Українські цукровики працюють у мінус
- Деталі
- Аграрні новини
- 119
На українському ринку цукру — непроста ситуація. Попри скорочення виробництва у 2025 році, ціна на солодкий продукт продовжує падати. Голова Національної асоціації цукровиків «Укрцукор» Яна Кавушевська заявила, що за нинішніх цін — близько 20 грн/кг, що нижче собівартості — вітчизняна галузь перебуває під загрозою. Виробники сподіваються на відновлення цін, яке дозволить покрити витрати та забезпечити внутрішній ринок і експортний потенціал.
Станом на першу декаду листопада 26 цукрових заводів, які входять до складу Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор», виробили 880 тисяч тонн цукру. Це на 100 тисяч тонн менше, ніж на аналогічну дату минулого року.
Водночас фахівці зазначають, що цей результат є проміжним і не відображає загальної картини виробництва. Як пояснила голова асоціації «Укрцукор» Яна Кавушевська, за підсумками сезону очікується виробництво 1,5–1,6 млн тонн цукру — на 300 тисяч тонн менше, ніж торік.
«Мова йде про те, що станом на 10.11.2025 вироблено на 100 тис. тон цукру менше, ніж на цю ж дату минулого року. Тобто це проміжний результат, який, наразі, поки ні про що не говорить. В цілому, ми очікуємо, що виробництво складе 1,5-1,6 млн. тон цукру, що на 300 тис. тон менше минулорічного показника», — пояснила Кавушевська.
Вона зазначила, що цукру буде достатньо і для задоволення внутрішніх потреб, і для експорту.
«Наша оцінка внутрішнього споживання – 900 тис. тон, тож цукру буде достатньо і для задоволення внутрішніх потреб, і для формування експортного потенціалу орієнтовно у 500 тис. тон», — додала Голова Національної асоціації цукровиків «Укрцукор».
Поточний показник виходу цукру становить 14,81%, що вище, ніж у минулому сезоні (14,09%). Такий результат зумовлений вищою цукристістю буряків — 17,39%, що на 0,62% перевищує торішній показник.
Лідером серед регіонів традиційно залишається Вінницька область, де працюють шість заводів, які вже виробили 196 тисяч тонн цукру.
Крім того, переробку буряків здійснює Горохівський цукровий завод, який не входить до складу «Укрцукру» і не подає оперативну інформацію.
Попри стабільні показники урожайності, головною проблемою для виробників залишається низька ціна на цукор. Наразі середня оптова ціна становить 20 грн/кг, що нижче собівартості. Для порівняння: у серпні вона сягала 22,99 грн/кг, а рік тому — 23,63 грн/кг.
«Ми дуже сподіваємось, що ціна на цукор підніметься, оскільки зараз вона знаходиться на позначці нижче собівартості. Так, коли ми з Вами спілкувались у серпні, середня оптова ціна була 22,99 грн/кг, зараз же – 20 грн/кг… для порівняння рік тому у листопаді – 23,63 грн/кг… Це ставить під загрозу вітчизняну цукрову галузь, оскільки, як Ви розумієте, неможливо довго продавати товар за ціною нижче собівартості…», — наголосила Кавушевська.
Експерти прогнозують, що відновлення цін можливе вже в найближчі місяці. На це можуть вплинути зменшення пропозиції на внутрішньому ринку, сезонне скорочення запасів та збільшення експортних поставок.
Пише komersant.ua.



