На вітчизняному ринку агрегатів для обробітку ґрунту плугам належить вагома частка

На ринку плугів України нині представлено різні плуги, зокрема обертові серії ПУМ; Кам’янець-Подільський завод — плуги серії ПЛ, ПНЯ; Шепетівський завод культиваторів — плуги серії ПЛН. Деякі підприємства виготовляють обертові плуги спільно з іноземними фірмами: Бердичівське СП Агромаш — плуги ПОШР-8, Бородянське ПАТ «Борекс» — плуги ПНО-3-40, ПНО-4-40 та завод Бахмачполімермаш — плуги серії ПОНП-8 та модифікації. Плуги серії ПУМ виробництва Одесасільмаш за своїм технічним рівнем мають переваги над серійними плугами серії ПЛН. Основними з них є:

• упровадження лемішно-полицевих вузлів нової конструкції, що забезпечує кращу якість оранки на глибину понад 30 см;
• збільшення відстані між корпусами й рамою плуга, що практично унеможливлює їх закорковування;
• забезпечення можливості регулювання ширини захвату корпусів, що дає можливість вибору оптимального режиму роботи залежно від умов та енергетичного засобу.

Розглянемо окремі з моделей плугів, що є на вітчизняному ринку.

Kverneland

Однією з найбільших фірм Європи з виробництва плугів є Kverneland, до того ж 90% її продукції експортують. Фірма виготовляє 68 типів плугів загального призначення, з них звичайні плуги репрезентовані одинадцятьма типами з різною шириною захвату — від 2-корпусних до 12-корпусних. Як правило, плуги забезпечені механічними запобіжниками для захисту від пошкодження в разі наїзду на перешкоди. У портфелі виробника полицево-лемішні плуги начіпні або напівначіпні для звально-розвальної оранки. Більшість із них обладнано гідрофікованою системою Variomat для безступеневої зміни ширини захвату знаряддя з кабіни трактора, що дозволяє активніше застосовувати агрегат на оранці різних за конфігурацією та рельєфу полів. Ширину захвату регулюють шляхом зміни кута між тяговим брусом, зв’язаним із гідроциліндром, і головним брусом з одночасним поворотом кожного корпусу на потрібний кут. Начіпні плуги створено з кількістю корпусів від 2 до 5, напівначіпні — з кількістю корпусів від 4 до 12.

Ширина захвату і положення точки причепа 6-корпусного напівначіпного плуга ВВ85 регулюється за допомогою гвинтових стяжок. Плуг агрегатується з трактором, що обладнаний CAP начіпного пристрою і рухається правим колесом у борозні. Головний і поздовжній бруси виготовлено з труби 200 × 120 і 140 × 80 мм, встановлені більшою стороною, відповідно, вертикально і горизонтально. Бруси виготовлено з високоякісної термообробленої сталі.

На головному брусі шарнірно змонтовані напівгвинтові корпуси, поєднані тягою, що утворюють паралелограмний механізм. Корпус обладнано кутознімачем, передбачено установку пера на полиці оборотного долота. Перед кожним корпусом на спільному з ним гряділі розташовано рифлений дисковий ніж і передплужник, а всю систему обладнано запобіжним механізмом автоматичної дії. Пружний елемент виконано у вигляді ресори й забезпечує виглиблення носка долота на висоту до 0,5 м.

На плузі встановлено одне заднє опорне колесо, яке під час оранки рухається по полю. Системою важелів і штанг його поєднано з поперечною траверсою начіпного пристрою, що підвищує маневреність орного агрегата в транспортному режимі. Траверса за допомогою гвинтової стяжки пересувається в поперечному напрямі, забезпечуючи узгодження ширини захвату першого корпуса і габаритної ширини трактора.

John Deere

John Deere виготовляє причіпні (5–12-корпусні), напівначіпні (4–8-корпусні) і начіпні оборотні (З–6-корпусні) плуги. Причіпні й напівначіпні плуги мають ручне (за допомогою стяжного гвинта) або гідрофіковане регулювання ширини захвату. Зверху полиці корпусів обладнано сталевими або пластмасовими кутознімачами, що заміняють передплужники. Для гладкої оранки ця фірма розробила і розпочала випуск нового 4-корпусного плуга моделі 3945 із симетричними поворотними корпусами. Плуг обладнано V-подібною суцільнозварною рамою, до якої шарнірно приєднано поворотну плужну раму з жорстко закріпленими на ній корпусами. За допомогою гідрофікованого механізму рама виконує поворот корпусів у лівооборотне або правооборотне положення за повороту агрегата.

Lemken

Оборотні плуги Lemken моделі Opal обладнано гідравлічною системою обороту плуга Uniturn, системою (два ходових гвинти) для регулювання центральної лінії тяги плуга, гідравлічною системою зміщення рами для зміни ширини захвату. Однак обладнання плугів пристроями для зміни ширини захвату плуга збільшує масу плуга на 12–14%, а вартість — на 15–20%. Трубчасту раму прямокутного перерізу виготовлено з легованої сталі, що забезпечує малу масу плугів за їх тривалого строку експлуатації. Компанія випускає сім серій начіпних оборотних плугів Opal для легких, середніх і важких умов праці. Маса плугів, поперечний переріз їх рам із кожним роком збільшуються.

Конструкцією 5-корпусного начіпного оборотного плуга Opal 160 передбачено можливість від’єднання одного корпусу завдяки болтовому фланцевому вузлу, що зв’язує передню і задню частини базового бруса рами. Плуг агрегатується з колісним трактором, який рухається колесами одного борту в борозні від попереднього проходу й обладнується системою автоматичного регулювання /CAP/ начіпного пристрою. Під час оранки CAP утримує на заданій глибині передню частину плуга. Стала глибина оранки задніх корпусів забезпечується пневматичним польовим опорним колесом діаметром 65 см, яке встановлено біля четвертого корпусу, що дає можливість працювати плугом як у 5-, так і в 4-корпусному варіанті.

Кожна серія має 2–3 базових моделі з кількістю корпусів 2, 3, 4, 5, до яких приєднується додаткова корпусна пара. Універсальні корпуси плуга забезпечують кришення й оборот скиби. Ширина захвату — 41 см, найбільша висота полиці — 44 см. Рама — однобрусна з розширеною частиною для кріплення службових елементів. Брус — це труба прямокутної форми перерізом 140 × 120 мм. Для верхнього і нижнього боків на довжині передніх двох корпусів приварені підсилювальні стрічки перерізом 70 × 10 мм. Висота розташування нижнього боку бруса над лемешем корпуса — 780 мм.

Huard

Huard розробила нове покоління оборотних плугів із ромбоподібними відвалами RLM Compact. Рама плуга виконується як суцільна, так і складана для приєднання додаткових корпусних пар зі змінним поперечним перерізом. Начіпний 4-корпусний оборотний плуг RLM Compact обладнано двома знімними задніми корпусами. Він агрегатується з трактором, який забезпечено CAP начіпного пристрою. Плуг рухається колесами одного з бортів у борозні, достатній для вільного пересування шин завдяки ромбічній формі корпусів. Блочну раму виконано у вигляді балки трубчастого квадратного перерізу зі стороною 140 мм. Фланцеве кріплення двох задніх корпусів дозволяє їх демонтувати. Залежно від умов замовлення корпус плуга обладнується захисним пристосуванням механічного (з роздільним болтом — тип Т) автоматичного (пружинного) або гідравлічного типу. Гідравлічна система допускає підіймання корпуса в разі зустрічі з перешкодою до 55 см і вбік до 20 см. Діапазон тиску спрацьовування залежить від умов експлуатації. Оборот плуга здійснюється гідроциліндром з інтегральним дросельним протиударним клапаном. Кінцеві положення плуга блокуються механічно, завдяки чому його нахил під час оранки не змінюється, а гідроциліндр обороту розвантажено від тиску. Ширина захвату переднього корпусу й оптимальний напрям тяги встановлюється одним гвинтом, який за бажанням споживача може бути замінений на гідроциліндр. Глибина оранки встановлюється опорним колесом, яке повертається відносно рами в процесі її обороту.

Василь Наріз

Машини для внесення органічних добрив

Без добрив, що забезпечують рослини поживними речовинами, неможливо отримати високі врожаї. Проте,...

Захист посівів у весняний період

Весняний догляд за посівами озимини є важливим щодо дотримання агротехнічних заходів та технології...

BASF Agricultural Solutions Україна про...

У 2024 році аграрна сфера стоїть перед низкою викликів: кліматичні умови, обмежений фінансовий...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39149
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27703
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14587
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.