Фахівці зазначають, що фініки мають переваги: вони містять натуральні цукри (глюкозу і фруктозу) і, на відміну від багатьох солодощів, не містять шкідливих добавок, таких як пальмові жири в цукерках. За однакової калорійності у фініках більше мінералів та вітамінів, а помірне вживання допомагає зменшити потяг до солодкого та контролювати харчування. Проте, попри всі свої переваги, ці сухофрукти можуть бути шкідливими або вимагати обмеження споживання для деяких груп людей через їхній склад і властивості.

Насамперед, людям із цукровим діабетом 2 типу або порушенням толерантності до глюкози слід вживати фініки з обережністю. Вони мають високий вміст природних цукрів і, попри те, що мають відносно середній глікемічний індекс, можуть викликати швидке підвищення рівня глюкози в крові, особливо за надмірного споживання.

Важливо пам’ятати, що фініки мають високий глікемічний індекс, тому потрібно обов’язково консультуватися з лікарем перед вживанням. Важливо контролювати розмір порції та враховувати їх як частину загального щоденного споживання вуглеводів.

Людям, які дотримуються низьковуглеводної дієти або кето-дієти, також слід уникати фініків через їхній високий вміст цукру та вуглеводів, які можуть швидко вивести організм зі стану кетозу.

Ще одне застереження стосується зайвої ваги. Оскільки фініки є висококалорійними та містять багато натурального цукру, навіть здоровим людям не варто їсти їх надто багато, щоб не набрати зайву вагу.

Особи, схильні до синдрому подразненого кишківника або інших проблем із травленням, можуть відчувати дискомфорт від фініків. Хоча клітковина корисна, велика її кількість, особливо в поєднанні з високим вмістом фруктози, може викликати здуття, гази або діарею у чутливих людей. Фініки належать до продуктів із високим вмістом fodmaps (ферментованих оліго-, ди- та моносахаридів і поліолів), які можуть погіршувати симптоми спк, синдрому подразненого кишківника.

Тим, хто схильний до утворення каменів у нирках, особливо оксалатних, варто пам’ятати, що фініки містять оксалати, хоч і в помірній кількості. людям із підвищеним ризиком слід обмежувати споживання продуктів, багатих на оксалати.

Також варто подбати про здоров’я зубів. липка консистенція фініків та високий вміст цукру створюють сприятливе середовище для розвитку карієсу. Стоматологи радять чистити зуби або ретельно полоскати рота після вживання цих сухофруктів.

Також варто відзначити, що фініки можуть бути причиною алергічних реакцій, хоча це трапляється рідко. Симптоми можуть включати свербіж, набряк або проблеми з диханням.

Нарешті, маленьким дітям до двох років краще не давати цілі фініки. Їхня тверда та липка консистенція може становити ризик задухи, а велика кількість клітковини та цукру може бути занадто важкою для незрілої травної системи.

Загалом, для більшості здорових людей фініки є безпечним і корисним доповненням до раціону, якщо їх вживати в міру.

Для отримання максимальної користі та зменшення ризиків дієтологи радять поєднувати фініки з продуктами, що уповільнюють засвоєння цукру, такими як йогурт, сир або каша. Також корисно чергувати фініки з іншими корисними сухофруктами, наприклад, інжиром або чорносливом, і додавати до них ягоди, такі як полуниця, чорниця або малина, для більшої кількості клітковини та вітамінів.

Безпечне вживання фініків вимагає свідомого підходу: необхідно контролювати їхню кількість, завжди зважати на можливі медичні протипоказання та приділяти особливу увагу чистоті ротової порожнини після їжі. Якщо у вас є сумніви щодо включення фініків у свій раціон, особливо за наявності хронічних захворювань, завжди варто проконсультуватися з лікарем або дієтологом.

 

Пише tsn.ua.

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1612
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61438
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38929
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.