні квітів, виготовленні горщиків для розсади, квітів і овочів, приготуванні комплексних ґрунтових субстратів. Така популярність пояснюється низкою комплексних переваг продукту, серед яких, зокрема, такі:
• збагачення ґрунту, покращення засвоєння поживних речовин з нього, зниження кислотності і покращення структуру ґрунту;
• суттєве пришвидшення проростання насіння, стимулювання приживаності та зростання розсади, утворення здорової кореневої системи;
• відсутність патогенної мікрофлори, підвищення імунітету рослин до захворювань і стресів, посилення регенерації в разі уражень;
• сприяння вегетації на всіх етапах росту рослини, пришвидшеному дозріванню, кращій врожайності та якості вирощеної продукції.
Іван Кандул