Станом на 5 грудня 6 заводів, які входять до «Укрцукру» завершили сезон цукроваріння 2025/26.

Про це розповіла голова асоціації Яна Кавушевська.

За її словами, попри скорочення площ, врожайність цукрового буряку виявилася вищою за минулорічну. За даними «Укрцукру» вона цьогоріч перевищує 58 т/га.

Статистика Мінекономіки вказує меншу врожайність — 53,3 т/га. Станом на 4 грудня аграрії накопали 10,4 млн т буряків (98%).

Основні проблеми цього виробничого сезону пов’язані, зокрема, зі складною погодою — надмірною кількістю опадів, передусім у Вінницькій та Хмельницькій областях, де була ускладнена доставка цукрових буряків на завод.

«Цього сезону ми навіть маємо прецеденти зупинки заводів на кілька днів через неможливість довезти сировину на переробку», — говорить Яна Кавушевська.

В середині жовтня на Вінниччині два з п’яти цукрових заводів тимчасово призупинили роботу через дефіцит сировини. Аграрії не могли викопати цукрові буряки через тривалі дощі та перезволоження ґрунту.

При чому проблемним було (і залишається) як безпосередньо копання цукрових буряків, так і вивезення їх з полів.

«Складність полягає у тому, що спочатку буряк потрібно викопати — а це надзвичайно важко робити, коли ґрунт перезволожений. Фактично копається не просто буряк, а буряк із значною кількістю бруду. Потім цей буряк потрібно довезти польовою дорогою до твердого покриття. А перезволожений грунт фактично унеможливлює транспортування буряку ґрунтовою дорогами без залучення важких тракторів для буксирування автомобілів», — розповідає Кавушевська.

Вона додає, що навіть якщо кагати буряку розташовані вздовж доріг із твердим покриттям є проблеми, якщо автомобілю для завантаження необхідно заїхати у поле біля кагату. В цьому випадку теж необхідно залучати трактори для буксирування.

Попри атаки Росії на енергетичну інфраструктуру, обмеження електроенергії суттєво не вплинули на галузь, говорить Кавушевська.

Цукрові заводи критично потребують електроенергію лише для запуску, після чого переходять на власну генерацію. Натомість ключовим залишається стабільний доступ до природного газу, на якому працює більшість заводів, зазначає голова «Укрцукру».

З газом наразі проблем теж не виникало. Деякі заводи вже завершують сезон цукроваріння, який традиційно триває 3–4 місяці.

«Ми сподіваємося, що з точки зору забезпечення природного газу, зможемо цей сезон завершити планово», — додала Кавушевська.

За даними «Укрцукру», на 1 грудня заводи виробили 1,25 млн т цукру, і прогноз у 1,5–1,6 млн т буде виконано. Наразі працюють 20 заводів, які входять до асоціації, ще 6 завершили сезон цукроваріння.

Найбільший виробник цукру в Україні «Радехівський цукор» почав сезон цукроваріння 16 вересня. Торік його частка у виробництві цукру в Україні склала 31%.

12 вересня усі цукрові заводи «Астарти» почали роботу в сезоні цукроваріння 2025/26. Станом на 18 листопада підприємства переробили 1,6 млн т цукрових буряків і виробили 234 тис. т цукру — менше, ніж 263 тис. т роком раніше. Минулого року компанія виробила 21% цукру від загального обсягу по країні.

Cygnet на своєму цукровому заводі в Житомирській області на 1 грудня вже виготовив близько 24 тис. т цукру. Підприємство переробило 180 тис. т цукрових буряків. Усього в сезоні 2025 року підприємство планує переробити 205 тис. т сировини та отримати 30 тис. т цукру, що майже відповідає результатам минулого року. Завершення сезону очікується до 12 грудня.

В цьому сезоні не працюватиме Капітанівський цукровий завод з I&U GroupСергія Тарасова, а також Красилівський цукровий завод з A'SPIK GROUP. Другий сезон поспіль простоюватимуть заводи «Агрофірми «Світанок» Андрія Засухи, а саме «Червонський цукровик» і Саливонківський цукровий завод, розташовані в Київській області.

 

Пише latifundist.com.

Сівба без зайвих людей і техніки: як зекономити...

В сучасних реаліях, в яких живуть українські фермери, сівба — це не лише про точне та рівномірне...

Як вибрати трактор у категорії 400+ кінських сил

Якщо говорити про середні вітчизняні господарства, то найчастіше як флагманський трактор їх...

Краса поля без бур’янів!

Як же хочеться, щоб кожне поле виглядало як на малюнку: рівненькі рядочки культури і жодного...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1695
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61607
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

39075
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.