Виробники молочних продуктів зосередили на складах великі обсяги вершкового масла.

«Торік українські експортери продавали цей продукт до ЄС по 7 євро за кілограм, зараз ця вартість не перевищує 4,5 євро», — пояснює генеральна директорка Асоціації виробників молока (АВМ) Олена Жупінас.

За її словами, продавати «в мінус» — розкіш, яку не може собі дозволити жодне підприємство. Українські компанії змушені або шукати інші ринки збуту, або ж тримати надлишки продукції на складах. Так, у жовтні проти вересня експорт масла впав на 22%.

Водночас на внутрішньому ринку теж не сезон: традиційно у вересні та жовтні попит слабший, ніж у зимові місяці, коли він «підтягується» на свята. Те, що не встигли продати, просто «лягло на склад».

«Середній запас масла на складах молочних підприємств становить близько двох місяців від обсягів виробництва», — підтверджує голова Спілки молочних підприємств Вадим Чагаровський.

Він зазначив, що це приблизно 10 тис. т масла, і що такий рівень — стандартний для сезону і поки не несе критичної загрози для галузі.

При цьому аналітики зазначають, що інформація про відсутність загрози звучить дещо двозначно. Формально, для молочної галузі такий запас справді вважається робочою нормою — підприємства завжди входять у зиму з певним «жировим» піддашком, щоб без збоїв закривати піковий попит.

Однак цього року запаси — не стратегічний резерв під зростання цін, а результат того, що з середини серпня переробка фактично працювала «на склад» після вичерпання квот ЄС (до їх збільшення у жовтні), тоді як внутрішній попит залишався млявим через зниження купівельної спроможності населення. Ситуацію ускладнює і те, що масло на складах — це буквально «заморожені» обігові кошти підприємств.

 

Пише agroportal.ua.

Сівба без зайвих людей і техніки: як зекономити...

В сучасних реаліях, в яких живуть українські фермери, сівба — це не лише про точне та рівномірне...

Як вибрати трактор у категорії 400+ кінських сил

Якщо говорити про середні вітчизняні господарства, то найчастіше як флагманський трактор їх...

Краса поля без бур’янів!

Як же хочеться, щоб кожне поле виглядало як на малюнку: рівненькі рядочки культури і жодного...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1701
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61615
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

39085
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.