Питання посухи та як рослинам отримувати вологу у такий критичний період залишається актуальним. В якості відповіді, а точніше рішення цієї проблеми, хочу поділитись практичним кейсом, що був реалізований у 2015 році в Україні на Вінниччині.

Той рік для цього регіону став справжнім випробуванням. Хто займається сільським господарством, чи проживає у Вінницькій області, може пам’ятати, що цей рік був аномально посушливим. На ресурсах, які дають карти опадів, можна подивитись, яка була кількість опадів в Ямпільському районі Вінницької області у 2015 році. Сумарна кількість опадів була 30 мм з березня по вересень – тобто, з відновлення вегетації чи посіву і до збирання врожаю. Загально 30 мм опадів, що випали в декілька підходів, найбільший з яких дав 9 мм. При цьому аграрії знають: 5 мм опадів у ґрунт не йдуть, а просто випаровуються. І якраз на початку весни цього року, ще не знаючи про такі природні умови у цьому році, ми започаткували проєкт, який назвали День поля щодня

Ми до цього року у нашій компанії День поля не практикували, бо в мене було не дуже позитивне ставлення до цього. От уявіть: коли ви когось запрошуєте до себе, ви свій життєвий простір робите ще кращим, ніж він є щодня. Тобто, це не буденна ситуація, і вона  не буде відповідати на 100% тій ситуації, в якій ви проживаєте постійно. Отаким був для мене День поля, коли ви хочете, щоб все виглядало найкращим чином: і бур'яни десь підкосяться ті, які б не косилися, якби люди не прийшли, і те, що не вдалося – воно точно не буде демонструватися. І виходить те, що демонструється на таких Днях поля, не зовсім відповідає дійсності.

Саме тому, щоб змінити цей підхід та показати реальну картину, ми задумали проєкт, який назвали День поля щодня. Цей проєкт був започаткований з нашим партнером журналом Агробізнес сьогодні. І мета його була показати об’єктивну картину, незалежно від того, подобається вона мені чи ні. Реалізація включала наступне. Ми запросили до участі нашого клієнта, який має господарство у Ямполі (на той момент в ньому було 1800 гектарів). На його полях демонстрація відбувалась в реальному часі: від посіву до збору врожаю. В журналі Агробізнес сьогодні ми анонсували цей проєкт, дали координати полів, куди кожен бажаючий міг приїхати в будь-який момент і сам подивитися, що відбувається насправді та оцінити об'єктивну ситуацію. Паралельно з цим в журналі ми почали описувати технологію та що на конкретний момент було зроблено, як зроблено і давати фотографії стану полів на момент подачі матеріалу в розрізі декількох місяців.

Варто зауважити, що ми почали працювати з цим господарством з осені 2013 року. Тобто це вже був другий рік застосування технології ЯРОС у цьому господарстві (якщо брати календарний рік). Волога генерувалася у ґрунті завдяки структурі ґрунту, проникності ґрунту і акумулювалася в ґрунті за рахунок збільшення вологоємності та вологоутримуючої здатності, яку забезпечив ЯРОС. І сталося так, що 2015 рік став показовим – як ЯРОС справився зі своєю задачею. 

У господарстві в той рік більшість площі була засіяна трьома основними культурами – це ячмінь, пшениця і соняшник. Збір урожаю став показовим: пшениця – близько 6-и тонн з гектара товарного зерна хорошої якості;  соняшник – більше 3-х тонн з гектара (саме якісного соняшника). При цьому окремі ділянки пшениці та ячменю дали 9 т/га.

Ось такий практичний кейс, який був зафіксований в журналі на фотографіях, звітах з полів. І тут чуда ніякого немає, звичайно. Рослина для вегетації потребує вологи, точніше для виконання своєї генетичної програми будь-якій рослині потрібна волога – це один з найкритичніших факторів. Аграрії це чудово знають. Якщо ж був отриманий такий врожай, значить волога була, тож звідки вона з’явилась, якщо не падала зверху?

Відповідь є в теорії агрономії. Волога може генеруватися та збиратися в ґрунті, якщо він має певні властивості. Наш практичний кейс є підтвердженням того, що це можливо. Якщо брати визначення родючості ґрунту, там однією із функцій ґрунту або властивостей ґрунту є саме забезпечення рослини вологою.

У 2015 році якісна товарна продукція була на вагу золота. Тобто господар в цьому господарстві не просто виростив продукцію, а ще й отримав конкурентну перевагу в порівнянні із сусідами-аграріями, тому що у нього була якісна продукція, завдяки якій він отримав надприбуток.

Ґрунт по визначенню має величезний потенціал генерації і накопичення вологи. Весь цей величезний потенціал є в ґрунтах України. На жаль, більшість аграріїв втрачають цю вологу, ігноруючи можливості ґрунту. Наш досвід підтверджує, що це можливо не тільки в теорії, а й на практиці.

Матеріали по темі:

День поля щодня

 День поля щодня: приїздіть і дивіться!

 День поля щодня: виходьте за коло "червоних прапорців" агрономічних догм

 День поля щодня: Посухостійкість — безальтернативна перевага технології ЯРОС

 День поля щодня: "Був час розкидати каміння, прийде час його збирати"

Олександр ЧЕРНЕЦЬКИЙпрезидент компанії ЯРОС

Машини для внесення органічних добрив

Без добрив, що забезпечують рослини поживними речовинами, неможливо отримати високі врожаї. Проте,...

Захист посівів у весняний період

Весняний догляд за посівами озимини є важливим щодо дотримання агротехнічних заходів та технології...

BASF Agricultural Solutions Україна про...

У 2024 році аграрна сфера стоїть перед низкою викликів: кліматичні умови, обмежений фінансовий...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39161
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27712
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14591
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.