Використання вуглекислого газу (CO₂) як методу оглушення свиней має бути заборонене — до такого висновку дійшов Британський комітет з питань благополуччя тварин (Animal Welfare Committee, AWC) після ґрунтовного перегляду наукових доказів щодо впливу високих концентрацій CO₂ на стан свиней під час забою. Метою цієї рекомендації є запобігання болю, страху та стражданням, яких зазнають тварини при використанні цього методу.

Експерти, що входять до складу комітету, представляють Департамент довкілля, продовольства та сільських справ (Defra), а також уряди Шотландії та Уельсу. Вони також проаналізували ефективність і наслідки альтернативних способів оглушення, зокрема інертними газами, електричними методами — як ручними, так і автоматизованими.

У звіті наголошується, що перехідний період для відмови від CO₂ має бути якомога коротшим — не більше п’яти років. Промисловість, на думку комітету, повинна впроваджувати зміни якомога швидше, не чекаючи закінчення встановленого терміну.

Нині приблизно 90% випадків оглушення свиней у Англії та Уельсі здійснюється за допомогою так званих контрольованих атмосферних систем (Controlled Atmosphere Systems, CAS). У таких установках одночасно розміщують 5–7 свиней у спеціальній клітці або «гондолі», після чого в камеру швидко подається висока концентрація CO₂.

Система складається з глибокої шахти, у якій по колу рухаються 3–6 гондол, що опускаються й піднімаються за допомогою механічного приводу. Для підтримання необхідного рівня газу CO₂ постійно закачується до основи шахти.

Комітет зазначає, що вплив високих концентрацій CO₂ на свідомих свиней супроводжується трьома головними проблемами благополуччя:

  • біль, який проявляється гучними вокалізаціями;
  • респіраторний дистрес — утруднене дихання, що призводить до гіпервентиляції;
  • страх, який змушує тварин робити спроби втечі.

Ці реакції відбуваються до втрати контролю над тілом і тому — у свідомій фазі процесу, що робить CO₂ одним із найбільш болісних методів оглушення.

AWC підкреслює, що перехід до більш гуманних альтернатив — обов’язковий крок для зменшення страждань тварин і підвищення стандартів добробуту у свинарській галузі Великої Британії.

 

Пише pigua.info.

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

Виставка інновацій

Враженнями від виставки AGRITECHNICA 2025 ділиться провідний експерт з цифровізації агросектору,...

4 ґрунтообробітки для кукурудзи: що працює?

На базі підприємства «Полтава-Сад» у Полтавській області відбувся демополігон проєкту «Прибуткове...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1606
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61425
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38919
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.